En Sıcak Konular

'Yaz saati bitmesin, dinlenelim'

26 Kasım 2007 12:42 tsi
AK Parti Antalya Milletvekili Badak, yaz dönemindeki ileri saat uygulamasının kış döneminde de sürmesini önerdi. Badak, hem elektrik tasarrufu yapılacağını belirterek “Çalışanlar trafik stresine girmeyecek, dinlenmiş toplum kesimleri oluşacak”

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, enerji tasarrufu sağlanması ve çalışanların stresten arınıp dinlenmesi amacıyla yaz aylarında başvurulan ileri saat uygulamasına kış döneminde de devam edilmesi önerisini götürdü.

Badak, Bakan Hilmi Güler’e gönderdiği mektupta, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden aldığı bilgileri de sunduğunu kaydetti. Mektubunda, yaz saati uygulamasına kış aylarında da devam edilmesi halinde elektrik tasarrufunun da devam edeceğine işaret eden Sadık Badak, “Üstelik ilkbahar döneminde bir saat daha ileriye alınıp Rusya ile aynı saat diliminin kullanılmasının, ülkemizde her alanda verimliliği artıracağı görülmektedir” görüşünü dile getirdi.

KOMŞU ÜLKELERDEKİ MERİDYEN VE SAAT FARKLARI
Bakü ve Kazan, Türkiye’den 17 meridyen sonra olduğu halde 2 saat, Moskova’nın, 5 meridyen sonra olduğu halde Türkiye’den 1 saat ileride olduğunu, Berlin ile Paris’in ise 23 ve 30 meridyen önce oldukları halde sadece 1 saat geride gün ışığı kullandığını ifade eden Badak, mektubuna şöyle devam etti:

“Mevcut uygulama, güneş ışığından 1 saat kaybetmemize yol açıyor. Sabahları güneş olduğu halde eşit meridyenlerdeki diğer ülkelere göre Türkiye’de resmi hayat 1 saat geç başlıyor ve akşam 1 saat geç bitiyor. Bu sebeple ülkemizde elektrik tüketimi artıyor. Özellikle büyük şehirlerde çalışanlar karanlıkta yolları dolduruyor, trafik problemleriyle halk beziyor. Çalışanlar, akşamüstü aileleri ile dinlenme zamanı bulamıyor, alışveriş yapamıyor, rahatlayamıyor. Televizyon programları bu akışa uyduğundan ana programlar geç vakit bitiyor, çalışanlar uykularını alamıyor, sabah dinlenmeden işe gidiyorlar. Bu kısır döngü, yorgun, asabi, neşesiz toplum meydana getiriyor. Güneş kaybı çok büyük iş kaybı yaratıyor.”

YILLIK 750 MİLYON İŞ GÜNÜ KAYBI
Kış döneminde de yaz saati uygulanmaması nedeniyle yılda 750 milyon iş günü kaybı oluştuğuna dikkati çeken Badak, günde 1 saatten 20 milyon saat, bir günlük çalışma süresinin 8 saat olduğu hesaplandığında da günde 2.5 milyon iş gününün kaybedildiğine işaret etti. Yıllık 300 iş gününde 750 milyon iş günü kaybı meydana geldiğinin altını çizen Milletvekili Badak, mektubunda öneri ve taleplerini şöyle sıraladı:

“Yaz saati uygulaması kışın da devam etmelidir. Resmi dairelerin, fabrikaların, okulların açılma saatleri 30’ar dakika farklı olarak düzenlenebilir. Örneğin, fabrikalar 07.30, okullar 08.00, resmi daireler 08.30 da açılabilir. Böylece resmi daireler 17.30’da kapandığında kışın hava yeni kararmaya başlayacak, yazın hava 21.30’da kararacağından çalışanların 4-5 saat gün ışığında gezme, dinlenme, alış veriş yapma zamanı kalacak. En önemlisi de elektrik tasarrufu yapılacak. Çalışanlar trafik stresine girmeyecek, kazalar azalacak, dinlenmiş toplum kesimleri oluşacak. Gün ışığında çalışmak isteyenler 1 saat daha ekonomik değer sağlayacaktır.”

Ntv

 



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,403 µs