En Sıcak Konular

Clinton'un çalışkan Türk'ü!

29 Kasım 2007 12:26 tsi
Clinton'un çalışkan Türk'ü! ABD Başkanlık seçimleri hızla yaklaşırken, rekabet kızışıyor. Demokratların güçlü adayı ve New York senatörü Hillary Clinton, seçim kampanyasını güçlendiriyor. Clinton'un kampanyasında önemli rol oynayan bir deTürk var. İşte Clinton'un sağ kolu olan Tür

ABD'de 2008 Başkanlık seçimlerinde yarışan Demokratların güçlü başkan adayı New York Senatörü Hillary Rodham Clinton sürdürdüğü seçim kampanyasında, ABD'de yaşayan Mehmet Çelebi'yi, başkanlık kampanyası çerçevesinde kritik görevlere getirdi. Demokrat partili çevreler, seçim kampanyası sürecinde önemli görevlere getirilen Çelebi'yi, Hillary Clinton'ın çalışkan Türk'ü olarak adlandırıyor. Verilen her görevi eksiksiz olarak yerine getiren Çelebi, Hillary Clinton'ın gözdesi oldu.

Hillary Clinton'ın eşi eski ABD başkanı Bill Clinton aracılığıyla tanıştığı Çelebi'ye, önce doğup büyüdüğü eyelet olan Illinois'deki seçim bürosunda görev verdi. Hillary Clinton, Çelebi'nin seçim kampanyasında, çizdiği performansından oldukça memnun kalınca, seçim kampanyasında kendi adına para toplamak için yetki verdiği ve "Bundler" olarak adlandırılan, aralarında ünlü yapımcı Steven Spielberg, NBA yıldızı Magic Johnson, yazar John Grisham gibi bir çok vali, büyükelçi, bürokrat, iş, spor ve sanat dünyasının ünlülerinin de aralarında bulunduğu listeye aldı. Çelebi burada oldukça etkili bir performans sergiledi, Çelebinin düzenlediği organizasyonlarda, Hillary'nin seçim kampanyası için hatırı sayılır miktarlarda bağış topladı. Çelebi düzenlediği organizasyonlarda, Türk, Kürt, Arap, Hristiyan, Müslüman ve Yahudileri, Hillary için bir araya getirmeyi başardı. Başarılı organizasyonlarıyla göz dolduran Çelebi, bildiği yabancı diller ve ululararası ilişkilerdeki tecrübesini Hillary Clinton'ın için en iyi şekilde kullanınca, seçim kampanyasında görev ve yetkileri arttırıldı, Hillary Clinton ve seçim kampanyasını yönetenlerin takdirini kazandı.

- ÇELEBİ, MADELINE ALBRIGHT VE RICHARD HOLBROKE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR-

Aktifhaber'de yer alan habere göre, Çelebi, yaptığı organizasyonlarda başarılı olunca, seçim komitesi tarafından, önce Hillary'nin Finans Komitesi'nde yer alması teklifi yapıldı. Teklifi kabul eden Çelebi, finans komitesinde, yaptığı başarılı çalışmalarla da Hillary ve ekibinin takdirini kazandı. Çelebi daha sonra aralarında eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright ve Hillary Clinton'ın başkan seçilmesi halinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesine kesin gözle bakılan Richard Holbroke'un da olduğu ve gelecekteki olası bir Hillary kabinesinin dış politikalarının belirleneceği, Dış ilişkiler komitesi üyeliğine getirildi.

-ÇELEBİ: TÜRKİYE, HILLARY CLINTON İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Mehmet Çelebi, Hillary Clinton'la seçim kampanyasında birlikte çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek "Benim Hillary'i tercih etmemdeki en önemli gerekçe, Türkiye ile ilişkilere aşırı derecede önem vermesidir" dedi. Çelebi, Hillary Clinton'dan gelen teklif üzerine yaklaşık bir yıl önce birlikte çalışmaya başladıklarını belirterek, "Ben henüz daha Hillary Clinton başkanlık yarışına adaylığını koymadan, kendisinin başkanlık yarışında neden olması gerektiği konusundaki fikirlerimi, eski ABD başkanı Bill Clinton'a, katıldığım özel bir davette anlatmıştım. Burada karşılıklı yaptığımız konuşmayı, Clintonlar unutmamışlar, Hillary başkanlığa adaylığını koyduktan sonra benim de seçim kampanyasında çalışmamı istedi, biz de bu çerçevede seçim komitesi tarafından bize verilen görevler doğrultusunda çalışıyoruz" dedi.

Çelebi, Hillary Clinton'ın seçim kampanyasın ilk adımı Şah Doğan isimli bir başka Türk ile birlikte attıklarını belirterek, Demokratların Başkan adaylarından Hillary Clinton'ın seçilme şansının oldukça fazla olduğunu söyledi. Çelebi, Hillary Clinton'ın Türkiye'ye diğer adaylardan çok farklı baktığını belirterek, Türkiye'de Amerikan halkına karşı bir karşıtlık olmadığını, son 7 yıldır, Bush yönetiminin almış olduğu siyasi kararlara karşı bir direnç olduğunu söyledi. Çelebi, Hillary'nin başkan seçilmesi halinde, seçim beyannamesinde de olduğu gibi, Türkiye ile ilişkilere son derece önem vereceğini belirterek, uygulayacağı politikalarla Türk insanının eşi Bill Clinton döneminde olduğu gibi yeniden sevgisini kazananacağını savunduğunu söyledi.

-HILLARY CLINTON'IN SEÇİLMESİ TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS OLUR-

Çelebi, Hillary Clinton'ın özellikle Ortadoğu'daki sorunları öncelikle çözmek istediğini, ilk iş olarak da Irak'taki, Amerikan askerlerini geri çekeceğini, Türkiye'nin de bölgede sağlanan istikrar nedeniyle büyük bir avantaj elde edeceğini söyledi. Çelebi, "Kötü bir Amerikan başkanının neler yapabileceğini son dönemde çok iyi gördük, Hillary Clinton, Başkan Bush'un ABD'ye kaybettirdiği prestiji yeniden kazandıracak, Ortadoğu özel temsilcisi de eski ABD başkanı Bill Clinton olacak" dedi. Çelebi, Türkiye ile ABD arasında son 50 yıldır devam eden müttefikliğin önemine de değinerek, bu zamana kadar Türkiye ile ABD arasında, güvenlik ve askeri alanda işbirliği yapıldığını, bu şekilde ilişkilerin dar alanda kaldığını, Hillary Clinton'ın seçilmesiyle Türk Amerikan ilişkilerinin dar alandan çıkartılacağını, ticari ve kültürel ilişkilere de ağırlık verileceğini söyledi. Çelebi, ABD'de yaşayan Türklerin Hillary Clinton'u desteklemesi gerektiğini belirterek, "Hillary Clinton'ın seçim kampanyasına katılın" çağrısında bulundu.

-HILLARY BAŞKAN OLURSA VERİLECEK BİR GÖREVİ KABUL EDEBİLİRİM-

Çelebi, Hillary Clinton'ın ABD başkanı seçilmesi halinde kendisine verilecek bir görevi kabul edebileceğini de söyledi. Çelebi, "ABD'de başkanlık seçimlerinden Hillary Clinton'ın galip gelmesi durumunda bana verilecek bir görevi kabul etmeye hazırım. Bu görevin Türkiye'nin de içinde yer aldığı bir bölgesel görev olmasından ise memnun olurum" dedi.

-MEHMET ÇELEBİ KİMDİR-

19 yıl önce, Türkiye'den gelerek ABD'nin Chicago kentine yerleşen Mehmet Çelebi, çeşitli finans kurumlarında üst düzey görevlerde bulundu. Los Angeles merkezli, yapımcılık şirketi BMH'in kurucu üç ortağından biri olan Çelebi, uluslararası siyaset eğitimi aldı. ABD'deki, çeşitli Türk derneklerinde 19 yıldır aktif olarak hizmet veren Çelebi, bu orgnizasyonların üst düzey yönetimlerinde bulundu. Çelebi, halen İKÖ Gençlik Forumunun Birleşmiş Milletler ve ABD temsilciliği ile Başbakan Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Zapatero ile eşbaşkanlık yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi'nin uluslararası danışma kurulu üyeliğini de yürütüyor. Çelebi, ABD'nin önde gelen Türk – Amerikan Sivil Toplum Örgütlerinden biri olan Türk Amerikan Dernekleri Asamblesinin de başta (ATAA) 6 yıl başkan yardımcılığını yaptı.



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs