yumuşama sinyali | " /> yumuşama sinyali | "/>

En Sıcak Konular

Paris'ten Ermeni meselesinde yumuşama sinyali

28 Kasım 2007 08:10 tsi
Paris'ten Ermeni meselesinde yumuşama sinyali Fransa'nın Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran düzenlemeyi 'Ulusal Parlamento'sundan geçirmesinin ardından Paris ile Ankara arasında yaşanan sorunların aşılabileceği yönünde olumlu işaretler çıkmaya başladı.

Fransa Başbakanı François Fillon, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, hem 'Ermeni soykırımı' hem de Türkiye'nin AB üyelik sürecinde iki yeni müzakere faslının daha açılması konusunda ülkesinin 'ipoteğinin' kalkabileceğini aktardı.

2015 yılında yapılacak EXPO'ya İzmir'in ev sahipliği yapması için Paris'te yapılan sunuma katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarının ikinci gününde Fransa Başbakanı François Fillon ile bir araya geldi. Abdullah Gül, Fransa başbakanını Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde kabul etti. Görüşme, geçen yıl Fransız Parlamentosu'ndan geçen Ermeni iddialarına ilişkin düzenlemenin ardından iki ülke arasındaki en üst düzey ziyaret oldu. Ankara, söz konusu düzenlemenin ardından Paris ile ilişkilerin düzeyini düşürme kararı almıştı. Geride kalan süre zarfında iki ülke arasında bakan ya da daha üst düzeyde resmi bir ziyaret gerçekleşmedi. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Çin'de resmi temaslarda bulunduğu için Abdullah Gül ile bir araya gelemedi. Fransa'nın Türkiye'deki nükleer santral ihalesi ile ilgilendiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar Euro'yu aştığını anlatan Abdullah Gül, "Fransa, Türkiye'nin farkına vardı." ifadesini kullandı. Abdullah Gül'ün Fransız başbakanı kabulünde, Ermeni soykırım iddiaları, Sarkozy'nin ortaya attığı Akdeniz Birliği fikri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) adaylık süreci, terörle mücadele konuları gündeme geldi. Gül, Ankara'ya dönmeden önce büyükelçilik binasında düzenlediği basın toplantısında, "Ermeni soykırımı" konusunda Ankara'nın yaklaşımlarını bir kez daha aktarırken Fransa'ya "fikir özgürlüğü sitemi"nde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, "Fransa, fikir özgürlüğünün yurdu olarak bilinir. 100 sene önceki iddialar söz konusu ise siyasetçiler değil tarihçiler karar verir. Ortak tarih komisyonundan bahsettik, desteklediklerini söylediler." diye konuştu. Fransa'da yakalanan terör örgütü üyesi PKK'lıların Türkiye'ye iadesinde yaşanan sorunların görüşmede gündeme geldiğini aktaran Gül, "Bu konuda daha fazla gayret sarf edeceklerini söyledi." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada ise Sarkozy'nin ortaya attığı Akdeniz Birliği projesini araştırdıklarını; ama bunun AB üyeliğine alternatif olamayacağını söyledi. Gül, "Sonuç ne olursa olsun, reform süreci devam edecek." dedi. Yunan To Vima gazetesine demeç veren Fransa Savunma Bakanı Herve Morin ise Fillon'ın aksine 'Türkiye'nin AB'de yerinin olmadığını söyledi.
 
zaman



Bu haber 210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs