En Sıcak Konular

Alain Delon krizi

26 Kasım 2007 09:27 tsi
Alain Delon krizi   
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin siyaset ve ekonomi kadroları ve iş dünyasının ağır toplarından oluşan beş uçak dolusu kalabalık bir heyetle çıktığı Çin seyahati Alain Delon kriziyle başladı.

Çin’de çok sevilen Delon geziye şeref konuğu olarak davet edilmişti. Ancak davetiyenin gecikmesine kızan aktör, geziyi organize eden protokole "Elysee’nin Şarloları" diye çatarak seyahate katılmadı. Delon son dakikaya kadar ikna edilemedi.

FRANSA Cumhurbaşkanı Sarkozy Asya kıtasına ilk seyahatini Özal’vari bir biçimde birçok bakan, bakan yardımcısı, siyasi, ekonomik ve ticari danışmanlarla ülkenin önde gelen sanayi kuruluşları ve büyük şirketlerin patronlarını da alarak Çin’e yaparken, aralarında tek Türk gazeteci olarak Hürriyet muhabirinin bulunduğu bir grup basın mensubunu da beraberinde götürdü.

Pilot, steward ve hosteslerin subay ve astsubay olduğu Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait cumhurbaşkanlığı uçaklarından A-340, A-319, A-310, Salcon-900 ve Salcon-50 ile gerçekleştirilen Çin seyahatinde Sarkozy’nin annesi Andree Mallah ve büyük oğlu Pierre de bulunuyor. Seyahatin ilk ayağında İpek Yolu’nun son durağı olan ve Müslüman nüfusu bulunan 7 milyonluk Şian kenti var.

Çin çıkarması, Alain Delon kriziyle başladı. Çinlilerin çok sevdiği, seçim kampanyasında da Sarkozy’yi destekleyen ünlü aktör, gezi kadrosuna dahil edilmişti. Ancak Delon önceki gün kalkış öncesi aniden seyahate katılmayacağını, çünkü ne delegasyon ne de işadamları listesinde adının bulunduğunu söyledi ve geziyi organize eden görevliler için de "Elysee Sarayı’nın Şarloları" dedi.

Delon’nun bu açıklaması seyahat öncesi heyette soğuk duş etkisi yaratırken Le Parisien gazetesine konuşan sanatçı olayı bir "aşağılama" olarak algıladığını belirterek, "Bana cumhurbaşkanının şeref konuğu olacağım söyleniyor. Sonra da haftalarca davetiye gelmiyor. Eskiden Elysee’de çalışan korumam sarayı aradı, adımın listede olmadığını söylediler, sonra da ’hata yapmışız’ diye son dakikada davetiye gönderdiler. Pazar günü (dün) kızım Anuşka’nın doğumgünü olduğu halde herşeyi bu seyahate göre planladım. Bu kabalık yüzünden gitmiyorum. Sarkozy olanları bilmiyordur, ben onu tanırım. O da beni iyi tanır."

İKİMİZ DE KAZANALIM

Sarkozy Çin gezisini şöyle değerlendirdi: "Benim arzum Çin ziyaretini her iki tarafın kazançlı çıkacağı ekonomik, ticari, kültürel işbirliğine çevirmektir. Büyük para birimleri arasında batılı ülkelerce yapay olarak düşük gösterilmeye çalışılan Çin parası Yuan’nın Euro, Dolar ve Yen arasında uyumlu bir yer almasıdır. Bu uluslararası para dengeleri açısından da önemlidir. Dünyada hava kirliliğinin en çok olduğu ülkelerden biri olan Çin’le çevre konusunda da işbirliği yapmak gerekir. Umarım bu seyahatim sırasında iklim değişikliğine neden olan bu konuda da bir yol alırız. Fransa Kalkınma Ajansı bu konudaki altyapı projeleri için Çin’e yılda 150 milyon Euro ayırmıştır."

20 milyar dolarlık iş anlaşması yapacak

SARKOZY’nin Çin seferinde Fransa’nın 20 milyar dolar hacimli iş anlaşmaları yapması bekleniyor. Pekin, Fransız Areva’ya iki modern nükleer santral sipariş edecek. 150 Airbus satışı da gündemde.

Sarko’nun uçağına binen tek Türk gazeteci Elveren

Hürriyet'in Paris temsilcisi Muammer Elveren, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Çin gezisine çağrılan tek Türk gazeteci oldu. 10 yıldır Elysee Sarayı’na akredite olan ve önceki Cumhubaşkanı Jacques Chirac’la bu süre içinde 46 ülkeye 48 seyahat yapan Elveren, ilk kez Sarkozy’den de uçak daveti aldı. Chirac döneminden üç gazeteci daha Elveren ile birlikte Çin seyahatine katıldı.

Fransa’nın bütün ağır topları gezide

SARKOZY’nin Şian, Pekin ve Şanghay’ı kapsayan Çin gezisine Adalet Bakanı Rachida Dati’nin yanı sıra ekonomiden sorumlu bakanlar, vekil ve senatörlerin yanı sıra iş dünyasının önde gelen patronları da katılıyor. İşte bazıları:

Serge Dassault (Le Figaro-Dassault), Fabrice Bregier (Airbus), Christophe de Margerie (Total), Gerard Mestrallet (Suez), Raphael Palti (Altavia), Frank Riboud (Danone), Michel Cicurel (Rotschild), Jean Pierre Calamadieu (Rhodia), Anne Louvergeon (Areva), Gerard Le Fur (Sanofi Aventis), Frank Dangeard (Thomson), Michel Landhal (Sodexo), Rene Carron (Credit Agricole), Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Alain Bugat, Louvre Müzesi Direktörü Henri Loyrette, Fransa Kalkınma Ajansı Başkanı Jean Michel Severino.
 
hurriyet



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs