En Sıcak Konular

İster prens ol, ister veliaht, yine de gel

27 Kasım 2007 11:33 tsi
İngiltere Veliaht Prensi Charles, eşi Cornwall Düşesi Camilla ile birlikte Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Prens Charles ve eşi Mevlana Kültür Merkezi'nde sema gösteriside izledi.

Burada bir konuşma yapan Prens Charles, Mevlânâ'nın eserlerine Batı dünyasının büyük ilgi duyduğunu hatırlatarak, "Kendimi, bu kimselerin bir şekilde kendi hayatlarında eksikliğini hissedip Mevlânâ'nın şiirsel maneviyatında buldukları şeyin ne olduğunu sorgulamaktan alıkoyamıyorum." dedi.

Konya'ya özel uçağıyla gelen Prens Charles'ı, havaalanında Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan karşıladı. Eşi Camilla ve beraberindeki heyetle Mevlânâ Müzesi'ne gelen Prens Charles, Mevlânâ ve müze hakkında bilgi aldı. Yaklaşık 45 dakika müzede kalan Prens, Mevlânâ'nın kabrinin bulunduğu bölümü uzun süre inceledi, duvardaki yazılar ve eserler hakkında bilgi aldı. Prens ve beraberindekiler daha sonra sema programı izlemek için Mevlana Kültür Merkezi'ne geçti. Prensi, Kültür Merkezi girişinde mehteran takımı karşıladı. Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sema gösterisini izleyen Prens Charles, burada bir konuşma yaptı. 3 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Prens, "Bu seferki ziyaretimde ülkenizin kültürel ve tarihî mirasını bir parça da olsa görebilmesi için sevgili eşimi de beraberimde getirebilmiş olmaktan büyük sevinç duymaktayım." diye konuştu. Prens Charles, Batı dünyasının Mevlânâ'ya ilgisini hatırlatarak, bu ilginin sebebini anlamaya çalıştığını dile getirdi. Charles, duygularını şu sözlerle anlattı: "Belki de bu, hepimizin hissettiği; ancak Mevlânâ'nın son derece iyi bir şekilde anlayıp aktardığı yüreklerimizdeki o özlem olabilir mi? Ya da varlıkların dışa dönük ifadesiyle dolup taşmış bir dünyada, eserlerinin kendimizle çelişen bir şekilde hepimizin halen önemli olduğunu hissettiği ruh yolumuzu aydınlatmak için iç dünyamıza parlak bir ışık yansıtması mıdır bizleri çeken?"

Prens Charles, insanları Mevlânâ'ya çeken ne olursa olsun, hayata Batılı yaklaşımın, bunun aksine parçalayıcı ve yanlı, çoğu zaman da bütünden çok parçayla, içselden çok dışsal olarak tamamlanabilecek bir gerçeklikle ilgilendiğini dile getirdi.

Zaman

 



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs