En Sıcak Konular

Hiper marketler yasası Meclis'e geliyor

28 Kasım 2007 23:42 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kamuoyunda Hipermarket Yasası olarak bilinen Perakende Sektörünü Düzenleme Kanunu'nu 2008'in ilk aylarında meclise sevk edeceklerini bildirdi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni ziyaret eden Bakan Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetin esnaf camiasına çok fazla itibar ettiğini söyledi. E

snafın sorunlarını, beklentilerini, yol haritasını belirlemek amacıyla 2008 yılında, 10 yıldan bu yana yapılamayan Esnaf Şurası'nı Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Bakan Çağlayan, esnaf sektörünün değişim ve dönüşüme ayak uydurması gerektiğini de kaydetti. Birbirini taklit ederek iş yapma döneminin sona erdiğini, geçmiş dönemdeki çalışma biçimlerinin bir kenara bırakılması gerektiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, ''İş yapanın kılıç kuşananın. Bu rekabet ortamını kimse geriye çeviremez'' dedi.

''HER BİN OTOMOBİLDEN 14'Ü TÜRK ÜRETİMİ''

 ''(Gümrük Birliği bize çok zarar vermiştir) diyenlere inanmayın'' diyen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin duvarların yıkılmasıyla birlikte ihracatının en fazlasını otomotiv sektöründe gerçekleştirdiğini ifade etti. Bakan Çağlayan, ''Bugün dünyadaki her bin otomobilden 14'ü Türkiye'de üretiliyor. Bunlar dünyanın ekonomik şartlarını reddetmeyip yaşamakla oluyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracatının 60 milyar dolarını Avrupa'ya gerçekleştirdiği belirten Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa'ya televizyon, otomobil, beyaz eşya sattığını dile getirdi.

Hükümetin esnaf kesimine yaptığı destekleri anlatan Bakan Çağlayan, devletin yüzde 19-20 ile borçlanırken esnaf kesimine yüzde 13 faiz ile kredi kullandırdığını, 2002'de 50 bin olan kredi kullanan esnaf sayısının bugün 752 bine ulaştığını söyledi. Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: ''Esnaf kesiminin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtarılması bizim önceliğimizdir. Esnaf kesimi bugün sıkıntı yaşıyorsa değişimi ve dönüşümü yerine getirmelidir. Herkes hesabını doğru dürüst yapacak. Bugün değişim ve dönüşüm karşısında bir başka sorunumuz var. Yurt dışındaki insanlar Türkiye'ye 75 milyar dolarlarını getirdiler, bozdurdular YTL'ye çevirdiler. Benim ülkemdeki Türk milleti maalesef elindeki Türk parasını bozdurup dolar yaptı, şimdi hepsinin elleri yanıyor. (Ya bu ülkede kriz, savaş olursa) diye. Onlar 2001'de, geçmişte kaldı. Artık AK Parti iktidarı var.''

TERÖR OLAYLARI

 5 yıl öncesine kadar 37 milyon dolara satılamayan bir bankanın bugün 2.7 milyar dolara özelleştirildiğini belirten Bakan Çağlayan, bunun nedeninin Türkiye'nin itibarının, değerinin artması olduğunu kaydetti.

Bakan Çağlayan, ''Hala Türkiye'nin gündeminde 'Yarın savaşalım, Irak'a girelim' var. Milli meselelerde hepimiz aynı görüşteyiz. Şehidimizin bir damla kanını 10-100-500 milyar dolara değişmeyiz. Bunu sürekli gündemde tutmak da doğru değil. İnsanlar yarın savaş edecek, savaşa girecek bir ülkede alışveriş yapmaktan çekinirler. Kimse şunu unutmasın, Türkiye ekonomik anlamda bir kalkınmışlık hamlesi içine girmiştir'' dedi. Esnaf kesiminin Hipermarket Yasası'yla ilgili beklentilerine de değinen Bakan Çağlayan, şunları söyledi: ''Bu konuda hepimiz şapkamızı önümüze alıp düşüneceğiz. Hiç kimse suyu tersine akıtamaz. Serbest piyasa kuralları neyi emrediyorsa onu yapacağız. Yurt dışından gelen sermayeyi, kayıt dışılığı, üretimi, istihdamı dikkate alacağız. Bana mutabakatla gelirseniz, ben çözüme varım. Karşılıklı mutabakat sağlanamıyorsa, biz bakanlık olarak olması gerekeni yaparız. Hipermarket Yasası'nı yaptığımız planlamaya göre 2008'in ilk aylarında meclise sevk edeceğiz.'' İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise teşviklerin biran önce yürürlüğe girmesini, mikro ekonominin canlandırılmasıyla ilgili önlemlerin biran önce alınmasını talep etti. Mutlu, Bakan Çağlayan'a plaket verdi.

 



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs