İstanbul, 127 ülkeyi solladı | " /> İstanbul, 127 ülkeyi solladı | "/>

En Sıcak Konular

Dev ekonomi: İstanbul, 127 ülkeyi solladı

26 Kasım 2007 17:54 tsi
Dev ekonomi: İstanbul, 127 ülkeyi solladı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin 2008 yılı bütçe tasarısını, 2009 ve 2010 yılları bütçe tahminleri hakkında açıklamalarda bulundu. Topbaş, ''İstanbul, ekonomisi ile 127 ülkenin ekonomisini geçmiş buluyor" dedi. Nasıl mı?

Başkan Topbaş, İstanbul'un ekonomik değerleriyle de küresel bir oyuncu olduğuna dikkat çekti. Topbaş, ''İstanbul, ekonomisi ile 127 ülkenin ekonomisini geçmiş buluyor. 133 milyar dolarlık ekonomisiyle Milano, Pekin, Berlin gibi dev kentleri geride bırakarak 34'üncü sırada yer almıştır. Böylelikle Avrupa Birliği'ne üye 9 ülkeyi de geride bırakmış oluyor.'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında 2008 yılı bütçesi ele alındı. Kadir Topbaş, meclis toplantısında İstanbul'un gelecek döneme ait planlarını aktardı. Topbaş, İstanbul'un ekonomisiyle dünyanın sayılı şehirleri arasına girdiğine dikkat çekerek, 2020'ye yönelik tahminlere göre 27'nci en zengin şehri olacağının tahmin edildiğini dile getirdi. Türkiye'nin, yabancı sermaye girişi bakımından olağanüstü bir ilerleme içinde olduğuna işaret eden Topbaş, İstanbul'un bu yatırımdan en büyük payı aldığına dikkat çekti. Topbaş, ''Bütün bu rakamların ve organizasyonların ortaya koyduğu bir tek şey varsa o da; İstanbul'un dünya gündemini belirleyen en önemli şehirlerden biri olmaya başladığıdır" diye konuştu.

Göreve geldiklerinden bu yana 4 yılda 15 milyar dolarlık yatırım yaptıklarına işaret eden Topbaş, bin 360 şantiyeden 732'sini tamamladıklarını, 628'inde ise çalışmalara devam edildiğini belirtti. 2008 Büyükşehir Bütçesinin yüzde 66'sını yatırıma ayırdıklarını açıklayan İBB Başkanı, ''Yatırım bütçemizin de yüzde 36'sını de ulaşıma ayırdık. Bu da 2 milyar YTL'dir.'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2008 yılı konsolide bütçesinin 15 Milyar 785 Milyon YTL'ye ulaştığını belirten Kadir Topbaş, bu rakamın Türkiye'deki yerel idareler arasındaki en büyük bütçeye tekabül ettiğini kaydetti. Topbaş şunları söyledi; ''Konsolide bütçemizin diğer ayrıntıları şöyledir; İBB 5 Milyar 450 Milyon YTL, İSKİ 2 Milyar 850 Milyon YTL, İETT 1 Milyar 563 Milyon YTL, İştiraklerimizin bütçesi 5 Milyar 921 Milyon YTL'dir. 2008 Büyükşehir bütçesinin 3 milyar 570 Milyon YTL gibi oldukça yüksek bir oranda yatırımlarımız için pay ayrılmıştır. Böylece yüzde 66'lık yatırım bütçesi ile bütçesinin en büyük kısmını yatırımlara ayırmış bulunuyoruz. Bu oran birçok kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım bütçe oranlarından daha fazladır. Belediyemiz zorunlu giderleri dışındaki diğer cari giderleri için mümkün olan en alt seviyede kaynak ayırmaktadır. Buradan sağladığı fazlalığı yatırımları da değerlendirmektedir. Bu da belediyemizin İstanbul halkının sorunlarını biran önce çözme konusunda gösterdiği hassasiyetin sonucudur. Bu hem İstanbul, hem de Türkiye için onur duyulacak bir durumdur. Önümüzdeki yıllarda da bu tablonun böyle devam etmesi tek dileğimizdir. Bir de olaya konsolide bütçe perspektifinden baktığımızda yatırımlar için ayırdığımız bütçenin tutarı 6 Milyar 430 Milyon YTL'ye ulaşıyor. İBB'nin yatırım bütçesi 3 milyar 570 Milyon YTL, İSKİ'nin yatırım bütçesi 1 milyar 732 Milyon YTL, İETT'nin yatırım bütçesi 614 milyon YTL, İştiraklerin yatırım bütçesi ise 512 milyon YTL tutarındadır. 2008 yılı bütçemizde finansman tablomuza baktığımızda 1 Milyar YTL borçlanma öngörülmüştür. Şu hususu hemen vurgulamalıyım ki; belediyemiz cari harcamalar için asla borçlanmayı düşünmemektedir. Öngördüğümüz dış borçlanmanın yatırım amaçlı olarak itfaiye araçları alımı, raylı sistem projelerinin finansmanı ve deniz ulaşım araçları alımında kullanılması planlanmıştır."
 
Zaman



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs