Büyük Oyun Akdeniz’e indi! | " /> Büyük Oyun Akdeniz’e indi! | "/>

En Sıcak Konular

Büyük Oyun Akdeniz’e indi!

29 Kasım 2007 10:02 tsi
Büyük Oyun Akdeniz’e indi! Geçtiğimiz haftalarda Tahran'da yapılan bir toplantı Global Research yazarı Nazemroaya'ya göre "21. yy'ın dönüm noktası." Çünkü o toplantıyla Türkiye'yi de yakından ilgilendiren büyük oyun Akdeniz'e iniyor.

Geçtiğimiz haftalarda Tahran'da yapılan ve Rus lider Vladimir Putin'in de katıldığı Hazar'a komşu ülkeler toplantısı ile ilgili ilginç bir yorum Global Research yazarı Mahdi Darius Nazemroaya'dan geldi. 14 Ekim 2007 tarihli yazısında zirvenin 21. yüzyılın dönüm noktası olduğunu belirten Nazemroaya'ya göre zirve küresel jeo-politik atmosferi değiştirebilir. İşte ekopolitik.org sitesinde tam çevirisinin yer aldığı uzun analizden sizler için seçtiğimiz önemli bölümler: 

* Tahran’da gerçekleştirilen İkinci Hazar Denizi’ne Kıyısı Olan Ülkeler Zirvesi küresel jeo-politik atmosferi değiştirebilir. Bu makale aynı zamanda Tahran’da perde arkasında nelerin yaşanabileceği ile ilgili güçlü bir bağlamsal altyapı vermeyi amaçlıyor. Avrasya ve küresel enerji rezervinin stratejik dengesi sallanıyor.

* Amerika dışişleri bakanı Condoleeza Rice ve savunma bakanı Robert Gates, Vladimir Putin İran’a gitmeden kısa bir süre önce Kremlin ile önemli ama büyük çoğunluğu gizli müzakereler için Moskova’daydı. Bu, Amerika’nın Avrasya’daki Rusya-Çin-İran koalisyonunu yıkmak için son denemesi olabilir. Dünya liderleri, Rusya devlet başkanının Tahran’a ziyaretinden bir sonuç çıkıp çıkmayacağını izliyor. NATO genel sekreterinin NATO’nun genişlemesi ile ilgili Kafkaslar’a kısa bir ziyaret gerçekleştirdiği de kayda değer bir gelişme olarak göze çarpıyor. Rusya devlet başkanı, Tahran’a gitmeden önce Angela Merkel ile görüşmek için Almanya’yı da ziyaret edecek.

* Amerika ve müttefikleri ile Rusya ve Çin ile müttefikleri arasında beş cephede zıtlaşma var: Doğu Afrika, Kore Yarımadası, Hindiçini, Ortadoğu ve Balkanlar. Kore cephesinde işler durulmuş gibi gözükürken, Myanmar’da yaşananlarla birlikte Hindiçini cephesi ısınıyor. Bu, Amerika açısından Avrasya devleri Çin ve Rusya’yı kuşatma çabasının bir parçası. Bütün bunlarla eşzamanlı olarak NATO, Kosova ile ilgili Sırbistan ve Rusya’ya karşı kartlarını açmaya hazırlanıyor. Bu hazırlıklar NATO’nun askeri gücünün Hırvatistan ve Adriyatik Denizi’ndeki tatbikatını da kapsıyor.

* Dünya şu an, iki askeri blok döneminden daha fazla militarize oluyor. Rusya, olarak bütün CSTO üyelerine Rus silah ve askeri donanımla ilgili yerel fiyatlar uygulayabileceğini belirtti. Ayrıca Türkiye’nin Kuzey Irak’a büyük çaplı işgali, Irak’ı balkanlaştırmak ve “Yeni Orta Doğu”yu şekillendiren Anglo-Amerikan planları ile bağlantılı olan raporlar gittikçe güçleniyor. Küresel bir “kartları masaya koyma” dönemi yaşanıyor.   

* Sonuç olarak, İkinci Hazar Denizi’ne Kıyısı olan Ülkeler Zirvesi Hazar Denizi’nin yasal statüsünü sonuçlandırabilir. Enerji kaynakları, ekoloji, enerji işbirliği, güvenlik ve savunma bağları toplantıda konuşulacak. Bu zirve, Rusya-İran ilişkilerinin doğasını ve Avrasya’nın kaderini belirleyecek. Tahran’da ne olacağı da bu yüzyılın geri kalan kısmının yönünü etkileyecek. İnsanlık tarihsel bir dönüm noktasında bulunuyor. İşte bu yüzden İkinci Hazar Denizi’ne Kıyısı Olan Ülkeler Zirvesi’nden önce orjinal makalenin bu ikinci kısmını sunmayı önemli buldum.



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs