En Sıcak Konular

İslami basımın Amiral gemisi kim?

27 Kasım 2007 12:07 tsi
Hangi gazete İslami kesimin amiral gemisi olacak. Sektörün o kesiminde bu konuda çok sert bir yarışma çoktan başladı. Zaman mı; Yenişafak mı, Vakit mi; yoksa...

Serdar Turgut/Akşam

AKP'nin Pravda'sı

Kendisinden yana medya yaratmakta hayli aktif olan ve kontrolu dışında habere hoş bakmayan hükümetin tek seslilik arayışının sonunda Sovyetler Birliği'nde Komünist Partisi'nin resmi sözcüsü konumunda olan ve çok satan Pravda türü bir gazete oluşturma arayışına varmasının işaretleri de vardır ortada

Bu köşede bir süredir AKP'nin tek sesli medya arayışı içinde olduğunu ve bunun kendilerine zarar verebilecek bir arayış olduğu yolundaki görüşümüzü dile getirip durduk. Başbakan Kızılcahamam'da toplanan parti kampında yaptığı kapanış konuşmasında medya konusuna girerek Türkiye'de 15-20 milyon satan gazete olması gerektiğini, bunun şu anda olmamasının nedeninin de gazetelerin habere yaklaşımları olduğunu söyledi.

Haberin ne olduğunu meslektaşlar olarak tartışmaya hazırız da, hükümetin neyin haber olduğu hakkında fikirleri bulunduğu da kesin ve bunu sıkça iletiyorlar zaten.

AKP eleştiriden hiç hoşlanmıyor ve kendisini sürekli öven bir medya istiyor. İstemekle de kalmıyor bu tür medyanın oluşmasında aktif olarak yer alıyor. Bu tavrın şimdilerde daha iyi anlaşılması daha da önem kazandı çünkü TMSF kontrolündeki 'Sabah' gazetesinin satış ihalesi yaklaşıyor. Ve Türkiye'nin ikinci büyük gazetesinin de hükümete çok yakın duruşu olan bir gruba satılacağı söylentisi şimdiden tartışılıyor. Sektörde yaygın görüş, satışın kime yapılacağının çoktan karara bağlanmış olduğu şimdi sadece formalitelerin yerine getirildiği şeklindedir.

Tek sesli medya otoriter sistemlerde mümkün olan bir oluşumdur. Kendisinden yana medya yaratmakta hayli aktif olan ve kontrolu dışında habere hoş bakmayan hükümetin tek seslilik arayışının sonunda Sovyetler Birliği'nde Komünist Partisi'nin resmi sözcüsü konumunda olan ve doğal olarak çok satan Pravda türü bir gazete oluşturma arayışına varmasının işaretleri de vardır ortada.

Hükümet mali ve manevi gücünü verdiği takdirde seçilen gazetenin AKP'nin Pravda'sı olma rolüne soyunabileceği ve Başbakan'ın istediği 15-20 milyon satabilen gazete konumuna ulaşacağı kesindir.

Şimdi önemli olan hangi gazetenin İslami kesimin amiral gemisi olacağıdır.

Sektörün o kesiminde bu konuda çok sert bir yarışma çoktan başlamış gibidir.

Aralarında büyük tiraj farkı olmasına rağmen ZAMAN ve YENİ ŞAFAK gazeteleri liderliğe oynayan iki gazetedir. Gayet tabii ki Fethullah Gülen bağlantısı Zaman Gazetesi için tirajlarında önemlidir. Ancak bu bağlantının hükümet nezdinde bir avantaj mı, dezavantaj mı olarak değerlendirileceği henüz belli değil. Yeni Şafak Gazetesi daha bağımsız tavrıyla hükümete daha rahat sözcülük yapabilecek bir konumdadır. 'FEHMİ KORU' ismi o gazetenin en büyük kozudur, çünkü Fethullah Gülen duyarlılığını o da yakından bilmekte ve Zaman'dan uzaklaşıldığı takdirde olabilecek tepkileri azaltabilir. Fehmi Koru iyi gazeteciliği ve Amerikan sistemi konusundaki bilgisi, dahası Amerika'nın sosyal yaşamını yakından tanımasıyla AKP'nin amiral gemisi arayışında ön plana çıkan kilit isimdir bence. Şimdiden birçok farklı gazetede bağlantıları aracılığıyla haber duyarlılığını yönlendirebildiği de söylenmektedir.

Vakit Gazetesi sert tavırları nedeniyle ve Milli Gazete de Saadet Partisi yayın organı olması nedeniyle AKP'lilerin gözünde marjinal konumda kalacaklardır. Bu iki gazetenin Amerika politikası nedeniyle Zaman Gazetesi'ne karşı tavır aldıkları bir süredir sektörde konuşuluyor. Zaman Gazetesi'nin, Amerika aleyhtarlığı yaptığı gerekçesiyle yazarı Tamer Korkmaz'ın yazılarını bir süredir yayınlamaması, Vakit ve Milli Gazete'nin dikkatini çekiyor. Bu Amerika duyarlılığının, Yeni Şafak'taki Fehmi Koru kozunun önemini artıracağı söylenebilir.

Tabii sahip değiştirmesiyle Star Gazetesi'nin de bu yarışta geri kalmak istemeyeceği açıktır. Star Gazetesi çok ilginç bir parasal destek ve büyük promosyonla tirajını artırmaya başladı. Ancak Sabah'ın beklendiği üzere AKP'ye yakın bir sermayeye satılması durumunda, Star ne kadar tiraj alırsa alsın tiraj konusunda Sabah'ın konumunu yakalaması mümkün gözükmüyor.

Bu nedenle Sabah'ın satışı hayli kritik bir dönüm noktası olacak. Bu arada Hürriyet Gazetesi'ni de yakından izlemeye gerek var. Çünkü AKP kendi pravdasını Hürriyet'i dışlayarak oluşturamaz.

O taraftan gelen sinyaller de demokrasinin geleceği açısından pek hoş değil. Hükümetin arzusu nedeniyle bir yazar görevden alındı, diğeri ile de uğraşıldı. Hürriyet'te demokrasilerde iktidarları sallamaya yetebilecek bu iki gelişme bile Türkiye'de fazla etki bırakmadı, iktidarın pravda arayışını durdurmadı.

Özet olarak gördüğümüz bu tablo, demokrasi açıdan ürkütücü ve üzücü. Bu arayışlara girmiş olan hiçbir iktidarın sonu iyi olmadı, hükümeti bu konudaki tavrını tekrar düşünmeye çağrıyoruz.

Aktif haber



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,283 µs