ilk kimyasal silahını kim kullandı? | " /> ilk kimyasal silahını kim kullandı? | "/>

En Sıcak Konular

Tarihin ilk kimyasal silahını kim kullandı?

27 Kasım 2007 09:41 tsi
Tarihin ilk kimyasal silahını kim kullandı? İtalyan mikrobiyolog Prof. Siro Trevisanato, dünyada ilk bakteriyolojik silah ‘Tavşan Ateşi’nin Anadolu topraklarında üç bin yılı aşkın bir süre önce Hititler tarafından kullanıldığını savundu. Trevisanato'nun bulguları ilginç...

Konuya ilişkin iddiasını Journal of Medical Hypoteses adlı dergide yayımladığı makaleyle gündeme getiren Trevisanato, Hititlerin o dönemlerde Anadolu’nun batısındaki Arzava ülkesine karşı tularemi bakterisiyle savaş açtıklarını yazdı. 

DÜŞMAN TOPRAKLARINA HASTA KOYUNLAR
Trevisanato, topraklarının Batı Anadolu’da yaşayan Arzava halkı tarafından fethedilmek istendiğini anlayan Hititlerin düşman topraklarına hastalıklı koyunları salma suretiyle ilginç bakteriyolojik savaş yöntemine başvurdukları savını dile getirdi.

Hititlerin, bu şekilde düşmanlarının planlarını alt üst ettiklerini belirten Trevisanato, “Arzava ülkesi sokaklarında esrarengiz biçimde koyunların peyda olmaya başlaması M.Ö. 1320-1318 yılları arasına rastlıyor. Kent sakinleri bu koyunları yakalayıp yiyorlardı. Tulareminin kentte ölüm saçmaya başlaması da o dönemdedir. Halk ölümler nedeniyle zayıf düşünce, Hititlerin topraklarını fetih düşüncesi de başarısızlığa uğramıştır” görüşünü savundu.

Trevisanato, bunun planlı bir şekilde yapıldığına ilişkin iddiasını şöyle özetledi:

“Belgeler, Arzava halkının, bu salgın hastalıkla koyunlar arasında bir bağlantı olup olmadığını düşünmeye başlamış olduğunu gösteriyor. Bana göre kesinlikle bir bağlantı var. Hititler, hayvanları bu şekilde kullanmayı düşünmüş olmalıdırlar.”

Prof. Trevisanato, ilk çağ metinlerini inceleme neticesinde, tularemi bakterisinin M.Ö. 14. yüzyıldan itibaren Hititlerin yaşadıkları topraklarda mevcut olduğunu saptadığını belirtiyor.

TAVŞAN ATEŞİ’NE BUGÜN DE RASTLANIYOR
Tulerami, Türkçede “tavşan ateşi” veya “avcı hastalığı” olarak da biliniyor. Tulerami, günümüzde halen rastlanabilen bir hastalık olmakla birlikte, antibiyotikler aracılığıyla artık kolayca kontrol altına alınabiliyor. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, günümüzde yüzde 15 oranında ölüme yol açabildiği belirtiliyor.

NTV



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs