En Sıcak Konular

Sakık, 3 dakikada paketlendi!

29 Kasım 2007 09:22 tsi
Sakık, 3 dakikada paketlendi! 9 yıl önce terör örgütü PKK'nın lider kadrosundan Şemdin Sakık, bir operasyonla ele geçirildi. 'Yarasa Operasyonu' adı verilen harekatın komutanı Özel Kuvvetler emekli kıdemli albay Mithat Işık, operasyonla ilgili ayrıntıları gün ışığına çıkardı...

Ali Kemal Erdem/ Sabah

9 yıl sonra o müthiş operasyonun ayrıntıları medya ile paylaşıldı. Bir kitap yazan operasyonun komutanı, bilinmeyenleri anlattı. Müthiş operasyonu Sabah gazetesinden Ali Kemal Erdem aktardı.

1986'dan 1998'e kadar, 36 silahlı eyleme bizzat katılarak 84'ü asker, 134 kişinin öldürülmesinden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK'nin iki numaralı isminin nasıl yakalandığı bir sır olarak saklandı. Terörle mücadelede kilometre taşlarından biri olan Sakık'ın yakalanışının perde arkasını, o operasyonun başındaki isim olan eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı emekli kıdemli albay Mithat Işık, anlattı. Işık, Destek Yayınları'ndan çıkan ve Sakık'ın yakalandığı operasyonun kod adı olan "Yarasa Operasyonu" nun adını verdiği kitabında Sakık'ın yakalanışını ayrıntılarıyla anlatıyor.

İŞTE YARASA OPERASYONU

13 Nisan 1998. Sabah saat 05.05'de albay Mithat Işık'ın odasının kapısı telsiz operatörü olan astsubay tarafından çalındı. Operatörün elinde bir mesaj vardı. Mesajda Sakık'ın yanındaki iki korumayla birlikte iki araçla evden ayrıldığı, onu izleyen ekibin takipte olduğu yazıyordu.
10 dakika sonra bir mesaj daha geldi. Mesaj, Sakık'ın iki araçla Dohuk'tan ayrılıp Erbil istikametine gittiğini, timin üç araçla takibe başladığını bildiriyordu.

ÜÇ DAKİKA SÜRECEK OPERASYON

Alınan istihbarat doğru çıkmıştı.
Artık Kuzey Irak'taki bütün Özel Kuvvetler Timleri telsizlerini susturmuş bekliyordu. Dohuk ile operasyon yapılacak nokta arasında iki saatlik mesafe vardı. Mithat Işık'ın hesaplarına göre, operasyon sabah 07.30'da başlayacak ve üç dakika sürecekti.

Operasyon yapılacak nokta, güvenlik nedeniyle tenha oluyordu ve yol güvenliğinden sorumlu peşmergeler de o saatlerde kontrol noktalarındaki barakaların içinde oluyordu. Artık her an her şey olabilirdi. Işık, sabah helikopter pilotlarına hazır olmalarını emretti.

Sakık PKK'dan kaçıp KDP'ye sığındıktan sonra kendisine Dohuk'ta zenginlerin kaldığı semtte lüks bir ev ve araç tahsis edildi. Türkiye'nin iade talebi de "tabanımıza anlatamayız" gerekçesiyle KDP tarafından reddedilmişti. Sakık'ı operasyonla yakalamak dışında bir seçeneği kalmayan Türkiye, bu iş için Işık ve ekibini görevlendirdi. Dohuk'ta Sakık'ı izleyen tim onun evden çıkışıyla harekete geçti. Üç araçla takip başladı.

VE OPERASYON BAŞLIYOR

Tim mensupları peşmerge kıyafetleri içerisindeydi. Saat 07.22'de operasyon noktasına yaklaşıldığında üç dakika sonra işaret verildi. Ve 07.25'te operasyon başladı.

Birinci araç, süratle Sakık'ın aracını sollayıp, öndeki koruma aracının arasına girdi. Ardından hızını azaltarak koruma aracının Sakık'ın aracından uzaklaşmasını sağladı. Sonra ani bir hareketle direksiyonu sola kırıp, araçla yolu kapadı.

Aynı anda arkadan gelen iki araç, Sakık'ın aracına yaklaştı. Araçlardan inen silahlı Özel Kuvvetler mensupları Sakık'ın aracını kuşattı. Bütün bu karmaşa içinde korkuya kapılan Sakık araçtan inip kaçmaya, elindeki tabancayla ateş etmeye çalıştı.

BİR ANDA M-16'LAR ONA ÇEVRİLDİ


Bu fotoğraflar hiç görülmedi. 9 yıl önce Sakık işte böyle paketlendi...

Araçtan 5-6 metre uzaklaşmıştı ki "Sakık dur" sesiyle başını arkasına çevirip baktı. Kendisine dürbünlü M- 16 otomatik tüfeğiyle nişan alınmış bir adım daha atmaması için ikaz ediliyordu. Sakık o mesafeden M-16'nın kurşunlarından kurtulamayacağını iyi biliyordu.

Tabancasını yere atıp teslim olmaktan başka çaresi kalmamıştı. O sırada araçta bulunan Sakık'ın kardeşi Arif Sakık ve araç sürücüsü de direnmeden teslim olmuşlardı. Önden giden koruma aracındaki peşmergeler de film gibi gelişen operasyonu şaşkınlık içinde izliyordu.

Kendilerine ikaz da bulununca onlar da direnmeden teslim olmuşlardı. Saat 07.30'a geldiğinde Işık'a gizli kodlu bir mesaj geldi. Mesaj, "Yarasa"dan yani operasyonu yapan timden geliyordu. Mesajın geldiği kişi ise "Atak" yani operasyon komutanı olan albay Işık'tı. İlk gelen mesajda 103 yazıyordu.

103'ÜN ANLAMI: PAKETLENDİ

Daha önce hangi mesajın ne anlama geleceği belirlenmişti. Belirlenen şifreye göre 103'ün anlamı "hedef alındı" idi. Üç dakika sonra iki ayrı mesaj daha geldi Mesajda 106 ve 107 yazıyordu.

Bunlar "hedef paketlendi" ikincisi ise "tahliye noktasına intikal başladı, helikopterler gelsin" idi. Işık'ın talimatıyla helikopterler 07.35'de kalkarak Kuzey Irak yönüne uçtu.

3 DAKİKADA PAKETLENDİ

Bir süre sonra yeni gelen iki ayrı mesajda 108 ve 110 yazıyordu. Yani bunların anlamı "tahliye başladı" "rota Silopi" demekti. Operasyon neredeyse planlandığı gibi üç dakika da bitirilmişti.

Işık, helikopterlerin ineceği anı büyük bir heyecanla bekliyordu. Tarihler 13 Nisan 1998'i saatler ise sabah 08.25'i gösterdiğinde iki kara şahin, Silopi'deki karargâhın önüne peş peşe indi. Birinci helikopterden 'paketlenmiş' halde Sakık indirildi. Onun dışında Arif Sakık ve koruma görevi yapan iki peşmerge de getirilmişti. Araç sürücüsü ise bırakılmıştı.


Sakık'ın kardeşi Arif Sakık

Sakık, kendisi için hazırlanan odaya getirilerek elleri bağlı olarak bir ranzaya yatırıldı. Kardeşi ise bir başka odadaydı. Bir süre sonra Sakık'ın gözleri açıldı. Karşından albay Mithat Işık vardı. Yıllarca pek çok silah arkadaşını şehit eden Sakık şimdi Işık'ın önündeydi.

24 Mayıs 1993'te Elazığ - Bingöl karayolunda askerlikleri bitip evlerine dönmek üzere yola çıkan 33 silahsız askerin infaz edilmesi emrini veren "Parmaksız Zeki" kod adlı Şemdin Sakık, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait iki timin 13 Nisan 1998'deki "Yarasa Operasyonu" ile yakalanarak Diyarbakır'a getirildi.



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs