Erbil’de konsolosluk açan ülkeler | " /> Erbil’de konsolosluk açan ülkeler | "/>

En Sıcak Konular

İşte o liste: Erbil’de konsolosluk açan ülkeler

29 Kasım 2007 13:19 tsi
İşte o liste: Erbil’de konsolosluk açan ülkeler Bugün basına yansıyan bir haber dikkatlerden kaçmadı. Daha önce Irak’tan çıkan BM Ortadoğu’daki en büyük ofisini Erbil’e açıyor. Rusya da Kuzey Irak’ı bir konsoloslukla ‘süslüyor’. Erbil’e ülkelerin ilgisi gittikç

Fatih Çekirge önemli bir tespit yapmıştı: İran Kuzey Irak’ın merkezi şehri Erbil’e konsolosluk açarken biz asker göndermeyi planlıyoruz. Bu doğru tespiti Çekirge şu sözlerle desteklemişti: Kuzey Irak ile ilgili cesur güvercinlere ihtiyacımız var.

Konumuz ne Türkiye’nin Kuzey Irak’la kurması beklenen ilişki ne de hükümetin planladığı yeni açılım. İyibilgi merceğini bugün basına yansıyan bir habere odaklıyor. Habere göre Irak’tan geçtiğimiz yıl Bağdat’taki ofisinin saldırıya uğramasıyla çıkan BM, ülkeye Erbil üzerinden dönüyor. Başbakan Neçirvan Barzani tıpkı İran bayrağını göndere çekmesi gibi, BM ofisinin açılışında oradaydı ve bu kez göndere BM bayrağını çekti. BM’nin Kuzey Irak’taki Erbil kentini tercih etmesinin sebebi Kuzey Irak’ın görece istikrarına bağlanıyor. Ancak Erbil’de ofis açan tek kurum BM değil. Yine dün Rusya’nın da Erbil’de bir konsolosluk açtığı haberleri geldi.

Türkiye’nin diplomatik misyonu bulunmayan Erbil’de kaç ülkenin konsolosluğu var? Bu sorunun yanıtını arayan iyibilgi şu sonuçlara ulaştı:

* Erbil kentinde BM’nin ofisi, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Rusya’nın konsoloslukları bulunuyor. İran’ın ise Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye’de olmak üzere iki konsolosluğu bulunuyor. 

* Erbil’de konsolosluk açmak için başvuruda bulunan ülkeler ise şöyle: Yunanistan, Danimarka, Çin, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

* Avusturya, İtalya ve Çek Cumhuriyeti ticari ataşelik, Almanya da fahri konsolosluk düzeyinde Kuzey Irak’ta faaliyet gösteriyor.

* Türkiye'nin ise bölge yönetimini tanımadığı için resmi düzeyde bir temsilciliği bulunmuyor. Dohuk, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'teki ABD üssünde ise 5 Türk irtibat bürosu yer alıyor. Türkiye Bağdat'tan sonra bölgenin en tehlikeli kenti olarak gösterilen Musul'da konsolosluk faaliyeti sürdürülüyor.

Bu ilgi neden?

Peki, Kuzey Irak’ın Erbil kentine yabancı ülkelerin bu ilgisi neden? Bu ilgi ileriye dönük bir siyasi tanımanın öncüsü mü? Yani bugün kurulan konsolosluklar yarının elçilikleri mi?

Kuzey Irak’a dönük bu ilgi böyle bir şüpheyi doğurabilir. Ancak tarafsız bir gözle bakıldığında önümüze şu seçenekler düşüyor:

* Kuzey Irak’taki görece istikrar ekonomik yatırımları tetikliyor.

* Konsoloslukların ekonomik, kültürel ve diplomatik misyonları var. Yabancı devletler Kuzey Irak’ta yatırım yapan vatandaşlarıyla doğrudan iletişim kurabilmek için bölgede konsolosluk açıyor. Ancak elbette tek neden bu değil.

* Irak’ın geleceği belirsiz… Üstelik Kuzey Irak yönetimi ile Bağdat arasında önemli sorunlar baş gösteriyor. Yani Kuzey Irak ülkenin kırılgan bölgesi. Bu yüzden yabancı devletler oradaki tüm gelişmelerden haberdar olmak ve bölgeyi ‘yerinden izlemek’ istiyor.

* O bölgede konsolosluk açılması sadece ekonomik ve istihbarat boyutlarla da açıklanamaz. ABD’nin Irak’taki pozisyonu tehlikeye girdikçe ülkeler doğan boşluğu doldurmak için harekete geçiyor. Fransa bu ülkelerden biri. Fransız Dışişleri Bakanı Kouchner’ın Fransa’nın Ortadoğu politikasını değiştirdiğini ima eden o açıklaması da yine Erbil’de yapılmıştı.

iyibilgi.com



Bu haber 7,686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs