Barzani, Talabani'ye meydan okudu | " /> Barzani, Talabani'ye meydan okudu | "/>

En Sıcak Konular

Petrol birbirine düşürdü: Barzani, Talabani'ye meydan okudu

26 Kasım 2007 17:28 tsi
Petrol birbirine düşürdü: Barzani, Talabani'ye meydan okudu Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi, merkezi hükümetin sert tepkisine rağmen uluslararası petrol firmaları ile yeni sözleşmelere imza atacaklarını belirterek Bağdat'a meydan okudu. İşte o gelişmenin ayrıntıları...

Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, "(Bölgesel) hükümet yeni sözleşmelere imza atmaya devam edecek ve bunlar uygulanacaktır" şeklinde konuştu.

Erbil'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Barzani, "hiç kimsenin" bölgesel hükümetin yabancı firmalarla imzaladığı anlaşmaları iptal edemeyeceğini söyledi.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Kürt yönetimi ile yabancı firmalar arasında imzalanan tüm anlaşmaların geçersiz olduğunu ilan etmişti. Şehristani, sözkonusu anlaşmaların merkezi hükümetin onayı alınmadan gerçekleştirildiğini ve yasadışı olduğunu belirtmişti.

Neçirvan Barzani ise anlaşmaların yasal olduğunu ve bölgesel Kürt yönetiminin anayasısına uygun olarak yapıldığını kaydetti.

Bölgesel Kürt yönetimi, Ağustos ayında kendi petrol yasasını çıkarmasının ardından, yabancı firmalarla petrol arama, çıkarma ve ihracına ilişkin 15 anlaşma imzaladı.

Kürt yönetimi, anlaşmalardan tüm Iraklılar'ın faydalanacağını ifade ederek, gelirlerin yüzde 85'inin Irak'a, yüzde 15'inin ise ilgili firmaya kalacağını belirtiyor.

Irak'ın petrol rezervlerinin büyük bir kısmı Kürt yönetimin kontrolü altındaki kuzey ile Şiiler'in yaşadığı güney bölgelerinde bulunuyor. Sünniler, Kürt ve Şiiler'in petrol gelirleri üzerinde tekel oluşturmasından endişe ediyor.

Dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervlerine sahip olan Irak'ta merkezi hükümet, kendi onayı alınmadan yapılan tüm anlaşmaların geçersiz olduğunu belirtiyor.

Yenişafak



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs