En Sıcak Konular

Polise taş atana 5 bin YTL ceza

28 Kasım 2007 20:46 tsi
Şanlıurfa'da 2001 yılında yapılan Nevruz kutlamalarında görevli sivil polis memurunun kafasını yaraladığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Mehmet Zeki Yılmaz, 5 yıl sonra 5 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Akçakale yolu üzerinde bulunan Hayati Harran Mahallesinde 2001 tarihinde Nevruz kutlamaları sırasında meydana geldi. Boş bir arazide lastik yakılıp korsan gösteri yapıldığının ihbarını alan polis Harran Üniveristesi Ziraat Fakültesi Kampüsü karşışında bulunan olay yerine gitti. Lastik yakılan yerde 13-15 yaşlarında 6-7 çocuğun bulunduğunu gören sivil polisler, "durun polis kaçmayın" uyarısını yaptı.Bunun üzerine olay yerinden kaçmaya çalışan korsan göstericiler tarafından atılan taşlardan birisi sivil polis memuru Bilal Erdem'in kafasına isabet etti. Aldığı darbe üzerine bayğın bir şekilde yere yığılan polis memuru Erdem, hastaneye kaldırılarak 15 gün iş görmez raporu aldı.

 Polisin yaralanmasına neden olan Mehmet Zeki Yılmaz'ı yakalayarak gözaltına almıştı.Bu olay üzerine Şanlıurfa 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nde "görevli memura müessir fiil" şuçundan dava açıldı. İçişleri Bakanlığı, atılan taşla kafası yarılarak 15 gün iş göremez raporu alan polis memuru Bilal Erdem'e 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun ve bu kanuna dayalı olarak çıkartılan yönetmelik gereği 4 bin 474.50 YTL tazminat ve sağlık kuruluşlarına da 59.25 YTL ödedi.

İçişleri Bakanlığı, polis memuruna ödediği parayı tahsil etmek için Mehmet Zeki Yılmaz, hakkında Şanlıurfa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde rücuen tazminat davası açtı. Asliye Hukuk Mahkemesi, Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin delil yetersizliğinden Yılmaz hakkında verdiği beraat kararını göz önünde bulundurarak açılan tazminat davasını reddetti. Bu kararın ardından İçişleri Bakanlığı yerel mahkemenin verdiği kararı temyiz etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 31.10.2007 tarihinde, "Somut olayda lastik yakılarak gösteri yapılan yerde bulunan ve polisleri görünce onlara taş atarak kaçmaya çalışan 6-7 kişilik grup arasında davalı elindeki taşla birlikte yakalanmıştır. Davalının da aralarında bulunduğu gruptan atılan taşla polis memurunun yaralanması olayında eylem birliği bulunmaktadır. Şu durumda davalı olaya karışan diğer dava dışı kişilerle birlikte eylem birliği içine girerek neden oldukları zarardan dolayı müteselsilen sorumludur. Açıklanan nedenle mahkemece davalının sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken istemin reddi doğru görülmemiştir" gerekçesiyle davayı bozarak dosyayı geri gönderdi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin kararı bozmasının ardından dava Şanlıurfa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı. Mahkeme 23.11.2007 tarihinde görülen davada, ceza davasında verilen beraat kararının hukuk mahkemesini bağlayıcı mahiyetinin bulunmadığı gerekçesiyle Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin kararı doğrultusunda sanık Mehmet Zeki Yılmaz İçişleri Bakanlığı'nın polis memuru Bilal Erdem'e ödediği 4 bin 474.50 YTL ile 16.10.2001 tarihinde tedavi gideri olarak verilen 59.24 YTL'yi 04.04.2001 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte İçişleri Bakanlığı'na ödemeye mahkum etti. Mahkeme, 244.82 YTL harcın, 544.05 YTL avukatlık ücreti ile davetiye gideri olan 21.50 YTL'nin de davalıdan tahsiline karar verdi. 5 yıl sonra sonuçlanan davada 5 bin YTL cezaya çarptırılan Mehmet Zeki Yılmaz, 15 gün içersinde temyize başvurabilecek.

 

HABER7 - Muhammet Taşçılar
 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,001 µs