En Sıcak Konular

Prensin Müslümanlığına şahadet eder misiniz?

27 Kasım 2007 13:51 tsi
İşin politik ve diplomatik tarafları da çok. Keza Prens Charles’ın İslam ve Mevlana üzerinden Türkiye’de yaptığı okumaların Irak’taki yeni pozisyonla ilgisi de düşünülmeli. Irak sadece etnik grupların veya teröristlerin bulunduğu bir coğ

İngiltere veliaht prensi Charles’ın “Müslümanlığı”na ilişkin tevatür çok ve eski olmakla beraber, Türkiye ve Mevlana’ya yaptığı son ziyaret hariç tutulduğunda, İslam sevdasına ilişkin son haber oldukça çarpıcıydı.

Haziran ayında ortaya çıkan haber, Prens’in “Esma'ül Hüsna”yı (Allah'ın 99 güzel ismini) bestelettiğini,  eserin ilk olarak Londra'daki Westminister Katedrali'nde seslendirildiğini ve hatta bu durumun tutucu Katolikleri ayaklandırdığını söylüyordu.

Bu koral yapıtı BBC Senfoni Orkestrası ve Korosu'nun 200'ü aşkın müzisyeni Arapça orijinalinde seslendirecekti. Böylesi bir haberin şahsiyet kim olursa olsun dini duyguları üzerine spekülasyon yaratacağı aşikar.

Kaldı ki dünyanın en bilinen simalarından ve İngiltere’nin gelecekteki kralı olmasın. Öte yandan bu taze haber dahi, Prens Charles’ın Müslüman olduğuna ilişkin haberlerin ancak sonuncusuydu.

Hem dünya basının hem de Türk medyasında bu konuda o kadar çok ve çeşitli haber çıktı ki, Charles Müslüman olsun veya olmasın, bu konu etrafında kesif bir efsane doğdu.

O seri olaylardan birkaç önemli başlığı anımsatacağız ama Charles’ın son gezisinde dillendirdiği birkaç cümleyi öncelikle almakta fayda var.

Çünkü bu sözler oldukça derinlikli; “Batı'nın gerçekleştirdiği bütün güzel işlerde, yüzyıllar boyunca Doğu bir ilham kaynağı oldu ve evrensel gerçekleri öğretti. Kandiller farklı olsa da ışık aynı ışıktır. Işığa odaklanırsan, bu fani bedende, miras ikiliğin ötesini de görürsün. Hayata Batılı yaklaşımımız bunun aksine parçalayıcı ve yanlı; hatta çoğu zaman bütünden çok parçayla, içselden çok dışsal olarak tanımlayabileceğimiz bir gerçeklikle ilgilenen bir hale gelmiştir."

Bu sözleri kim işitirse işitsin afallamaması zor. Bunları söyleyen İngiltere velihtı mı yoksa bilinmeyen bir tarikatın şeyhi mi?

Şeyhi uçuran ne?

Dünya liderlikleri içinde İslam dünyasını öven konuşmalara sık rastlandığı biliniyor. Ancak kabul etmek lazım ki Prens Charles’ın söylemleri konuya biraz daha yakın olduğunun işaretlerini açıkça gösteriyor.

Dediğimiz gibi Prens Charles’ın bu son ziyareti Türkiye ve İslam coğrafyası ile ilk yakınlaşması değil.

Türkiye’de uzunca bir süre tartışılan Kıbrıs ziyaretleri de var. Ada’da yaşayan Şeyh Nazim Kıbrisi’ye yaptığı mutad ziyaretler Türk basınının özel ilgisini çekmiş, konu Reha Muhtar’ın programlarına kadar sirayet etmişti.

Türkiye’de pek makbul sayılmayan Kıbrisi’nin Charles’ı Müslüman yapan kişi ve Charles’ın da Kıbrisi’nin müridi olduğu yolundaki tevatür durduralamaz biçimde yayılmıştı.

Bu konuda son bilinen Kıbrisi’nin grubunu İngiltere’ye göç ettirmek istediği ve Londra’nın da buna izin verdiği olmuştu.

Sonuç olarak Prens Charles İslam ile çok ilgili. Dünyadaki saygın İslami konferanslara katılması, İslam konusunda özel bir danışma komitesi bulunması,  İslam dininin İngiltere'deki en büyük destekçilerinden birisi olması, tahta oturduğunda, Kilise'nin liderliği rolünü değil 'inanç liderliği' rolünü üstlenmek istediğini açıklaması da bunlardan bir kaçı. Ama Prens Charles’ın İslam’la ilişkisi her zaman bu türden ilişkilerle olmadı.

Diana’yı öldürmek!

Ülkesinin diplomatik ve politik açılımlarını etkileyen tatsız olaylarla da anıldı. Bunların içinde en popüler olanı, trafik kazasında ölen eşi Diana’nın Müslüman (Mısırlı) Dodi Fayed’den hamile kaldığı ve İngiltere’nin “Müslüman bir Prens”le yaşamak zorunda kalmamak üzere Diana’yı öldürttüğü iddaları ortaya çıkmıştı.

Bu konu hem Avrupa’da hem Türkiye’de çok tartışıldı. Hatta o denli dallanıp budaklandı ki, bu teoriyi çürütme üzere, “Müslüman Charles”ın itibarını İslam dünyasındaki itibarını sarsmak üzere istihbarat örgütlerinin “bir Müslüman çocuğuna hamile Diana”yı öldürdükleri de iddia edildi.

Yani bu konuda oldukça karışık ve Charles’ın İslam dünyasına bakışı ile oldukça ilgili olduğu gibi, üzerinde güneş batmayan imparatorluğun “bekâ”sı ile de alakalı.

İslam’dan Kabala’ya…

Fakat anlaşılıyor ki, Prens Charles’ın dinlere olan ilgisi Diana’dan sonra biraz değişmiş bulunuyor. Ya da en azından tek yönlü değil! Magazin üslubu ile söylersek, Charles’ın uzatmalı sevgilisi ve şimdi yeni eşi Camilla’nın da mistik konulara ilgisi var!

Bu konu İngiltere’de hayli konuşuldu. Türkiye’de de resimlerine kadar yayınlandı. Camilla kolundan çıkarmadığı bir bilezikle ilgili olarak hayli tartışılıyor. Bu bilezik bir Kabala simgesi taşıyor ve İngiliz meslektaşlara göre Kabala kültürüne uygun olarak “sağ bilek”te taşınıyor. Yani ailenin İslam tasavvufu kadar İbrani mistiği ile de yakın ilişkisinin işaretleri var.

Peki ama Prens Charles gerçekten Müslüman mı? Bu sorunun yanıtını olumlamak hayli zor. Gerçi garip biçimde Prens veya Kraliyet bu tür spekülasyonların yoğun biçimde yazılıp çizildiğini bildikleri halde bir yalanlama yapmış değiller.

Değiller ama işin farklı yönleri bulunuyor. Bu farklar daha ciddi ele alınıp yorumlamalı.

Dinlerin liderler tarafından parsalizasyonu!

Yukarıdakilerin türünden sıralı olayları bir dizi halinde okuduğunuzda Pnes Charles veya benzari kişiliklerin herhangi bir dine yönelişlerine olan inanç kuvvetlenebilir.

Ama bu kronolijiyi bir çok sima için yapmak da mümkün. Örnek. İşte Tony Blair’in sözleri; “İki Kuranım var. Onları okuyorum ve İslam’dan ilham alıyorum. Çok açık bir kitap.”

Sürdürelim… Bu kitapları Blair’e kim ne zaman vermiş? 11 Eylül saldırılarından sadece iki gün önce İngiltere Başbakanı’na Kuran hediye eden kişi ABD Başkanı Bill Clinton’un kızı! Garip değil mi? Değil. Zira bu tür haberlerin doğruluğu çok şüpheli. Daha doğrusu haberler bunu söylüyor. Olay gerçek mi meçhul!

Bu yüzden uluslararası politik simaların İslam’a yönelik bu türden sunumları ayrı bir gözle okunmalı.

Bunu neden yapıyorlar?

Ay'a ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong, Çağrı ve Çöl Arslanı Ömer Muhtar filmleri ile kalpleri fetheden Anthony Quinn, tek kanallı televizyon döneminde Denizlerde Hayat belgeselinden tanıdığımız Kaptan Cousteau (Kusto) ve İngiltere kraliyet ailesinden Prens Charles... Bu dört ünlü ismin ortak noktası senelerden beri haklarında çıkan İslamiyet'e ihtida ettiklerine dönük destansı anlatılar. Bu isimlere Napolyon, Geothe ve Prens Bismark gibi Batılı isimleri eklemek mümkün.

Bu isimler İslamlığı konusunda çok tartışma bulunan figürler. Ama olup olmadıkları tamamen şüpheli. Bu konuda yapılmış çeşitli bilimsel araştırmalar ve haberler de var. Bunlara girmiyoruz. Ancak Charles ve İngiltere üzerinden farklı bir açılım yapalım.

Semazen Irak’ta dönüyor

Son yüzyıl içinde Avrupa liderlerinin İslam ülkelerine şu veya bu nedenle şık görünmek isteyen hamleleri çok. Almanya, Birinci Dünya Savaşı’nda Müslümanları “cihat” davet için Osmanlıya, İslam’a yakın görünmek politikasını gütmüştü.

Prens Charles’ın Türkiye ziyaretinden önce iki ülkenin beraber anıldığı son olay, Başbakan Erdoğan’ın Londra’ya yaptığı ziyaret. Bu İngiltere çıkarması üzerinde çok durulmadı ama iki ülke stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Bununla birlikte terörist PKK konusundaki haklılığı ABD’nin bu en yakın müttefeki tarafından güçlü biçimde vurğulandı ve hatta bir sınır ötesi operasyon için onaylayıcı ifadeler kullandı.

Yani işin politik ve diplomatik tarafları da çok. Keza Prens Charles’ın İslam ve Mevlana üzerinden Türkiye’de yaptığı okumaların Irak’taki yeni pozisyonla ilgisi de düşünülmeli. Zira Irak sadece etnik grupların veya teröristlerin bulunduğu bir coğrafya değil, aynı zamanda güçlü terikat-cemaat ve mezheplerin de bulunduğu bir alan!



Bu haber 1,918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs