En Sıcak Konular

Putin'in yerine kim gelecek ?

26 Kasım 2007 16:58 tsi
Putin'in yerine kim gelecek ?     
Federasyon Konseyi, devlet başkanı seçimi için adaylık başvurusu sürecini başlattı.

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, devlet başkanı seçiminin 2 Mart 2008'de yapılmasını kararlaştırarak, adaylık başvurusu sürecini başlattı.

Federasyon Konseyi'nin bugün yapılan toplantısında, seçimin 2 Martta yapılması oybirliğiyle kabul edilerek, devlet başkanı seçimi hazırlığı yapılması da resmen başlatıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce, Rus Anayasası bir kişinin en fazla üst üste iki dönem seçilebilmesine izin verdiği için aday olmayacağını ve anayasanın da kendisi için değiştirilmesi fikrine karşı olduğunu açıkladığı için, ülkede gözler Putin'in işaret edeceği kişiye çevrilmiş durumda.

Aktif haber'den alınan bilgiye göre, Uzmanlar, Putin'in en şanslı haleflerinin Başbakan Birinci Yardımcıları Sergey İvanov ve Dimitri Medvedev olduğunu belirtirken, Putin geçen ay sürpriz şekilde eski Başbakan Fradkov'un istifasını kabul ederek yerine kamuoyunun tanımadığı Viktor Zubkov'u başbakan atamış ve halefler arasına yeni bir ismin daha katılmasını sağlamıştı.
Rusya'da yapılan kamuoyu araştırmaları, Putin'in popülaritesinin yüzde 70 civarında olduğunu gösterirken, Putin'in işaret edeceği kişinin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Devlet başkanlığı görevini bıraktıktan sonra da ülke siyaseti üzerindeki etkisini sürdüreceğini açıklayan Putin, 2 Aralıkta yapılacak parlamento seçimlerinde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) listesinin ilk sırasında aday olmayı kabul ederek, kamuoyu yoklamalarında partinin oy oranının yüzde 60'a çıkmasını sağlamıştı.
Putin, partinin seçimden zaferle çıkması halinde bunun halkın kendisine ülke siyasetindeki etkisini sürdürmesi için yetki verdiği anlamına geleceğini belirtmişti.
Gözlemciler, Putin'in Başbakan Zubkov'u işaret ederek onun devlet başkanlığı altında başbakanlık yapabileceği ya da sadece yüksek oranda oy alan iktidar partisinin başkanı olarak kalabileceğini belirterek, Zubkov'un seçildikten kısa süre sonra istifa ederek veya bir dönemlik görev süresinin sona ermesini bekleyerek Putin'e tekrar devlet başkanlığı yolunu açabileceğini söylüyorlar.

Rus Anayasasına göre kesin seçim tarihinin resmi gazetede yayımlanmasından sonra tüm adayların 25 gün içinde başvurularını Merkez Seçim Komitesine vermesi gerekiyor. Federasyon Konseyi'nin seçim tarihi kararının çarşamba günü resmi gazetede yayımlanması bekleniyor.



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,844 µs