En Sıcak Konular

Gözlüğün sırrı

29 Kasım 2007 08:45 tsi
Gözlüğün sırrı ABD Başkanı Bush’un Annapolis’teki Ortadoğu barış konferansının açılışında alışık olduğumuz görüntüden uzaktı. Bush gözlük takmıştı. Daha sonra Bush'un niye yakın gözlüklerini taktığı anlaşıldı. İşte o gözlüğün sırrı...

İsrail ve Filistin’in kabul ettiği ortak belgedeki pürüzler son anda giderilebildiğinden iri puntolu metin hazırlamak için vakit kalmamış. Bush da gözlüklerini takarak Ortadoğu barışının 2008 sonuna yetiştirileceğini açıklamak zorunda kalmış.

ABD Başkanı George W.Bush, Annapolis kentinde evsahipliği yaptığı Ortadoğu zirvesinde yaptığı açılış konuşmasında gözlükleriyle dikkat çekti. Tarafların, 2008 yılının sonuna kadar bağımsız bir Filistin öngören kalıcı barış anlaşması için çalışmaya karar verdiklerini ilan eden Bush, niye gözlük taktı?

Bu sorunun cevabı Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino’dan geldi. Türkiye dahil 40’dan fazla ülkenin bulunduğu Annapolis’e gelen Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’dan tarafların ortak bir metin üzerinde anlaşmaya yaklaştıklarını öğrendi. Perino sonrasını şöyle anlattı: "Başkan belgenin tamamlanmasına ve farklılıkların giderilmesine yardımcı oldu. Rice ile Filistin ve İsrailli muadilleri metin üzerinde çalıştı ve sonunda herkes kabul etti. Başkan da ’Niye bunu konuşmamda okumuyorum?’ dedi. Herkes öneriyi kabul etti. İri puntolu bir metin hazırlamak için vakit olmadığından Başkan Bush, yakın gözlüklerini takarak metni okudu."

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsüne göre, İsrail’in Filistin tarafından "Yahudi devleti" diye tanınma talebi ve barış anlaşması takvimini kabul etmemesi sıkıntıya yol açtı. Ortak belgeye göre taraflar ABD Başkanı Bush’un görevden ayrılacağı 2008 yılının sonuna kadar 60 yıldan beri çözüm bekleyen Ortadoğu’da barış anlaşması imzalayacak.

12 Aralık’ta barış anlaşmasını hazırlayacak bir komite kurulacak. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Filistin’in eski başbakanı Ahmed Kurey liderlik edecek. İlk toplantı İsrailde, ikincisi Batı Şeria’da. Kudüs’ün statüsü, Filistin devletinin sınırları ve Filistinli mülteciler konusunda çözüm aranacak.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 2008 yılında her iki haftada bir araya gelerek barış sürecinin işleyişini gözden geçirecek.

17 Aralık’ta uluslararası donörler Paris’te toplanarak Filistinlilere üç yıllık yardım planını gözden geçirecek. Ocak ayı ortasında Rusya, yine tarafları bir araya getirecek Annapolis benzeri bir zirve düzenleyecek. 2009’dan önce bağımsız Filistin öngören bir barış anlaşması imzalanacak.

İran alternatif zirve hazırlıyor

ANNAPOLIS’e çağrılmayan İran, alternatif zirve düzenlemeye hazırlanıyor. HAMAS başta olmak üzere Filistinli militan örgütler, gelecek bir-iki hafta içinde Tahran’da olacak.
 
Hürriyet



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,349 µs