En Sıcak Konular

Maliye Bakanı'ndan yeni inciler...

29 Kasım 2007 15:51 tsi
Maliye Bakanı'ndan yeni inciler...
ASO'nun Meclis Toplantısı'nda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yine kırdı geçirdi. Yüzde 5 olan 2007 hedefinin 5.2 olarak gerçekleşeceğini açıklayan Unakıtan, kişi başı milli gelirle ilgili açıklamaları dinleyicileri kırdı geçirdi.

Göreve geldiklerinde kişi başına gelirin 2 bin 500 dolar olduğunu belirten Unakıtan, 2012-2013 döneminde kişi başına gelirin 10 bin doları aşacağını söyledi. “O zaman Türk Milleti’nin yürüyüşü bir başka olacak." diyen UNakıtan, "Parası olanın yürüyüşü başka olur. İki tane adam çıkarın, yürüsün. Hangisinin cebinde para var ben anlarım” diye konştu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı’nda konuşan Unakıtan, 1993-2002 yıllarında ortalama büyümenin yüzde 2.6 olduğunu kaydederek, “O büyümeden bir şey olmaz. Çünkü Türkiye sürekli nüfusu artan bir ülke. Nüfusun artacak, yüzde 2 büyüyeceksin, Bu küçülme manasına gelir” dedi. AKP iktidarı döneminde dört yılda ortalama yüzde 7.3 büyüme sağlandığını ve aralıksız 23 çeyrek büyümeye ulaşıldığını vurgulayan Unakıtan, 2007 yılında da yüzde 5,2 büyüme olacağını bildirdi. Unakıtan, yılsonu hedefinin yüzde 5 olduğunu da hatırlattı.

KASIM BÜTÇESİ FAZLA VERECEK
Kasım ayı bütçe sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Unakıtan, “Kasım ayı bütçesi kuvvetle muhtemel fazla çıkacak” dedi. Bütçe konusunda bir kerelik gelirlerle açığın kapatılması eleştirileri yapıldığına dikkat çeken Unakıtan, “Kardeşim sen de bir kereye mahsus gelirle yapsaydın ya. Her yıl bir kere mahsus gelir olur bütçede. Vergi barışı oldu geldi, özelleştirme oldu geldi... Gelir Allah gelir” dedi.

MALİYE OLARAK ÖZÜR DİLERİZ
Toplantıda vergi borcu nedeniyle esnaf ve sanayicinin banka hesaplarına tedbir konulması da gündeme geldi. ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, bir oda üyesi sanayicinin 300 YTL’lik unutulmuş vergi borcunun faizle bin 200 YTL’ye çıktığını, bu tutar için çalıştığı yedi bankaya icra emri gittiğini ve sözkonusu miktarın yedi ayrı banka tarafından kesildiğini anlattı. Unakıtan bunun üzerine, “Biz Maliye olarak özür dileriz. Sıkıntı vermişiz. O firmayı da biliyorum” dedi. Bu konu üzerinde duracağı sözünü veren Unakıtan, “Maliye olarak biz kendimizi size affettiririz ama alacağımızı da alırız kusura bakmayın. Devlet alacağını alırken züccaciye dükkanına girmiş fil gibi olabiliyor. Olabildiğince yaşanmaması için gayret ediyoruz. Ammavelakin alacağımızı da bırakmayız arkadaşım” dedi. Unakıtan, vergisini ödemeyenlere cep telefonu mesajı atmaya başlayacaklarını ifade ederek, “Günah benden gitti, diye son uyarıyı yapacağız” dedi.

AR-GE İÇİN İSTİHDAMDAN VERGİ ALINMAYACAK
Ar-Ge çalışmalarına teşvik öngören yasa taslağının Bakanlar Kurulu’nda kabul gördüğünü açıklayan Unakıtan, düzenlemenin TBMM’ye sunulmak üzere olduğunu ifade etti. İşverenin Ar-Ge ile ilgili çalışmalar yapılan bölümde çalıştırdığı işçilerden hiç vergi alınmayacağını kaydeden Unakıtan, sigorta primlerinin de yüzde 50’sinin alınacağını bildirdi. Kullanılan fonlara yüzde 200 amortisman da getirileceğini belirten Unakıtan, “Bu kanun mikro ekonomik bir tedbir olarak çıkarılmıştır. Türkiye’nin bütün işletmelerindeki yapıyı değiştirecek, gelişmeleri sürükleyecek bir kanundur” dedi.

CEBİNDE PARA OLAN ADAMI BEN ANLARIM
Göreve geldiklerinde kişi başına gelirin 2 bin 500 dolar olduğunu belirten Unakıtan, bunun 2007’de 6 bin 500, 2008’de de 7 bin dolara çıkacağını kaydetti. 2012-2013 döneminde kişi başına gelirin 10 bin doları aşmasını istediklerini vurgulayan Unakıtan, “O zaman Türk Milleti’nin yürüyüşü bir başka olacak. Parası olanın yürüyüşü başka olur. İki tane adam çıkarın, yürüsün. Hangisinin cebinde para var ben anlarım” diye konştu.

"BİZİM SOSYALİSTLER KÜBA MİSALİ"
Özelleştirmeyi eleştirenlere değinen Unakıtan, “Dünyada özelleştirmeye karşı ülke yok, Küba hariç. Komünist Çin öyle bir özelleştirme yapıyor ki parmak ısırttırıyor. Bizim sosyalistler hala Küba misali özelleştirmeye karşı” dedi. Yabancılara toprak ve ev satışı eleştirilerine yanıt veren Unakıtan, “Bunlar ülkeden çıkış da yapıyor. Giderken bavuluna bakın, kaç tane villa, kaç tane ev götürüyor? Ne kadar toprak-taş götürüyor? Türkiye’nin her şeyi burda hiç merak etmeyin. Onlar bize parasını getiriyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

ZIRNIK ÇIKMAZ KARDEŞİM
Çalışmayan fabrikalarda özelleştirmeye karşı çıkılarak yurttaşın vergisinin çalışmayan kişilere ödenmesinin savunulduğunu ifade eden Unakıtan, “Ben vergiyi topluyorum, gözüm gibi de bakıyorum. Zırnık çıkmaz kardeşim. Kimsenin koltuk değneği değiliz” dedi.
Yabancılara banka satışına gelen eleştirilere işaret eden Unakıtan, Türkiye’de banka satın alan yabancıların çoğunun idareci ve çalışanlarının Türk olduğunu kaydederek, “Çeker gider diye korkuluyor. Eski alışkanlıklarınızdan dolayı korkak hale gelmişsiniz. Korkmayacaksınız” dedi.
Unakıtan, elektrik dağıtım özelleştirmesinin 2008 yılında başlayacağını ifade etti.

KAFAYI ÇALIŞTIRIP ALTIN ÇIKARALIM
Altın madenciliğine karşı yapılan eylemlere tepki gösteren Unakıtan, pijamalı protestolara atıfta bulunarak, “Pijamaların altını giydiriyorlar, üstü yok. Bunlarla olsa biz şimdiye kadar aya giderdik. Üreteceksin kardeşim, altın varsa üreteceksin... Maden toprağın altında, biz çıkarmamak için türlü numaralar yapıyoruz. Bırakın Allah aşkına, kafayı çalıştıralım” değerlendirmesinde bulundu.

BÜROKRASİYİ ÇÖZEMEDİK
ÇED raporu almak konusunda yakınmalarını anlatan oda üyelerine hak verdiğini ifade eden Unakıtan, “Bir şey var ki onu hala çözemedik. O da bürokrasi. ÇED raporunu bilen bilir, öyle illet bir şeydir ki. Benim başımdan da geçti. ÇED raporu alacağım; bir otobüs adam topladım. Onları da toplamak o kadar zor ki. Ben iş yapacağım, fabrika kuracağım, istihdam yaratacağım, GSMH’ya katkıda bulunacağım. Yok yapamazsın. Yaparsın ama ha düz duvara tırman ha ÇED raporu al, hepsi bir” diye konuştu. ÇED raporu sürecinin kısaltılmasının birkaç kez Bakanlar Kurulu’nda da görüşüldüğünü belirten Unakıtan, sanayicilere birlikte Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanına gitme sözü verdi.

 8 sütun



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,377 µs