En Sıcak Konular

Ne olacak doların hali?

26 Kasım 2007 11:37 tsi
Ne olacak doların hali? Bir meraktır gidiyor. Herkes birbirine soruyor. Ne olacak bu doların hali? Meraklanmakta haklılar... Türkiye bu denli uzun bir istikrarı daha önce görmedi. Piyasa hiç böylesine uzun bir dönem boyunca sakin kalmadı. Tabii tedirginlik de azalmadı...

Metin Yıkar/ Samanyoluhaber

Her kim, az buçuk ekonomiden anlayan birini görse, ‘ne olacak doların hali?’ diye soruyor.

Bir meraktır gidiyor.
Meraklanmakta haklılar, Türkiye 10 yıllardır defalarca devalüasyon, bir o kadar ekonomik kriz yaşadı. Aslında hiç birimiz istikrarın bu kadar uzun yıllar devam edeceğine inanmamıştık.
Buraya kadar her şey yolunda da, bundan sonra gemi su alır, batar mı?
Piyasaya sakinlik hakim, tedirginlikse azalmadı.

Yani yalnız değiliz

‘Dolar nereye gider?’ Bu soruyu sadece biz değil bütün dünya kendine soruyor.
Dolara ne oluyor da bu seviyelere kadar geriledi ve gerilemeye devam ediyor. Türkiye’deki faizlerin cazibesi bu düşüşte etkili oldu gibi gözüküyor. Ama dünya gerçeğine de bakarsak doların üzerinde zaten ABD’nin ekonomik görünümünden dolayı bir satış baskısı var. Dolar sadece bizde değil her ekonomide değer kaybetti.

Ne zamana kadar?

Gerilemenin ABD’deki ekonomik krizin diğer ekonomilere sıçrayacağı ana kadar devam edebileceği öngörülebilir. Farklı ülkelerde yaşanacak muhtemel kriz belirtileri globalleştiğinde tekrar güvenli liman olan dolara sığınma eğilimi artabilir.

ABD’nin dünyadaki konumu işin ciddiyetini arttırıyor. Önce Japonya piyasaları, ardından da İngiltere ve diğer Avrupa’yı etkisine alma ihtimali büyük. İlk sinyalleri de görülüyor. Piyasaların en iyi olduğu dönemlerde dolar/yen paritesi 124’lü seviyelerde iken şu anda 108’lere kadar geriledi. Yani yen hızla değer kazandı. Bu; riskin arttığını gören yatırımcıların, düşük faizle borçlandıkları Japonya’ya geri çekildikleri anlamına geliyor.

Kriz büyür ve yayılırsa…

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde hafif bile olsa dolarda yukarı hareket olması, yabancıların satışını gösteriyor. Kriz büyüyüp yayıldıkça dolar ve euro’nun yükseleceğini rahatlıkla söylemek mümkün.

Taht hala doların


2001 yılında dünya rezervlerinin %68’i dolardı. Bugün %64,5’e geriledi. Dolardaki düşüşten kaygılanan ülkelerin bunda büyük rol oynadığını biliyoruz.

Bu grafikte dünya para rezervleri görülüyor. 2001 yılından itibaren dolarda kısmi bir düşüş var. Diğer para birimlerinde kayda değer bir hareketlilik yok. Euro hariç. Doların düştüğü dönemde euro’ya ilginin arttığı açıkça görülüyor. Bu şartlarda dolarla mücadele edebilecek sadece euro var.

Siyasi açıklamaların söz düellosuna dönüşmesi bu rezervlerle doğrudan ilişkili. Amerika’nın en azılı karşıtlarından Hugo Chavez Suudi Arabistan’daki OPEC zirvesinde “bu, doların düşüşü değil, ABD imparatorluğu’nun düşüşü” derken herhalde bir hesaplar yapmıştır.

Aynı tarihlerde Başkan Bush da; güçlü dolar politikasını devam ettirecekleri açıklaması yapıyordu. Bush’un bu konuyu gündeme getirmesi işin ciddiyetini gösteriyor. “Siz ne derseniz diyin, doları tahtından indirtmem” diyor.

Gerginlik, şimdilik sadece açıklamalarda. Kim başarılı olacak zamanla göreceğiz.

Amerika tedirgin, Avrupa tedirgin. OPEC ülkeleri tedirgin. Biz nasıl olmayalım!

Avrupa ve Türkiye Amerika’dan hızlı büyüyor

ABD ekonomisine nazaran biz daha hızlı büyüyoruz. Türkiye son 22 çeyrekte ortalama yüzde 6 büyüdü. Brezilya, Rusya, Hindistan hakeza. Global hava iyi olduğu sürece yatırımcılar riskli ülkeleri daha çok tercih ettiler.

Oysa ABD ekonomisinin önümüzdeki 3 yılda yüzde 3 bile büyüyemeyeceği hesap ediliyor. Yani olumsuzluk dalgası yayılıyor.

O halde, Amerika düzelene kadar bizim de rahat nefes almamız zor. Tedirginlik ve risk arttıkça bize olan talep de azalacak. ABD bizi ve bizim gibi ülkeleri eteğimizden aşağı çekecektir.

Şimdilik Avrupa ekonomisi iyi gidiyor. Orayı dikkatle izlemek gerekiyor. Avrupa yavaşlarsa doların freni patlar.

Doları düşmesine katkıda bulunanlar

Doların baskı altında olmasında büyük yatırımcıların da katkısı oluyor. Düşen dolara bir tekme de televizyonlardaki açıklamalarıyla vuruyorlar.

Ünlü yatırımcı ve Soros’un eski ortağı Jim rogers’ın televizyon programındaki açıklamalarını izlemenizi tavsiye ederim. Rogers gibi spekülatif yatırımcıların dolar üzerindeki rollerini sonraki yazılarımızda gündeme getirmeye çalışacağız.

Son söz

Amerika sıkıntıda. Şu halde tedirginliği arttırmaktan ve dolara baskı yapmaktan başka yan etkisi yok. Ancak virüs dünyaya yayılıp bir kriz oluşturursa o zaman doların önünde durmak kolay olmayacaktır.

Jim rogers’ın televizyon programındaki açıklamaları

 

 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,618 µs