En Sıcak Konular

Namaz için yasağa Diyanet onayı

27 Kasım 2007 23:21 tsi
Namaz için yasağa Diyanet onayı Ankara 7. İdare Mahkemesi, Cuma namazı kılınan bir konferans salonunu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararını gerekçe göstererek mühürledi ve kapattı.

Kenan Kıran'ın haberi

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “Başörtüsü Allah’ın emridir” hükmüne rağmen başörtüsü konusunda  tavır takınan mahkemeler, Cuma namazı kılınan bir konferans salonunu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararını gerekçe göstererek mühürledi ve kapattı.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV), 1995 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde konferans salonu açtı. Söz konusu konferans salonunda Cuma günleri gerçekleştirilen “Cuma Konferansları” programını müteakiben Cuma namazı kılındı.

Altındağ Kaymakamlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Cuma namazı kılındığı gerekçesiyle 5 Eylül 2003 tarihinde salonun kapılarını mühürledi ve salonun kapatılmasını istedi. İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, hukuka ve yürürlükteki yasalara aykırı olan bu idari işlemin iptali için konuyu yargıya götürdü.

İŞTE FETVAYA GÖRE KARAR

 

Ankara 7. İdare Mahkemesi, karar verirken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşüne başvurdu ve davalı idarenin konferans salonunu kapatma işleminin hukuki olduğuna karar verdi.

Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin 2006/177 esas, 2007/1470 nolu kararında; “633 sayılı Kanun ile ibadet yerlerini yönetmekle görevli olan Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Cuma namazlarının kıldırılması yönünde bir izni bulunmayan davacı vakfın faaliyetlerinin, 633 Sayılı Kanun’un 35. maddesinin ‘Cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izni ile ibadete açılır ve başkanlıkça yönetilir’ hükmüne aykırılığı tartışmasız olup, davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır” denildi.

HUKUK SKANDALI


İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, özel bir mekânda toplu namaz kılmanın mer’i mevzuat çerçevesinde izne tabi olmadığını, Cuma namazı kılmayı izne bağlayan yasal bir dayanağın da bulunmadığını hatırlatarak, “Konferans salonumuzu izinsiz mescid hükmüne sokarak haksız ve hukuksuz olarak kapatan idarenin hatalı işlemini onaylayan karar, hukuka, yasalara ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırıdır” dedi.

Pamak, “Konferans salonunda Cuma namazı kılmanın da laik devletin iznine tabi tutulması ve bunun bir mahkemece de uygun bulunması Türkiye’ye özgü yeni bir hukuk skandalı olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır” diye konuştu.

BU NASIL ÇELİŞKİ


Başörtüsü konusunda Diyanet’in görüşünü dikkate almayan mahkemelerin, Cuma namazı kılan vatandaşların bulunduğu mekanı kapatmak için Diyanet’in görüşüne başvurması, “Bu nasıl çelişki” şeklinde yorumlandı.

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs