Kim neden katılıyor? | " /> Kim neden katılıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Kim neden katılıyor?

27 Kasım 2007 14:13 tsi
Kim neden katılıyor?

Bugün Annapolis’te Ortadoğu barış görüşmeleri yapılıyor. Ancak görüşmelere öyle ülkeler katılıyor ki kulislerde “neden” sorusu şimdiden sorulmaya başladı. Yunanistan ve Hindistan örneklerden ikisi… Annapolis’teki görüşmelere

ABD'nin Annapolis kenti, bugün İsrail-Filistin sorunu için kritik günlerden birine sahne oluyor. 40'tan fazla ülkenin temsil edildiği toplantıya ev sahipliği yapan ABD'nin Başkanı George Bush, dünkü açılış yemeğinde umutlu konuştu. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ve konferansa davetli yaklaşık 50 heyetin üyelerinin katıldığı yemekte konuşan Bush, "Bu hafta, ortak bir amacı paylaşmak için bir araya geldik: İki demokratik ülke İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşaması... Bu amaca ulaşmak, zorlu fedakarlıklar gerektiriyor" dedi.

Toplantıya birçok ülke davet edildi. Davetli listesi şöyle:

ABD, İsrail, Filistin yönetimi, Cezayir, Arab ligi Genel sekreteri, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Mısır, AB Komisyonu, AB Dönem başkanı Portekiz, Fransa, Almanya, Hindistan, Yunanistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Malezya, Moritanya, Fas, Norveç, Umman, Pakistan, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Senegal, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sudan, İsviçre, Suriye, Ortadoğu Dörtlüsü özel temsilcisi Tony Blair, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen.

Ayrıca IMF ve Dünya Bankası görüşmelere gözlemci statüsünde katılıyor.

Peki, görüşmelere katılan ülkelerin kimilerinin o toplantıda bulunması normal. Ancak Moritanya ya da Yunanistan neden toplantıya katılıyor? İşte ülke ülke davet nedenleri:

Doğrudan muhatap olanlar

Bu ülkeler Ortadoğu sürecinde doğrudan yer alıyor. ABD, İsrail, Filistin yönetimi, Ortadoğu dörtlüsü (ABD, AB, BM, Rusya- AB Komisyonu, AB dönem başkanı Portekiz, Rusya toplantıya bu yüzden katılıyor.)

Süreçte yer almak isteyenler

Bu ülkeler ise uluslar arası bir sorunda ekonomik ve siyasi potansiyelleri ve beklentileri nedeniyle çözümün dışında kalmak istemiyor. ABD de G-8 gibi zirvelere davet etmediği ülkelerin de arasında bulunduğu bu ülkeleri sürecin dışında tutmak istemiyor. Böylece küresel sorunlara ortak çözüm izlenimi doğuyor.

Fransa, Almanya (bu iki ülke AB çerçevesinde de değerlendirilebilir), Brezilya, Kanada, Danimarka, Endonezya, İtalya, Japonya, Norveç, Güney Afrika, İspanya, İsviçre.

Sürecin dışında tutulamayacak ülkeler

Bu ülkelerin kimi Filistin sorununun meşruiyetlerinin temeli olarak gören Arap ülkeleri. Üstelik Filistin sorunu bir Arap-İsrail sorunu olduğu için Araplar bu toplantının bir tarafı gibi… Türkiye gibi ülkeler ise Ortadoğu’daki aktif pozisyonları nedeniyle toplantıya çağrıldı. Malezya ve Endonezya gibi ülkeler de nüfusunun çoğunluğu Müslüman olduğu için bu toplantıya davetli.

Türkiye, Cezayir, Arab ligi Genel sekreterliği, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Malezya, Fas, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Tunus.

Neden katıldıkları çözülemeyen ülkeler

Toplantıya davet edilenler arasında Hindistan, Yunanistan, Moritanya, Polonya, Senegal ve Slovenya da var. Bu ülkelerden Yunanistan’ın toplantıya katılması “Türkiye’nin bulunduğu her uluslar arası platformda yer almak” ilkesiyle bağdaştırılabilir. Tıpkı Pakistan’ın katılmasından dolayı Hindistan’ın da davet edilmesi gibi (elbette Hindistan’ın dünyanın sayılı ekonomilerinden ve potansiyel güçlerden birisi olduğu unutulmamalı). Ancak Moritanya, Polonya, Senegal ve Slovenya gibi ülkelerin toplantıya neden katıldığının yanıtı şimdilik yok.

www.iyibilgi.com



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs