En Sıcak Konular

İzmir EXPO'yu alır; AKP İzmir'i alır mı?

27 Kasım 2007 14:16 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin 22 Temmuz'daki seçim başarısının hemen ertesinde, 2009 martında yapılacak yerel seçimler için hedefi İzmir'i de ele geçirmekti. Dünyanın en büyük organizasyonu, EXPO 2015 için Milano ile çekişen İzmir ipi göğüsled

 Başbakan Erdoğan, AKP'nin 22 Temmuz'daki seçim başarısının hemen ertesinde parti teşkilatına seslenmiş ve 2009 martında yapılacak yerel seçimler için şu hedefi koymuştu:
"İzmir'i, Diyarbakır'ı, Eskişehir'i, Edirne'yi istiyorum!"
AKP'lilerin İzmir'i almak için nasıl da var güçleriyle ve en üst düzeyde çalıştıklarını, İstanbul-Paris yolunda öğrenme fırsatı buldum. Ve dünyanın en büyük organizasyonu olan (olimpiyatlardan da dünya futbol şampiyonasından da daha büyük) EXPO 2015 için Milano ile çekişen İzmir ipi göğüslediği takdirde, AKP İzmir'i de fethetmiş demektir. Haberiniz olsun.

Abdullah Gül başrolde
EXPO'yu düzenleyen BIE'nin (Uluslararası Sergiler Bürosu) merkezi Paris'te. 31 Mart 2008'de açıklanacak karar öncesinde İzmir ve Milano ile ilgili son sunumları izlemek üzere, Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak 70 kişilik İzmir EXPO heyetiyle birlikte Paris'teyiz.
Davet sahibi resmi olarak Dışişleri Bakanlığı, ama aslında bu işin bayraktarlığını bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapıyor. Zaten Paris'teki heyetin başında hazır ve nazır; sunumlardan birini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaparken, diğerini de bizzat Gül yaptı.

Dışişleri Bakanlığı
Yıl 2004. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçılarla birlikte Yunanistan'da. Görüşmeler sırasında Yunanlılar, Selanik'in de EXPO'da yarıştığını, ancak İspanya'nın kazandığını söyleyince Tüzmen, heyet üyelerine "Biz neden EXPO'ya aday olmuyoruz" diyor. Heyette bulunan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, aday olabilmek için BIE'ye Dışişleri Bakanlığı nezdinde üye olunması gerektiğini, İzmir olarak 10 yıldır bu işin peşinde oldukları halde bunu hiçbir hükümete anlatamadıklarını söylüyor.
Tüzmen, Yunanistan dönüşü konuyu Bakanlar Kurulu'na getiriyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül derhal İzmir heyetini makamına kabul ederek görüşüyor ve ardından da Türkiye'nin EXPO'ya üye olması için talimat veriyor. Böylece 2004'te Türkiye EXPO üyesi oluyor, hemen ardından da hükümetin, İzmir'in EXPO'ya aday gösterilmesi kararı yayınlanıyor.
Bu gelişmeleri yakından izleyen Antalya'nın başarılı ve dinamik AKP'li Belediye Başkanı Menderes Türel, rotayı İzmir'den kendi kentine çevirmeye uğraşsa da sonuç alamıyor.

Üvey evlat İzmir
Turgut Özal'ın başbakan olduğu dönemde, 80'li yılların ortalarından beri Ankara tarafından üvey evlat muamelesi gördüğünü düşünen İzmirli, EXPO 2015'i kentin yeniden yapılanması ve eski parıltılı günlerine yeniden dönmesi için önemli bir fırsat olarak görüyor. Bu yüzden de yerel ve mülki erkanıyla, iş alemiyle, üniversitesiyle, medyasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla bu projeye baş koymuş, dört elle sarılmış durumda.
EXPO gerek yayıldığı alan ve ziyaretçi sayısı, gerekse açık kalma süresi açısından dünyanın en büyük organizasyonu. EXPO 2015 İzmir'de düzenlendiği takdirde, 6 ay açık kalacak fuar süresince kenti 15 milyonu yerli, 6.5 milyonu yabancı 21.5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bu çerçevede yapılması gereken büyük çaplı konaklama, altyapı ve ulaşım yatırımları için telaffuz edilen rakam 16 - 20 milyar dolar.

 



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs