En Sıcak Konular

İyi polis, kötü polis...

27 Kasım 2007 11:11 tsi
İyi polis, kötü polis... Polise son dönemde neler oluyor? Dur ihtarına uymayan bir sürücüye kurşun sıkılırken, bir gazeteci elleri bağlı olduğu halde dayak yiyor. Peki polisin yaptığı iyi işler yok mu? Polis için genelleme yapmak ne derece doğru?

İnternethaber/ Oktay Sağlam

Polislere neler oluyor? Dur ihtarına uymayan sürücüye kurşun sıkılıyor. Ya da parkta tartıştığı bir gence ölümcül tekme atabiliyor. Ölüm bazen Emniyet binasında geliyor. Nezarette polis kurşunlarıyla ölen Nijeryalı Festus Okey gibi..

Son olarak Posta Gazetesi Yazı İşleri Müdürünün kelepçeli halde polisten dayak yemesi eklendi. Bunlar buzdağının görünen kısmı. Ve daha nice acı örnekler basına yansımıyor..

Bu meslek hata kaldırmıyor

Son iki yılda 34 kişi öldü. Dur ihtarı sonrası yaşanan takip, maganda kurşunu, hırsız kovalamacası sonrası 34 kişi can verdi. Son 5 yılda 122 polis intihar ederken, 40 polis ise çatışmada şehit oldu. 869 polis memuru psikolojik tedavi gördü. Çeşitli suçlara karışan bin 294 emniyet mensubu meslekten ihraç edilirken, 328 polis istifa etti.

İyi işler gölgeleniyor

Bu haberler Emniyet’in düzelen imajına darbe vuruyor. Oysa suç oranlarının ciddi oranda düştüğü bir dönemde bu kötü olayların yaşanması kurum adına büyük talihsizlik. Şüphesiz ki bu olaylar teşkilatı bağlamaz. Maalesef polisin başarılı çalışmaları bu gibi olaylarla gölgelendiği bir gerçek.

GÜZEL ÇALIŞMALAR DA VAR

Suç oranları azaldı

Kapkaç ve hırsızlık vakalarındaki azalma dikkat çekici.. Polis sayısındaki artış ve hizmet içi eğitim suç istatistiklerine yansıdı. Alınan tedbirler ve geliştirilen projelerin meyve vermesiyle birlikte; hırsızlık suçunda yüzde 19, gaspta yüzde 13, kapkaçta yüzde 66, yankesicilikte yüzde 15, adam öldürmede yüzde 27 ve oto hırsızlık suçunda yüzde 24 oranında azalma meydana geldi.

Hizmet içi eğitim programları

Her yıl onlarca hizmet içi eğitim semineri hazırlayan emniyet, ortalama 2 yılda bir bütün personelini de eğitimden geçiriyor. Sağlanan hizmet içi eğitim programlarına 2004'te 101 bin 437, 2005'te 150 bin 934, 2006'da 94 bin 679 ve bu yılın ilk 6 ayında 28 bin polis katıldı. Bu yılın sonuna kadar toplam 96 bin polisin daha eğitimden geçirilmesi planlanıyor.

Üniversite mezunu polisler artıyor

Özellikle üniversite mezunu polislere fırsat veren emniyet, son 5 yılda periyodik olarak polis alımını artırdı. Emniyet teşkilatı 2003 yılında 4 bin 630 polis alırken, bu tarihten itibaren sürekli bir artış kaydederek; 2004'te 5 bin 358, 2005'te 8 bin 61, 2006'da 11 bin 569 polis alımı yapıldı. Bu yılın ilk 6 ayında ise 6 bin 878 polis alındı. Yıl sonunda bu rakamın 12 bini aşması bekleniyor.

POLİSLERİN SORUNLARI

Mesai çok ücretler az

Onların sorunları diğer kamu çalışanlarınkinden farksız. En belirgin fark sıkıntıyı daha yoğun yaşıyorlar. Aldıkları ücretler yaptıkları işin karşılığını vermiyor. Bir polis memurunun söyledikleri çarpıcı: "Çoğu zaman çocuğumu, hatta eşimi dahi göremiyorum. Size soruyorum, aylık 160 çalışma saatinin üzerine en az 64 saat, en fazla 176 saat fazla mesainin karşılığı 183 YTL midir, ki bu görev silahlı güvenlik görevi ise."

Polis hizmete yetişemiyor

Bir diğer sorun da polis sayısının yetersizliği.. AB Standartlarında 250 kişiye 1 polis düşerken bizde 300 kişiye 1 polis düşüyor. İhtiyaç duyulan kaddolar Maliye'nin engeline takılıyor. 2006 yılı sonu itibariyle polis sayısı 165.137. Ancak bu rakamın 200 bine yaklaşması gerekli..

Lojman ve kira sorunu

Lojman ve kira sorunu polisin önemli sorunlarından biri olarak karşımızda duruyor. Maaş az kira çok.. Bir polis yetkilisi, 850 milyon maaş alıp 400 milyon kira veren bir polis memurunun büyük kentlerde sağlıklı bir psikoloji içinde olamayacağını ifade ediyor.

Polisler niye intihar ediyor?..

Olayların arkasında ekonomik ve psikolojik sorunlar mı bulunuyor?.. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bir yetkilisi şunları söylüyor: ''Polisin ortalama maaşı malum. İstanbul'da 30 bin polis var. Buna karşın 5 bin lojman var. Yani 6 kişiden biri lojmanda oturuyor. İstanbul'da en ucuz kira 400 milyon lira. Bir polis memuru, eşi ev hanımıysa bu kentte nasıl yaşar?

172 bin polisin görev yaptığı emniyet teşkilatında sadece 37 bin lojman yer alıyor. Lojman sorunu, başta doğu ve güneydoğu olmak üzere kiraların yüksek olduğu Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerde had safhada.

Bu haber 1,814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs