En Sıcak Konular

Nasa'dan yeni Antartika haritası

28 Kasım 2007 18:03 tsi
ABD uzay ajansı (NASA), uydu görüntülerinden oluşan yeni Antarktika haritasını yayınladı.

Haritanın benzersiz bir netlikte olmasının, araştırmacıları donmuş kıtaya yönelik yeni çalışmalara teşvik edeceği belirtiliyor.

NASA tarafından çekilen yaklaşık bin 100 fotoğrafta kıtayla ilgili ayrıntılı görüntüler yer alıyor. NASA yetkilileri, doğru renklerde, yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla, bugüne kadarki en net Antarktika haritasının oluşturulduğunu ifade etti. NASA Hidrosfer ve Biyosfer Bilimleri Laboratuvarı Direktörü Robert Bindschadler yaptığı açıklamada, fotoğrafların Antarktika'yla ilgili bugüne kadar bilinmeyen bazı detayları ortaya çıkardığını kaydetti. Bindschadler, "Bilimsel çalışmalar için yeni pencereler açan

bu harita, insanların Antarktika'yı daha yakından tanımasını sağlayacak. Çalışma ayrıca araştırmacılar için de yönlendirici olacak" dedi.

Yeni uydu fotoğraflarındaki kalitenin, siyah beyaz ekran ile yüksek çözünürlüklü ekran arasındaki fark gibi olduğunu belirten Bindschadler, söz konusu harita sayesinde araştırmacıların, küresel ısınmanın güney yarımküredeki etkilerini daha detaylı görmelerine imkan sağlayacağını ifade etti.

Harita, ABD Jeolojik Araştırma ve İngiliz Antarktik Araştırma Laboratuvarlarının ortak çalışmaları neticesinde, Landsat 7 uydusu tarafından 1999-2001 yılları arasında çekilen, bin 100 fotoğrafın birleştirilmesi sonucu oluşturuldu.

Antarktika'nın ilk uydu fotoğrafları 1972'de çekilmiş, bundan önce uçak ve araştırma gemileriyle bölgenin yapısı araştırılmaya çalışılmıştı.

NASA'nın, dünyanın yüzeyini gözlemleyen 14 adet uydusu bulunuyor. Antarktika'yla ilgili hazırlanan "Landsat Antarktika İmaj Mozaiği" haritası ise www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/lima_feature.html adresinden görülebilir.

Yeni şafak

 

 



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs