En Sıcak Konular

Demirtaş gözaltından mı kaçıyor?

26 Kasım 2007 21:45 tsi
Demirtaş gözaltından mı kaçıyor?
Para karşılığı çürük raporu aldıkları belirlenen 180 kişi gözaltında. Yurt dışında olan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın da, Türkiye’ye döndüğünde havaalanında gözaltına alınacağı bildiriliyor. Bir haftadır Brüksel’de olan Demirtaş

Demirtaş 'çürük raporu'ndan gözaltına mı alınacak? 
 
Askerlik yapmamak için para karşılığı çürük raporu aldıkları bildirilen 183 kişi arasında yer alan ve halen yurt dışında olan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın, Türkiye’ye döndüğünde havaalanında gözaltına alınacağı bildiriliyor. Bir haftadır Brüksel’de olan Demirtaş’ın ülkeye dönmemesi kuşku yaratırken, dava ile ilgili Askeri savcılığın talimatı ile 180 kişi gözaltına alındı. Aralarında Demirtaş’ın da olduğu üç kişi ise bulunamadı.

Demirtaş’ın avukatı Faruk Duran müvekkilinin yurda dönünce savcılığa ifade vereceğini, daha önce de sivil savcıya ifade verdiğini söyledi. DTP Genel Merkez yöneticileri ve milletvekillerinin ise, İçişleri bakanlığı ile temas kurarak, gözaltı olmaması için girişimde bulundukları öğrenildi.

NEDEN DÖNMÜYOR?
Demirtaş bir hafta önce Belçika’ya gitmiş daha sonra Sofya’ya geçeceği açıklanmış, ancak şengen vizesinin Bulgaristan’da geçerli olmaması nedeniyle bu seyahatini iptal edip, Brüksel’de kalmıştı. Demirtaş’ın Belçika’daki temaslarını tamamladığı halde yurda dönmemesinin, "Çürük raporu davası ve gözaltı ihtimali" nedeniyle olduğu belirtiliyor.

Demirtaş daha önce bu konuda, "Ben 2004 yılı sonunda cezaevinden çıktım. 12 sene cezaevinde kaldım. Ardından rahatsızlıklar söz konusu oldu. Bize başvurularımız neticesinde rapor verildi. Hastane kaydı var mı, yok mu ben bunu bilemem. Raporu Etimesgut Hava Hastanesinden aldım” demişti.

TEKER TEKER TOPLANDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "para karşılığı sahte rapor düzenledikleri ve aldıkları" iddia edilen ve aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da bulunduğu zanlılar hakkında yürüttüğü soruşturmada, askeri suçlarla ilgili görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermişti.

Askeri savcılık da bu dosyayı işleme koydu ve gözaltı işlemlerine başladı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yoğunlaşan operasyonlar 35 ayrı kentte yapıldığı ve şu ana kadar gözaltına alınan 180 kişi Yenimahalle’deki İl Alay Jandarma Komutanlığına getirildi. Zanlılar hakkında, Askeri Ceza Kanunu'nun "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçunu düzenleyen madde gereği 10 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma yapılıyor.

İKİ DE ALBAY VAR
"Çürük operasyon" bu yılın Ocak ayında başlatıldı. Operasyon kapsamında, Mamak Askerlik Şubesi Başkanı Albay Murat D. ile Kütahya Devlet Hastanesi'nde görevli Astsubay Aytekin D.'nin de aralarında bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 20’si tutuklanarak cezaevine konuldu.

Operasyonun ikinci ayağında, şebekeden parayla sahte çürük raporu aldığından kuşkulanılan 550 kişi belirlendi. Ancak bunlardan toplam 183’ünün hastane kayıtlarının olmadığı ve parayla rapor aldıkları belirlendi. Aralarında bazı işadamlarının da bulunduğu listede adı yer alanların, engelleri olmadığı halde çürük raporu alarak askere gitmemek için şebekeye 40 bin YTL’ye kadar para ödedikleri bildirildi.

Zanlılara sahte "Kalp damar, akciğer ve epilepsi" hastalıkları teşhisi konularak çürük raporu verildiği, hastalıkları bulunduğu yönünde sahte raporlar düzenlenen zanlıların çoğunun, hastaneye hiç gitmeden rapor aldığı belirtildi. Sahte raporların büyük bölümü de Ankara’daki Etimesgut Hava Hastanesi'nde düzenlendi.
 
gazeteport



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs