Bu eli tutun! | " /> Bu eli tutun! | "/>

En Sıcak Konular

Helikopterlerle gelen umut: Bu eli tutun!

28 Kasım 2007 11:15 tsi
Helikopterlerle gelen umut: Bu eli tutun! Güneydoğu'da zorlu hava şartlarına rağman güvenlik güçlerinin terör örgütüne karşı düzenlediği operasyonlar sürüyor. Yıllardır sürdürülen anti-terör mücadelesinde bu kez bir fark var. Operasyona katılan helikopterler, bölgedeki belli yerlere bildiriler a

Operasyonlara katılan helikopterlerden atılan bildirilerde, teröristlere gönüllü olarak örgütten ayrılıp teslim olmaları halinde TCK’nın 221’inci maddesi gereği ceza almayacakları ve devletin sıcak yüzüyle karşılaşılanacakları anlatılıyor. Bildiriler Çukurca Jandarma Taktik Alay Komutanlığı’ndan kalkan helikopterler tarafından, teröristlerin geçiş bölgelerine ve barınabilecekleri muhtemel dağlık alanlara bırakılıyor. Her gün sınırdaki birliklere, çatışma bölgelerine, asker ve mühimmat taşıyan helikopterler bu kez Çukurca’nın sınıra uzanan Zap Vadisi boyunca Haskel Dağları ile boşaltılan Dutluca, Işıklı, Çayırlı ve Kandil köylerinin yakınlarındaki tepe ve dağlara havadan bildiri yağdırıyor.

Ekin pişmanlık affı nedir?

Vatan gazetesinden alınan bilgiye göre, 2003 yılında yürürlüğe giren Topluma Kazandırma Yasası’nda, yasadan yararlarmak için “pişman olmak ve örgüte dair bilgiler vermek” ön şartı aranıyordu. Yasadan yararlanma talebinde bulunan 4 bin 101 kişiden PKK üyesi olanların sayısı 1.862, Hizbullah üyesi olanların sayısı ise 1.547 idi. Ancak bunların çok büyük çoğunluğu cezaevlerindeki örgüt üyeleri olmuştu. Yasadan istenen verim alınmaması üzerine yeni TCK’ya sürekli af niteliğinde hüküm konuldu.

Bilgi vermese de affediliyor

1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren yeni TCK’nın 221’inci maddesi önceki pişmanlık veya eve dönüş yasalarından farklı olarak suça karışmamış örgüt üyelerine örgütü çökertecek bilgi vermeseler bile af olanağı veriyor.

SUÇA KARIŞMAYANA CEZA YOK: Herhangi bir suça karışmadan teslim olan örgüt üyesine ceza verilmiyor. Bu kişi teslim olduktan sonra 1-3 yıl arası denetimli serbestlik hükümlerine tabi oluyor. Yani hergün karakola gitme ve imza atma gibi kontrollere tabi oluyor. Aynı şekilde yeni bir örgüt kuran kişi de, örgütü herhangi bir suç işlemeden dağıtırsa hapse girmiyor.

YAKALANAN ÖRGÜT ÜYESİ BİLGİ VERİRSE CEZA ALMIYOR: Kendiliğinden teslim olandan farklı olarak, yakalandıktan sonra, herhangi bir suça karışmadığı anlaşılan örgüt üyesi ise, ancak diğer örgüt mensuplarının yakalanmasını sağlayacak bilgi verirse ceza almıyor.

ÖRGÜT YÖNETİCİLERİNE DE AF VE CEZA İNDİRİMİ VAR: Örgütün yöneticileri de bazı koşullarla “etkin pişmanlık affından” yararlanıyor. Teslim olan örgüt yöneticisi, örgütün yapısı hakkında bilgi vermesi halinde ceza almıyor. Yakalanan örgüt yöneticileri ise, örgütün yapısı hakkında bilgi vermeleri halinde 15-22.5 yıl arası hapis yerine 4 yıl hapis cezası alıyor. Ancak örgütün tepe yöneticileri örgüt yöneticisi olmak suçundan değil, “devleti bölmeye teşebbüs” suçundan yargılandıkları için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamıyorlar.

85’ten sadece 15’i tutuklandı

Bu karar çerçevesinde hakkında herhangi bir eyleme katıldığına dair delil bulunmayan örgüt mensupları teslim olduklarında eyleme katılmadıklarını beyan ettikleri takdirde sorgulamanın ardından tutuklanmalarına gerek görülmüyor. 2005 ve 2006’da teslim olan 85 örgüt mensubundan sadece 15’i tutuklandı. Bu yıl 11 aylık dönemde teslim olan 95 örgüt mensubunun büyük bölümünün ise tutuklanmasına gerek görülmedi.

Teröristlere iki tip bildiri atılıyor. Birinin ön yüzünde teslim olan ve yüzü gülen bir teröristle asker fotoğrafı bulunuyor. TCK’nın 221’inci maddesi hatırlatılıyor. Aynı yüzde “Karar ver, örgütten ayrıl. En yakın askeri birlik, jandarma veya polis karakoluna git. Sevgiyle karşılanacaksın” deniliyor. Bildirinin arka yüzünde ise üniformalı bir askerin el fotoğrafı var. Büyük puntolarla ’Elimizi tutmanız yeterli’ yazıyor. İkinci bildiride ise ’Özgürlüğe giden yol’ yazısı ile 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat telefonları yer alıyor. “Karar ver örgütten ayrıl, yandaki numarayı ara” deniliyor. Arka yüzde ise “Özgürlüğe giden yol çok yakın” yazısı Türk Bayrağı ile bir karakol ve elinde telefon olan bir teröristin fotoğrafı bulunuyor.

İşte o afişler:



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,952 µs