En Sıcak Konular

Saat 15:00... Borsa kapalı; skandal büyüyor

28 Kasım 2007 15:10 tsi
Saat 15:00... Borsa kapalı; skandal büyüyor  
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB ) Hisse Senetleri Piyasasının açılışı, Borsa binasının bulunduğu İstinye'de yapılan yol çalışması sırasında kabloların kopması nedeniyle ertelendi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstinye Caddesi üzerindeki yol genişletme çalışmaları sırasında Türk Telekom'a ait kabloları koparması sonucu veri yayın kuruluşlarının İMKB ile olan data hatları kesildiğini duyurdu. İMKB, açılışı ertelenen seansın başlangıç saatinin daha sonra açıklanacağını bildirdi.

İMKB'den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İstanbul Buyuksehir Belediyesinin İstinye Caddesi üzerindeki yol genişletme çalışmaları sırasında Turk Telekom'a ait kabloları koparması sonucu veri yayın kuruluşlarının İMKB ile olan data hatları kesilmiştir.

Bu nedenle hisse senetleri piyasası seansının açılış saati ertelenmiştir, seans başlangıç saatı duyurulacaktır.

Veri yayını yapılamamakla birlikte, Tahvil ve Bono Piyasası ile yabancı menkul kıymetler piyasası işlemlerine normal seans saatleri çerçevesinde devam edilmektedir."

TELEKOM: ÜÇÜNCÜ TARAFTAN KAYNAKLANAN SORUN NEDENİYLE İLETİŞİM KESİLDİ

Türk Telekom, İMKB'de sabah saatlerinden bu yana yaşanan veri kesintiyle ilgili, "Fiber optik kablolarımızda İstinye bölgesindeki yol genişletme çalışmaları sırasında üçüncü taraflardan kaynaklanan bir kopukluk meydana geldiği tespit edilmiştir" açıklamasını yaptı.

Türk Telekom açıklamasında, şöyle denildi:

"Sabah saatlerinde İMKB'den yapılan bir açıklamada 'Türk Telekom'dan kaynaklanan teknik bir arıza' nedeniyle Hisse Senetleri Piyasası Seansı açılışının geciktiği bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Fiber optik kablolarımızda İstinye bölgesindeki yol genişletme çalışmaları sırasında üçüncü taraflardan kaynaklanan bir kopukluk meydana geldiği tespit edilmiştir.

Türk Telekom ekipleri bilgi alır almaz müdahale etmek için sahaya gönderilmiştir ve greve rağmen arızanın en kısa süre içerisinde giderilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmektedir."

SORUN 13.30'A KADAR GİDERİLİRSE İLK SEANS 14.00'TE AÇILICAK

İMKB, hat arızasıyla ilgili, saat 13.30'a kadar sorunun giderilebilmesi halinde birinci seansın saat 14.00'te başlaması ve tek seans yapılmasının planlandığını bildirdi.

Borsa başkanlığından yapılan açıklamada, veri yayın kuruluşlarını etkileyen hat arızasının giderilebilmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi:

Açıklamada, şöyle denildi:

''Türk Telekom tarafından çalışmalar sürdürülmektedir. Saat 13.30'a kadar sorunun giderilebilmesi halinde birinci seansın saat 14.00'te başlaması ve tek seans yapılması planlanmaktadır. Bu durumda seans, açılış seansıyla başlayacak ve sürekli müzayede ile sürdürülecektir. Sorunun 13.30'a kadar giderilememesi halinde birinci seansın başlangıç saati daha sonra ilan edilecektir.''

BORSA YATIRIMCILARI DERNEĞİ'NDEN SERT TEPKİ

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, "Türk Telekom'daki grev gibi abuk sabuk, algılaması zor bir nedenle bugün Türkiye'de milyarlarca doların döndüğü borsanın kapalı kalmasını anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Bahçuvan, ülke ekonomisinin temel göstergesi olan Borsa'da, deprem, savaş gibi olağanüstü olaylar olmadığı sürece işlemlerin durdurulmasını normal karşılamadıklarını belirtti.

Bahçuvan, "Türk Telekom'daki grev nedeniyle gibi abuk sabuk, algılaması zor bir nedenle bugün Türkiye'de milyarlarca doların döndüğü borsanın kapalı kalmasını anlamakta güçlük çekiyoruz" diyerek, işçilerle neden bir türlü anlaşma sağlanamadığını da anlayamadıklarını aktardı.

Bu grevin artık tüketicilerin hayatına zarar vermeye başladığını ifade eden Bahçuvan, hükümetin bu işe bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Bahçuvan, şu görüşleri savundu:

"Bugün biz borsa yatırımcılarına, işlem yapamamaktan doğan zararları tazmin için Türk Telekom yönetimine dava açma gibi bir hak doğmuş oluyor. Bugün Borsada işlem yapamayan insanların oluşan zararları, İMKB'nin bugün alacağı komisyon, aracı kurumların bugün işlemlerden alacağı kar payı ile ilgili çok ciddi tazminat davası açması hakkı doğmuştur, Türk Telekom yönetimine. Acaba Türk Telekom yönetimi halen bu grevi sürdürürken bunun bilincinde mi? Veya bizim gibi kurumların dava açmasını mı bekliyor."

3G İHALESİ OLSAYDI BU SORUN YAŞANMAZDI

Borsada bu tür olayların tekrar etmesi durumunda Türk Telekom yönetimine dava açacaklarını belirten Bahçuvan, şöyle devam etti:

''Türk Telekom tekel gibi bir kurum, başka bir kurum bu hizmeti veremiyor. Bugün İMKB'de gördüğümüz boyutu diğer konularda veya savunma alanında karşımıza çıkabilir. 3G ihalesi de iptal olduğu için biz diğer teknolojik olanaklardan da faydalanamıyoruz. 3G ihalesi olsaydı, uydu üzerinden de internet erişimine sahip olabilirdik. Bu da olmadı. Türk Telekom'un tekel konumu daha da güçlendi. Ya bu tekel konumundan çıkarmak lazım Türk Telekom'u bir an önce, ya da bu grevi bitirmek lazım."

Devletten bir adım beklediklerini ifade eden Bahçuvan, "Tabii işçi tarafını sıkıştırarak değil, parayı verecek tarafı sıkıştırarak bir adım bekliyoruz" dedi.

BELEDİYE KABLOYU KOPARAN FİRMAYA CEZA KESECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstinye Bayırı'nda yapımı süren yol inşaatı sırasında çamura çöken kamyonu çıkarmaya çalışan kepçe tarafından İMKB'nin fiberoptik kablosunun kopartılmasının ardından yüklenici firmaya ceza uygulayacak.

KABLO SAAT 02.00'DA KOPMUŞ, GÖREVLİLER SABAHA KADAR HABER VERMEMİŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, olayın gece saat 02.00 sıralarında meydana geldiği, ancak sabaha kadar hiçbir görevliye haber verilmediği belirtildi. Açıklamada, "İstinye Park önündeki kavşak inşaatında çalışan Çakır Yapı 'ya ait bir hafriyat kamyonu saat 02.00 sıralarında çamura saplandı. Çamura batan kamyonu kurtarmak isteyen kepçe operatörünün dikkatsiz ve kontrolsüz bir şekilde toprağı derin kazması sonucu bölgede İMKB'nin de bağlantılarını sağlayan fiberoptik kablo koptu. Kablonun koptuğu sabaha kadar hiçbir kuruma ve yetkiliye bildirilmedi. Olay, borsanın faaliyete geçmesi ve sistemlerin çalışmaması üzerine anlaşıldı." denildi.

Yapımı süren yol inşaatının İstinye Park tarafından üstlenildiği belirtilen açıklamada, "Müteahhit firmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır. Belediye, bölgede çalışmaların hızlı ve projeye uygun yapılmasını denetlemekle yükümlüdür. Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü, müteahhit firmaya ceza uygulayacaktır." ifadelerine yer verildi.
 
Zaman



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs