En Sıcak Konular

Maç iki ülkeyi yaklaştırır mı?

27 Kasım 2007 09:57 tsi
Maç iki ülkeyi yaklaştırır mı? Kaderin cilvesi... Ermenistan, Dünya Kupası eleme grubunda Türkiye'nin rakibi oldu. Türkiye Erivan'da, Ermenistan ise büyük bir ihtimalle İstanbul'da sahaya çıkacak... Şimdi ne olacak? İşte o görüşler...

Dünya Kupası eleme grubunda Ermenistan’la oynanacak maçların iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Dışişleri sorun yaşanmadan maçların oynanacağı görüşünde. Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu ise "Halklar arası sorun yok ama maç var diye sınırı açacağız havası doğmasın" dedi.

TÜRKİYE’nin 2010 Dünya Kupası eleme grubunda karşılaşacağı beş takımdan birisinin Ermenistan olması, iki ülke ilişkilerinin ileriye götürülmesi açısından, "küçük de olsa bir umut" olarak değerlendirildi. Ermenistan konusuyla yakından ilgilenen değişik kesimler, sonuçta bir futbol maçı oynanacağını, futbolun siyasete karıştırılmasına yönelik girişimlerin doğru olmayacağını vurguladılar. A Milli Futbol takımının Ermenistan’la oynayacağı eleme maçlarıyla ilgili değerlendirmeler şöyle:

DIŞİŞLERİ Biz bağımsızlığını ilan eder etmez, Ermenistan’ı tanıyan ilk ülkeyiz. Aramızda sadece diplomatik ilişki yok. Mevcut durumda diplomatik ilişkiler gayriresmi olarak Gürcistan üzerinden yapılıyor. Türkiye, FIFA’nın ciddi ve saygın bir üyesidir. Böylesine önemli uluslararası bir organizasyon için vize sorunu hiçbir sıkıntı yaşanmadan bir şekilde çözülür.

Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu Başkanı) Sonuçta iki ülke arasında bir futbol karşılaşması oynanacak. Spor, spor olarak yapıldıktan sonra hiçbir şeyi etkilemez. Ermenistan ile maç oynayacağız diye "Türkiye’nin bu ülkeye sınırını açacağı" veya "İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlar gibi" bir hava yaratılması doğru olmaz. Halklar arasında bir sorun yoktur. Sorun, Ermenistan yönetiminin Türkiye’ye karşı olan anlaşılmaz tutumundan kaynaklanmaktadır.

Aydın Engin (AGOS Yazarı) Türkiye, herkesin bildiği meseleyi Ermeni diasporası ile tartışacağına, yüzünü komşusu Ermenistan’a dönüp tartışsa, ben bir şekilde sonuç alınacağına inanıyorum. Örneğin daha önceden yapılacak bir spor karşılaşması da, bunun bir parçası olabilirdi. Çünkü Türkiye’de yaşayan Ermenilerin yüzü Ermenistan’a dönüktür. Ermenistan halkını ilgilendiren de Türkiye’deki Ermenilerdir. Aslında oturup, aşılamayacak sorunlar yok ortada. İki ülke milli takımlarının Dünya Kupası’na gidebilmek için karşılacak olmasının, ilişkilerin ilerlemesine küçük ama anlamlı katkıda bulunabileceğini düşünüyorum. Dikkat edin, kesin ifade kullanamıyorum, "düşünüyorum" diyorum.



Bu haber 195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs