sömürü planı | " /> sömürü planı | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin Irak'ı sömürü planı

27 Kasım 2007 16:49 tsi
ABD'nin Irak'ı sömürü planı ABD, Irak'ta sömürü düzeni kuruyor. Dün sessizce atılan imzalar bakın ne için;

ABD'de dün Maliki ile Bush arasında sessiz sedasız bir anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşma ABD'ye özellikle petrol konusunda büyük ayrıcalıklar tanıyor. Sadece bu değil, ABD bu anlaşma ile Irak'ta kalıcı olma niyetinde...

Irak'taki yabancı askerlerin görev çerçevesini belirleyen Birleşmiş Milletler kararının süresi gelecek yıl doluyor. Yabancı askerlerin, ama özellikle de Amerikan askerlerinin ülkede bundan sonra da kalıp kalmayacağı ise neredeyse işgalin başından beri tartışma konusu.
Bu sorunun yanıtı dün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin ayrı ayrı imzaladıkları bir anlaşma ile geldi.

İlkeler Deklerasyonu adı verilen metin, iki ülke arasında uzun süreli bir "işbirliğinin" kapısını aralıyor. Ve Amerikalı yatırımcılara birçok ayrıcalık tanımanın yanı sıra, az sayıda da olsa, ülkedeki Amerikan askeri varlığını kalıcı hale getiriyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ayrıca, şu andaki Amerikan askeri varlığını meşrulaştıran Birleşmiş Milletler kararının da bir yıl uzatılması için girişimde bulunacaklarını açıkladı.

İLKELER DEKLARASYONU

Üst düzey Iraklı yetkililer, ilkeler deklarasyonunu "çok önemli" diye niteliyorlar. Siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarını kapsayan metin, iki hafta süren sessiz, ancak detaylı ve yoğun müzakereler sonucu ortaya çıktı.

Böylece gelecek yılın temmuz ayına kadar devam edecek olan ve "uzun süreli stratejik ilişki"yi hedefleyen müzakerelerin çerçevesi çizilmiş oldu.

Söz konusu anlaşmanın, yenilenmesi beklenen bir yıllık Birleşmiş Milletler kararının süresi dolduğunda, yani 2008 yılı sonunda yürürlüğü girmesi hedefleniyor. Bu nihai anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, Irak parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

UZUN SÜRELİ İTTİFAK

Deklerasyon Şii kökenli Başbakan Nuri el Maliki'nin yanı sıra, Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Sünni ve Şii kökenli yardımcıları tarafından da onaylanmaşı olmasına dikkat çekiliyor. Söz konusu anlaşma çerçevesinde Irak'ın Amerika Birleşik Devletleri ile uzun süreli bir stratejik ittifaka girmesi öngörülüyor.

Bu savunma alanında, Amerikan askerlerinin Irak kentlerinin dışındaki üslere çekilmesi ile yürütülecek. Ancak Amerikan ordusu Bağdat hükümetine, iç ve dış tehditlere karşı destek güvencesi verecek.

PETROLDE CİDDİ AYRICALIK

Amerika Birleşik Devletleri, Irak'a yatırım, özellikle petrol yatırımları konusunda da ciddi ayrıcalıklar elde edecek. Bunun özellikle, Amerikan askerlerinin Irak'tan tamamen çekilmesi çağrıları yapan İran ve Suriye'nin hoşuna gitmeyeceği açık.

Siyasileri şimdilik yeşil ışık yakmış olsa da, Irak halkının da bu anlaşmaya sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor.

İnternet haber



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,534 µs