En Sıcak Konular

Suriye Golan Tepeleri'ni şart koştu!

25 Kasım 2007 23:11 tsi
Suriye Golan Tepeleri'ni şart koştu! ABD'nin Annapolis kentinde Salı günü düzenlenecek Ortadoğu Konferansı'na hazırlıklar sürerken, Suriye'den çarpıcı bir açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkesinin konferansta mutlaka Golan Tepeleri sorununun ele alınmasını istediğin

Suriye, İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği 1981 yılında ise topraklarına dahil ettiği Golan Tepeleri’nden çekilmesini talep ediyor.

ABD’nin yanıtı

Almanya'nın sesi'nden alınan habere göre, Suriye’nin bu talebine konferansa evsahipliği yapacak ABD’nden olumlu yanıt geldiği açıklandı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Amerikalı yetkililerin, Golan Tepeleri sorununu gündeme dahil etmeye hazır olduğunu duyurdu. Salı günü yapılacak konferansa hangi Arap ülkelerinin katılacağı dün Kahire’de düzenlenen Arip Birliği dışişleri bakanları toplantısında belli oldu. Konferansa Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra Lübnan, Yemen, Sudan, Katar, Bahreyn, Fas, Tunus ve Cezayir de katılacak.

Suudilerin tavrı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, konferansa katılacaklarını ancak İsrailli yetkililerle tokalaşmak gibi "tiyatro oyunlarına" izin vermeyeceklerini söyledi. Suudi Bakan, "Suudi Arabistan'ın tutumunu gizlemiyorum. Bugüne kadar gönülsüzdük. Eğer bugün Arap uzlaşması olmasaydı, konferansa katılma kararı vermezdik" diyerek, ülkesinin, hiçbir zaman Arap uzlaşmasına karşı bir tutum içinde olmayacağını belirtti. Suudi Arabistan'ın toplantıya katılması, ABD için, konferansa Arap ülkelerinin güçlü desteğini göstermesi bakımından önem arz ediyordu.

 

Arap ülkelerinin kararına tepki

 

İsrail Arap ülkelerinin konferansa katılma kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Arap ülkelerinin katılma kararıyla uluslar arası devletler topluluğunun beklentisi yerine gelmiş oldu” denildi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Arap ülkelerinin konferansa katılma kararının doğru bir sinyal olduğunu söyledi. Steinmeier açıklamasında, “Arap ülkelerinin katılma kararı, Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanması için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını gösteriyor” diye konuştu. İsrail ve Filistinliler’i önümüzdeki aylarda zor bir dönemin beklediğine dikkat çeken Steinmeier, “İki taraf sorunları aşmak için uluslararası devletler topluluğunun desteğini alacaktır” dedi.

 

Hamas'tan Arap ülkelerine eleştiri

 

Bazı Arap ülkelerinin konferansa katılma kararı radikal dinci Hamas'ı hayalkırıklığına uğrattı. Hamas sözcüsü Sami Ebu Suri, Annapolis'teki konferansın başarısızlıkla sonuçlanacağını ve Filistin halkına zarar vereceğini öne sürdü. Sözcü, bazı Arap ülkelerinin konferansa katılma kararını eleştirerek, "Arap ülkeleri İsrail'e tavır koymak yerine onunla aynı masaya oturuyor" dedi.



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs