En Sıcak Konular

Köşk'te fikir sofrası: Çok bilgili gördük!

28 Kasım 2007 17:22 tsi
Köşk'te fikir sofrası: Çok bilgili gördük! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Atatürk'ün başlattığı bir geleneği tekrar canlandırdı. Gül tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve eski kültür bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman ile ''fikir sofrası'' olarak adlandırılan öğle yemeğinde bir araya geldi. P

Gül'ün, Çankaya Köşkü'nde Prof. Dr. İnalcık ve Prof. Dr. Halman'a verdiği öğle yemeğine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da katıldı. Prof. Dr. İnalcık ve Prof. Dr. Halman ile Mustafa İsen, yaklaşık 1 saat 30 dakika süren yemeğin ardından gazetecilere açıklama yaptılar. Prof. Dr. İnalcık, görüşmede her konuyu ele aldıklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Gül'ün fevkalade geniş bilgi sahibi olduğunu gördüklerini söyledi.

Gül'ün, Akdeniz kimliği ve kültürü üzerine akademik ve kültürel araştırmalar yapmak amacıyla kurulması öngörülen Akdeniz Enstitüsü'nün kurulmasını tasvip ettiğini ve bunun için girişimde bulunacağını anlatan Prof. Dr. İnalcık, ''Yunanistan bizden çok daha faal, Girit'te böyle bir enstitü kurdu. Bizim geri kalmamız, Akdeniz dünyasıyla ilişki kurmamamız, Sayın Cumhurbaşkanını hayal kırıklığına uğrattı'' dedi.

Prof. Dr. Halman'ın, sosyal bilimlerin daha iyi temsil edilmesi ve Türk edebiyatının yurt dışında daha iyi tanıtılması için bir akademi kurulmasına ilişkin teklifinin de Gül tarafından yakın ilgiyle karşılandığını ifade eden Prof. Dr. İnalcık, Gül'ün, Türk devletleriyle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir sekreterya kurulması için çalışma yapıldığını belirttiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül ile hemen her konuya temas ettiklerini ifade eden Prof. Dr. İnalcık, ''Sayın Cumhurbaşkanını bütün bu konularda çok bilgili ve çok müteşebbis gördük'' dedi.

Prof. Dr. Halman da tarih, edebiyat, kültür, müzik, yeni kuruluşlar, Türk edebiyatı ve kültürünün yurt dışında tanıtılması konularını çok geniş bir yelpazede görüştüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün açık fikirli olarak kendilerini dikkatle dinlediğini anlatan Prof. Dr. Halman, ''Açıkça, serbestçe, berrak olarak düşüncelerimizi, önerilerimizi sunduk. Umarız kendisi de bunlara ilgi gösterir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Halman, Yunus Emre ile ilgili akademik çalışmaların genişletilmesi, yurt dışında ''Yunus Emre evleri merkezleri'' kurulmasını sağlayacak enstitü kurulması düşüncesini de ele aldıklarını anlatarak, ''Türkiye'de de daha geniş Yunus Emre, tasavvuf, Anadolu inançları araştırmalarına başlamamız hususunda ilginç görüşmeler yaptık'' dedi.

Bu arada söz alan Prof. Dr. İnalcık, Cumhurbaşkanı Gül ile ''ılımlı İslam'' konusunu da konuştuklarını, bunun mezhepler arası anlayış farkından kaynaklandığını söyledi. ''Aslında Ilımlı İslam diye bir şey yok'' diyen Prof. Dr. İnalcık, ''Biz ve bütün Türk devletleri, Hanefi mezhebini takip ediyoruz. El Kaide ve Suudi Arabistan Hambeli mezhebini takip ediyor ve çok dar anlayışlı bir mezhep... Mesela mezar taşını küfür sayıyor. Hanefi mezhebinde 'İslam toplumunun benimsediği bir şey şeriata uygundur' anlayışı var. Yani Hambeli mezhebine göre ılımlı bir yaklaşımdır. İslam'ın itikadı her mezhepte aynıdır ama muamelat kısmında fikir ayrılığı vardır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de gazetecilerin, bu tür yemeklerin devam edip etmeyeceği ve bundan sonraki konukların belirlenip belirlenmediği yönündeki sorularını şöyle yanıtladı:

''Bu toplantı her iki taraf için de gayet memnuniyetle sona erdi. Sayın Cumhurbaşkanı da toplantıdan çok memnun kaldıklarını ifade etti. Sadece bir şeyler yenilip içilmedi, onun ötesinde 'fikir sofrasıydı'. Çok güzel şeyler konuşuldu geniş yelpazede...

Bundan sonra da toplantılar devam edecek. Bundan sonraki toplantı için birkaç isim belirledik ama onların görüşlerini almadan bunu ifade etmem uygun olmayabilir. Periyodik biçimde bu faaliyetleri devam ettireceğiz. İstanbul'da da Cumhurbaşkanlığı'nın Tarabya yerleşkesinde bu faaliyetler yapılacak. İstanbullu önde gelen aydınlarla bu toplantılar devam edecek. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı, kendi Cumhurbaşkanlığının en önemli faaliyet alanlarından birisi olarak görüyor. İmkanlar elverdiği ölçüde bu toplantılar devam edecek.''
 
Zaman



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,839 µs