En Sıcak Konular

PKK'yı MİT mi kurdurdu?

26 Kasım 2007 11:47 tsi
PKK'nın önemli isimlerinden Kemal Burkay önemli itiraflarda bulundu. Bizzat şahit olduğu olayları anlattı.

PKK'nın şiddet eylemlerine her zaman tavır alan Kürt siyasetçi Kemal Burkay yıllar sonra konuştu: "PKK, barışçıl ve şiddetsiz bir ortamda tartışılan Kürt sorununu sekteye uğrattı."

Kemal Burkay, Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden. PKK'nın sosyalist cenahının başındaki kişidir. Kürdistan Sosyalist Partisi'ni (PSK) kurdu. İsveç'te yaşayan Burkay, PKK'nın aksine her zaman silahlı eylemleri reddeden bir siyasi tavır aldı. Aynı zamanda edebiyatçı olan Burkay, Sezen Aksu'nun söylediği ve "Bir kedim bile yok" dizesiyle belleklere kazınan "Gülümse" şiirinin de yazarı. Burkay ile PKK'yı ve Kürt sorununu, DTP'nin kapatılması çabalarını konuştuk.

PKK TARİHİNDE KENDİ İRADESİYLE HİÇBİR İŞ YAPMADI

Bu olay ister doğrudan PKK, ister PKK'nın içinde veya dışındaki bir başka el tarafından tezgâhlanmış olsun bir provokasyondu. Hatta provokasyon Şırnak'ta yedisi korucu, 12 köylünün bir minibüs içinde öldürülmesiyle başladı. Bu eylemleri Türkiye'deki ortamı gerdi. Bazı çevreler de yangına körükle gitti, kitleler galeyana getirildi ve Türkiye bir sınır ötesi operasyonun eşiğine getirildi. Eylemi tezgâhlayanlar bunu amaçlamıştı. PKK'nın bunu özgür iradesiyle yaptığı kanısında değilim. Çünkü PKK, tarihinin hiçbir döneminde kendi özgür iradesiyle iş yapmadı, yapamadı.

ÖCALAN PKK'YI MİTİN GÜDÜMÜNDE KURDU

Abdullah Öcalan PKK'yı kurarken içinde bulunduğu ilişkiler hem Türkler hem de Kürtler için skandaldır, trajikomiktir. MİT, kuruluş aşamasında örgütü denetledi. Öcalan PKK'yı MİT'in güdümünde kurdu. Sonra İran'ın, ardından da Suriye istihbaratının denetimine girdi. Öcalan da Suriye'nin denetlediği Bekaa Vadisi'nde kalıyordu. Bu dönemde Öcalan'la birkaç kez görüştüm. Buna bizzat tanık oldum. Nitekim Uğur Mumcu bu işin peşindeyken cesaretini hayatıyla ödedi. Abdullah Öcalan da, biçilen rolü seve seve oynadı, kendini putlaştırdı. Özellikle örgütünde muhalif her sesi acımasızca ezdi .

PKK BARIŞI SEKTEYE UĞRATTI

PKK ortaya çıktığı dönemde Kürt sorunu gündemdeydi ve oldukça kitlesel tartışılıyordu. Ama barışçıl, şiddetsiz ve siyasal yöntemlerle. PKK bunu sekteye uğrattı. Hatta Kürt sorununu terörize etti. Kürt politikasını kendi içinde çatıştırdı, aşiret kavgaları çıkarttı. Kurulduğunda zaten ilk önce diğer Kürtlere yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Bizim de çok arkadaşımızı katletti.

PKK SORUNU SINIR ÖTESİ OPERASYONLA ÇÖZÜLMEZ

Eğer bir ülkeye sınır ötesinden saldırı varsa o ülkenin kendini savunması doğaldır. Ancak söz konusu sınır olayları çok yönlü. Bir kere PKK sorununu salt sınır ötesi bir terör olayına indirgemek doğru değil. PKK bu topraklarda ortaya çıktı. Nasıl çıktı, kim çıkardı, o ayrı bir konu. Kısaca söylemek gerekirse PKK Kürt sorununa yanlış yaklaşımın bir yan ürünüdür. Ama hem siyasi hem de silahlı kadrolarıyla PKK Türkiye'nin her yerinde var. İran, Irak, Suriye ve Avrupa'da var. PKK sorunu salt sınır ötesi operasyonla, en önemlisi de PKK'yı gerekçe gösterip, Iraklı Kürtlerle savaşarak çözülmez.

PKK'YI BİTİRMEYİ DERİN DEVLET İSTEMEDİ

Bunun için ABD veya NATO desteğine hiç gerek yok. Öcalan yakalandıktan sonra PKK 4-5 yıl silahları susturdu, adını ve programını bile terk etti. Hatta hem örgütün lideri Öcalan, hem de PKK, bir af çıkarılması durumunda tümden teslime hazırdı. Yani PKK aslında bitmişti. Ama derin devlet bunu istemedi. Bugün de bu işi barışçı yoldan, hiç kan dökülmeden yapmak mümkün. Bu PKK sorununu çözer, ama elbet Kürt sorununu çözmez; belki çözüm yolunu açmaya yardımcı olur. .

DTP SUSTURMAK PKK SORUNUN ÇÖZMEZ

DTP'lilerin Meclis'te olması çok olumlu. Seçim sonrasında yazdığım bir yazıda Öcalan ve PKK ile aralarına mesafe koymalarını da önerdim. Ama DTP'liler bugün hedef oldukları suçlamaları hak edecek yanlış bir şey yapmadı. Onlara yönelik "PKK'ya terörist de" şeklindeki dayatmalar doğru değil. PKK sorununun çözümü için DTP'lileri susturmak yerine özgürce ve korkmadan konuşmalarını sağlamak gerekir.

BENİM TANIDIĞIM ÖCALAN

Benim tanıdığım Öcalan, kendisine güveni olmayan, hatta kendi çapını, durumunu herkesten iyi bilen biri. Ne sağlam bir kültür birikimi var, ne topluma geniş ufuklar çizebilecek bir yeteneği... Ama Öcalan bu süre içinde medyanın da büyük reklam desteğiyle parladı. Ondan sonra da rolünü seve seve oynadı. Özellikle de örgütünde kendini putlaştırdı, muhalif her türlü sesi acımasızca ezdi.

Sabah



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs