En Sıcak Konular

Beyşehir Gölü 'son günlerini' yaşıyor...

28 Kasım 2007 11:54 tsi
Selçuk Üniversitesi'nden (SÜ) bir ekip tarafından yapılan araştırmada, Beyşehir Gölü'nün son 2 yılda özelliğini kaybetme noktasına geldiği, gölün neredeyse 'son günlerini' yaşadığı ortaya çıktı.

Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Nas, 2005'ten itibaren gölü 5 kilometrelik dilimlere ayırdıklarını ve bu şekilde 40 noktadan, farklı derinliklerden örnekler alarak incelediklerini söyledi.
 
2 yılda gölle ilgili 5 bin analiz yaptıklarını belirten Nas, analizlerini Japon Aster Uydusu'ndan aldıkları görüntülerle karşılaştırdıklarını söyledi.
 
Nas, "Yeni ve eski görüntüleri, analizlerimizle karşılaştırdık. Dereleri, beldeleri ve sanayi tesislerini gezdik. Kanalizasyonlardan bile numuneler alıp inceledik. Sadece uydu görüntüleri bile bize gölde ciddi boyutta kirlenme olduğunu gösterdi. Biz laboratuvar araştırmalarıyla bu kirliliği, bilimsel boyutta sabitledik. Bilimsel açıdan elde edilen verilere göre, göl neredeyse son günlerini yaşıyor" dedi.
 
Göl özelliğini kaybetmek üzere
 
Gölde 21 farklı su kirliliği ve kalitesi parametresine baktıklarını ifade eden Nas, "Evsel ve sanayi atıkları, tarımsal sulamayla gelen zirai ilaçlar göle ulaşıyor. Gölde aşırı krom ve siyanür birikmesi var. Aşırı otlanma evsel atıklar yüzünden oluyor. Su seviyesinin düşmesi de etkili. Su ne kadar düşerse güneş o kadar fazla etki yapıyor ve otlanma artıyor" dedi.
 
Nas, genelde göl sularının trophic (kirlilik) seviyesine göre 5 kademeye ayrıldığını belirterek, "Göl 2005 yılındaki ilk ölçümlerimizde mesotrophic yani orta seviyede iken 2007 yılında hypertrophic yani enkötü 5'inci seviyeye düştü. Bu durum, Beyşehir Gölü'nün göl özelliğini kaybetmek üzere olduğunu gösteriyor. Göl adeta son günlerini yaşıyor" diye konuştu.
 
"Belediye başkanları umursamıyor"
 
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nü birkaç yıl öncesine kadar irili ufaklı 20 akarsuyun beslediğini ifade eden Nas, bu yıl kaynakların yarısının kuruduğunu, diğerlerinden ise çok az su geldiğini bildirdi.
 
Dağların eteklerinden göle neredeyse hiç temiz su gelmez olduğunu söyleyen Nas, besleyen 10 kaynaktan gelen akarsulardaki atık su yoğunluğunun çok yüksek olduğunu belirtti.
 
Bu kaynakların, belediye ve sanayi atıkları ile akarsu haline geldiğini söylemenin yanlış olmayacağını bildiren Nas, "Çünkü akarsular kaynağını atıklardan alıyor. Araştırmalarda akarsuların suyunda kirliliği önemli ölçüde yüksek bulduk. Göl, adeta atıklarla besleniyor. Belediye başkanları ile görüştük. Birçoğunun atığı göle ulaşıyor ancak bunu fazla umursayan yok. Hala atıklar kontrolsüz şekilde dışa veriliyor ve göle ulaşıyor" dedi.

Cnntürk



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs