En Sıcak Konular

"İlk 6 ay sadece anne sütü"ne ne oldu?

28 Kasım 2007 12:00 tsi
Çok değil, bundan dört yıl önce 2003’te bütün sokaklar “ilk 6 ay sadece anne sütü” diyen afişlerle doluydu. Oysa bugün televizyonlar 4 aylık bebeklere mama reklamlarıyla doldu. Peki, bu dört sene içinde ne oldu da dört aylık sabilerin be

Bebek maması, sanayicilerin ürktüğü bir alan(dı). İstedikleri gibi reklam yapamaz, promosyon yapamaz, indirim yapamaz, beyanlarda bulunamazlar(dı). 6 aydan küçük bebeler için tek bir kelime dahi etmeleri yasak(tı). 6 aydan küçük bebelere mama satabilmek için dolaylı yolları takip eder, ancak çocuk doktorlarına bilgi ve numune verebilirler(di).

Son birkaç aydır, dehşetle televizyondaki mama reklamlarını izliyoruz. Küçücük bebeklerin en büyük ihtiyacıymış gibi gösteriliyor mamalar. “4. aydan itibaren” diyorlar reklamda.

Anne psikolojisi değişiktir. Çocuğu için en iyisini yapmak ister. Zaten bir sürü endişelerle, acaba yarayacak mı, acaba kilo alabilecek mi diye emzirdiği çocuğu için başka bir şeyin daha iyi olduğunu düşündürtürseniz, en çok yarayacak çözüme koşar. Sağlık Bakanlığı da, bu psikolojinin farkında olduğu için 6 aydan küçük bebeklere yönelik tek kelime edilmesini yasaklamıştı.

iyibilgi olarak, çocuklarına verebilecekleri en değerli gıdanın kendi sütleri olduğunu annelere hatırlatmak istedik.

Neden “ilk altı ay sadece anne sütü”?

Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip. Ayrıca annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirme. Ayrıca anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar. Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır.

Tamamen doğal olan anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütünden daha fazladır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ayrıca ilk altı ayda meyve suyuna gerek yoktur. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

Hastalıklara karşı koruyor

Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

2 yaşına kadar anne sütü

DSÖ ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını, ilk altı ayda sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesini öneriyor.

Bebeklere emzik vermeyin

Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek yirmi dört saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir.

Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her isteğinde emzirilmelidir.

Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.

Emzirmek anne sağlığına da faydalı

Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama miktarını azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.

Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.

Anne sütü hakkındaki bilgiler Unicef’ten alınmıştır.

www.iyibilgi.com ÖZEL



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs