En Sıcak Konular

Tempo Moldova'yı Üzdü

28 Kasım 2007 17:36 tsi
Tempo dergisinin, "Ayda 8 bin Türk Moldova kapılarında" haberi ortalığı karıştırdı.

Tempo dergisinin, Moldova'ya ilişkin sayfalarına taşıdığı bir haber sonrasında yükselen tepkiler nedeniyle Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Fatma Topçuoğlu Moldova halkından özür diledi.

"Ayda 8 bin Türk Moldova kapılarında" başlığı ile dergide yer alan haberde ülkenin "700 bin nüfuslu, çok fakir, pis ve fuhuş turizmin merkezi olarak" gösterilmesine Moldova basını tepki gösterdi.

Moldova basınının önde gelen gazete, dergi ve ajansları Türkiye Büyükelçiliği'ne başvurarak Tempo dergisinde yayınlanan bu haberin gerçekleri yansıtmadığını ve acilen düzeltilmesini istedi.

Haberde ülkede yaşayan Gagavuzlar hırsız olarak gösteriliyor, toplu taşıma araçlarında bitlenme tehlikesi olduğunu iddia ediliyor ve ülkenin en büyük derdinin uyuz ve bit sağlını olduğu ileri sürülüyordu. Haberde ayrıca ayda 8 bin Türk'ün fuhuş için Moldova'ya geldiği iddia ediliyordu.

Büyükelçi Fatma Topçuoğlu, Tempo'nun haberinin birçok yönden gerçekleri yansıtmadığını belirterek, "Moldova'yı lekeleyen bu haber için Moldova toplumundan özür diliyorum" açıklamasını yaptı. Büyükelçi Topçuoğlu, derginin düzeltme yapması için açıklama gönderdiklerini belirterek, "Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliği olarak Tempo dergisinde yayınlanan bu haber ile aynı fikirleri paylaşmıyoruz. Yayınlanan bu makale için büyük üzüntü içindeyim. Basın özgürlüğüne saygılıyım ancak hiç kimsenin başkalarının hakkını suistimal etmeye ve bir milleti aşağılamaya hakkı yoktur. Türkiye, Moldova toplumuna samimi duygular besliyor, bizler yalan ve yanlış haberleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye olarak Moldova ile ilişkilerimize çok değer veriyoruz. Hem hükümetimiz hem toplumumuz olarak Moldova toplumuna saygı duyuyoruz. Ümit ediyorum ki Tempo Dergisinde yayınlanan bu haber ilişkilerimizi bozmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Moldova THY Kişinev Müdürü Nurullah Demir de, haberin abartılarla dolu olduğunu ve THY'nin Moldova'ya taşıdığı aylık toplam yolcu sayısının 6 bin 500'ü geçmediğini söyledi. Haberde aylık 8 bin Türk'ün Moldova'ya geldiği iddia edilmişti.

Moldova basınının temsilcileri, Tempo Dergisi'nde yayınlanan haberi kınadıklarını belirterek düzeltme girilmesini istedi.

 



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs