En Sıcak Konular

PKK yönetimi parçalanacakmış!

28 Kasım 2007 12:47 tsi
Cemil Bayık ve Duran Kalkan gibi isimler etkisizleştirilecek. Murat Karayılan üzerinden PKK kalıcı ateşkese zorlanacak. Bu senaryolar başarıya ulaşırsa "silahsız dönemin manifestosu" ilan edilecek.

Kuzey Irak'ta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kapsamlı bir sınır ötesi harekât yapması yerine ABD'nin önerisi doğrultusunda PKK'yı tecrit etme ve etkisizleştirme planına ait olduğu belirtilen bir dizi senaryo konuşuluyor. İlk adımda terör örgütü PKK'nın değil "silahsızlanmaya direnen" yöneticilerinin tasfiye edileceği esasını içeren senaryolar uyarınca silahsızlandırma planı başarıya ulaşırsa Kuzey Irak'ta "yeni dönem manifestosu" ilan edilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush, 5 Kasım'da Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede ortak düşman ilan edilen PKK'ya karşı hazırlanan plana ilişkin önemli yorumlar yapılıyor. Planın, ABD yönetimince önemli ölçüde Kürt yönetimine aktarıldığı savunuluyor.
Yerel Kürt yönetimine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, PKK'nın silahsızlandırılması ve örgüte önemli oranda damgasını vuran "muhafazakâr kadro"nun etkisizleştirilmesini öngören plan kapsamında konuşulan senaryolar şöyle:

Türkiye'nin baskısıyla PKK'ya koşulsuz ateşkes yapma ve sonrasında da silah bırakıp siyasi sürece dahil olma konusunda çağrı yapan Kürt yönetiminin sunduğu planı kabul etmeyen Cemil Bayık ve ekibine karşı ABD tarafından düğmeye basıldı. PKK'nın etkisini kırmak ve ABD planına razı etmek için ilk etapta Bayık ve onunla birlikte hareket eden yönetim kadrosunun güçlü adamları Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Abdurrahman Çadırcı gibi isimler etkisizleştirilecek. Sayısı 20 dolayında ifade edilen bu grup direnirse "ortadan kaldırmaya" kadar uzanabilecek operasyonlar düzenlenecek.
Bu isimlerin çatışmasız yakalanması durumunda Türkiye'ye teslim edilmesi üzerinde de duruluyor.

ABD ve yerel Kürt yönetimi, diyalog kurduğu Murat Karayılan ve ekibi üzerinden PKK'yı kalıcı bir ateşkese zorlayacak. Ateşkesin başarıya ulaşması halinde örgütün silahsızlandırılması aşamasına geçilecek. Karayılan'ın güçlendirilmesi için ABD'nin terör örgütü içindeki muhafazakâr kanada karşı aşamalı olarak eyleme geçmesi bekleniyor.

Ateşkes ve silahsızlandırma
Plan dahilinde İmralı'da tecrit edilen PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte yönelik mesajlarının önüne geçilecek.
"Örgütün bazı yöneticilerinin etkisizleştirilmesinden sonra, "kalıcı ateşkes" ve "silahsızlandırma" aşamaları tamamlanacak.
ABD ve Türkiye'nin örgüte yönelik olası harekâtı öncesinde yerel Kürt yönetimi bilgilendirilecek. PKK'ya yönelik hiçbir askeri planın içinde yer almaması düşünülen yerel Kürt yönetimi, ABD'ye lojistik destek sunacak, gerekirse arabuluculuk rolü üstlenecek.

Bu senaryoları içeren plan çerçevesinde Kuzey Irak yerel yönetimi, Kürt sorununun siyasi alana kanalize edilmesi için ABD ve Avrupa ülkeleri nezdinde aktif girişim başlatacak. Barzani, ABD ve Avrupa ülkelerine resmi ziyaretlerde bulunup görüşmeler yapacak. Gezinin yalnızca PKK ile sınırlı olmayacağı, Kerkük'te yapılması beklenen referandumla ilgili nabız da yoklanacağı kaydediliyor.

Planın başarıya ulaşılması halinde Kuzey Irak'ta geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenecek ve "silahsız dönemin manifestosu" ilan edilecek. Toplantıya ABD ile AB üyelerini de kapsayan çok sayıda ülkeden siyasi kişiliğin davet edilmesi de senaryo kapsamında.

Peşmergelerden Mahmur'a baskın

Mahmur mülteci kampında yapılan PKK'nın 29. kuruluş yıldönümü mitingine peşmerge güçleri müdahale etti. Mahmur kampının Dış İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Seyhan, meclis üyeleri Hazım Kar ile Hüseyin Özgün gözaltına alındı. 10 bin kişinin kaldığı kamptaki miting alanında PKK lehine sloganlar atıldı. Miting devam ederken, kampın etrafı zırhlı araçlarla peşmergeler tarafından kontrol altına alındı. Peşmergeler ile kamp yetkilileri arasında yapılan görüşmeden sonra miting sona erdi.

Karayılan sustu, Bayık konuştu

Karayılan'dan sonra örgütü yöneten ikinci adam olarak gösterilen Bayık'ın etkisizleştirme planını fark ettiği konuşuluyor. "Tasfiye planı" konusunda Karayılan'ın konuşmadığına dikkat çeken kaynaklar, bu konuda açıklama yapan Bayık'ın "Daha büyük, daha sistemli imha operasyonları başladı. Ateşkes elimizi bağlayıp tasfiye etmemiz için amaçlanıyor" sözlerine işaret ediyorlar.

İran devrede

Yerel Kürt istihbarat kaynaklarının öne sürdüğü duyumlara göre, İran, ABD'nin planına karşı PKK'yı kendi nüfuz alanına çekmek için örgüte bir dizi teklif sundu. Bayık'la İran istihbarat elemanları arasında yapıldığı öne sürülen görüşmede, terör örgütünün ABD ve Türkiye'ye karşı silahlı saldırıları artırması halinde Tahran'ın her türlü lojistik desteği vereceği aktarıldı. Kuzey Irak'ta dile getirilen iddialara göre, PKK, halen topraklarında çatışma halinde olduğu İran'ın teklifine olumlu yanıt vermedi.

Milliyet

 



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs