Dünya krizi geliyor! | " /> Dünya krizi geliyor! | "/>

En Sıcak Konular

Sorun Mortgage kredileri değil: Dünya krizi geliyor!

29 Kasım 2007 13:51 tsi
Sorun Mortgage kredileri değil: Dünya krizi geliyor! IMF Başekonomisti Simon Johnson, BBC'de katıldığı bir programda "Dünya ekonomisinin şiddetli kriz riskiyle karşı karşıya kalabileceği" uyarısında bulundu. İSO'nun aylık meclis toplantısında da gündem aynıydı. Peki gerçekten endişelenmek gerekiyor mu?

ABD yaşanan Mortgage krzi geçtiğimiz dönemde küresel ekonomide beklentilerin olumsuza dönmesine sebep olmuştu. Amerikan Federal Bankası FED'in faiz oranlarını düşürmesiyle sonuçlanan süreçte dolar düşme eğilimine girmişti.

Geçtiğimiz günlerde IMF Başekonomisti Simon Johnson'ın tekrar dile getirdiği küresel kriz beklentisi, ekonomide nihai bir rahatlama evresine girilmediğini ortaya koydu. iyibilgi, küresel ekonomide ABD'nin rolünü ve yakın zamana yönelik bir kriz beklentisinin rasyonelliğini Ekonomi yazarı Doç. Dr. İbrahim Öztürk'e sordu.

Dünya krizine biraz daha farklı bir açıdan yaklaştığını belirten İbrahim Öztürk, ABD ekonomisinde bir sıkıntının olduğunu, fakat bunun abartıldığını söyleyerek, “ Sermaye kanadı ABD’de FED’in faiz indirimi yapması için baskı oluşturuyor” dedi.

Dünya ekonomisinde % 20 paya sahip olan ABD’nin dünyadaki ekonomik tabloyu da etkileyeceğini anlatan Öztürk, bugünün verilerinden hareketle ABD’nin krizin eşiğinde olduğunun söylenemeyeceğini aktardı. “Dünya ekonomisinde kaotik bir dönem bekliyorum, fakat şu an değil” diyen Öztürk’e bu beklentilerinin sebeplerini sorduğumuz da özetle şu cevabı aldık:

“ABD’nin mortgage krizine indirgenemeyecek sorunları var. Fakat mortgage krizi olmasaydı, ABD’nin cari açıkları, bütçe açıkları, dış borçları ortaya çıkmayacaktı. ABD’de mortgage krizinin çözülmesi, sorunları bitirmeyecek.

Mortgage krizi, sorunun sadece finansal bir kriz gibi görülmesine sebep oluyor. Krizin boyutları bilinmiyor, 12 trilyonluk bir mortgage kredisi verildiği düşünülüyor ve tahmini dönmeyecek kredi oranı 300 milyon dolar olarak açıklanıyor. Bu kredi içinde bu oran aslen bir sorun teşkil etmez. Sorun da buradan kaynaklanıyor. Tüm dünyaya şeffaflık öneren ABD, kendisinde bunu uygulamamış ve şimdi de geri dönmeyecek borcun, daha büyük bir rakam olmasından endişe ediyorlar.”

Krizin derinleşeceğinin ve sadece finansal göstergeleri içermediğinin altını çizen Öztürk, ABD’nin büyük cari ve bütçe açıklarını kapatmak amacıyla Asya ülkelerine baskı yaptığını söyledi. “Çin’in parasının değer kaybetmesine izin vermeyerek, parasını dolara endekslemesi, dünyaya ihracatı için gerekli. Bu sebeple ABD açığını kapatmak amacıyla ihracata yönelecek. Fakat kriz derinleşecek!” diyen Öztürk, ABD ekonomisinde çok fazla değişken parametrenin bulunduğunu ve birbiriyle çelişen/ çatışan bu göstergeler sebebiyle tek göstergeden hareketle analiz yapılamayacağını belirtti.

www.iyibilgi.com ÖZEL Kaan Kıymaç



Bu haber 5,811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,306 µs