İlk paket Almanya'dan | " /> İlk paket Almanya'dan | "/>

En Sıcak Konular

İlk paket Almanya'dan

29 Kasım 2007 07:58 tsi
İlk paket Almanya'dan ABD Başkanı Bush’tan beklerken ilk paket Almanya Başbakanı Merkel’den geldi. Almanya 6 polisi şehit eden PKK’lı Eşref Kızılay’ı iade etti. Paket Türkiye’ye getirildi. İşte o teslimatın öyküsü...

6 polisi şehit etmek suçundan idama mahkum edilen PKK'nın önde gelen isimlerinden Eşref Kızılay, Alman İnterpolü'nce Türkiye'ye iade edildi. Bu adım örgütün Avrupa faaliyetlerine büyük darbe vuracak.

Murat Karayılan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin, Mustafa Karasu, Osman Öcalan, Nizamettin Taş, Rıza Altun ve Duran Kalkan gibi 176 PKK'lıyı "kırmızı bülten" ile arayan Türkiye’ye "ilk paket" Almanya'dan geldi. 6 polisi şehit etmek suçundan idama mahkum edilen PKK’lı Eşref Kızılay, Alman İnterpolü’nce Türkiye’ye iade edildi.

Fransa'nın, PKK’nın Avrupa'daki "kasası" olarak bilinen Rıza Altun’un kaçmasına göz yummasının ardından, Almanya’nın örgüt içinde bölük komutanlığı yapmış bir teröristi iade etmesi Avrupa’nın teröre bakışında önemli bir değişiklik olarak nitelendirildi.

SERBEST KALMIŞTI

PKK üyesi Eşref Kızılay, Adana’da 6 polisi şehit etmek suçundan tüm dünyada "kırmızı bülten" ile aranıyordu. Polis katili Kızılay, 1998 yılında yasadışı yollardan Almanya’ya kaçarak iltica talebinde bulundu. Alman yetkililer PKK’lı Kızılay’a önce sığınma hakkı tanımadı.

Türkiye’nin iade başvurusu üzerine Eşref Kızılay tutuklanarak Almanya’nın Koblenz şehrindeki cezaevine konuldu. Ancak cezaevinde 3 ay kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Bunun üzerine Türkiye Kızılay'ın peşini bırakmadı. Daha sonraki yıllarda yaptıklarını dosya haline getirip Almanya'ya verdi. Böylece Eşref Kızılay 2 Ocak 2007’de tekrar tutuklanarak aynı cezaevine gönderildi.

Türkiye’nin Almanya’da tutuklu bulunan teröristin iadesi amacıyla yürüttüğü yoğun baskı sonuç verdi. Alman Adalet Bakanlığı terör örgütünün Almanya’daki faaliyetlerinde önemli bir isim olan Eşref Kızılay’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi. Önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir ekip Eşref Kızılay’ı Alman makamlarından alarak Türkiye’ye getirdi. İstanbul’a getirilen Kızılay uçakla Diyarbakır’a götürüldü ve Diyarbakır Cezaevi’ne konuldu.

ÖNEMLİ BİR AŞAMA

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Alman devletinin bir PKK’lıyı Türkiye’ye iade etmesinin, terör örgütüne yaklaşımda önemli bir aşama olduğunun altını çizdiler. Fransa’nın Türkiye’nin Kırmızı Bülten’le aradığı PKK’lıların kaçmasına göz yumduğunu vurgulayan üst düzey bir emniyet yetkilisi de, “Almanya’nın bu adımı PKK’nın Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerine önemli sekte vuracaktır" dedi.

5 DHKP-C'LİYE DAVA

Almanya'nın Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılık, önceki gün de DHKP-C üyesi olmakla suçlanan 5 kişi hakkında Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde dava açmıştı. Tutuklu bulunan Mustafa A. (51), Devrim G. (34), Hasan S. (44), Ahmet Düzgün Y. (45), ve Alman vatandaşı olduğu belirtilen İlhan D. (38), terör örgütüne üye olmak ve 30 Ağustos 2002'den bu yana Almanya'da örgüt adına yasa dışı eylemlerde bulunmaktan yargılanacaklar. Federal savcılık emsal oluşturacak bir iddianame hazırladı.

Bugün
 



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs