Karayılan haberlerinin aslı yok! | " /> Karayılan haberlerinin aslı yok! | "/>

En Sıcak Konular

K.Irak: Karayılan haberlerinin aslı yok!

25 Kasım 2007 18:21 tsi
K.Irak: Karayılan haberlerinin aslı yok! Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, bölge Başkanı Mesut Barzani ve PKK elebaşıları Murat Karayılan ile Cemil Bayık hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Kürt yönetiminden gelen açıklamaya göre, bu haberlerin sebebi de çok açık...

Barzani'nin Başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, Cihan'a yaptığı özel açıklamada "Barzani'nin vurulduğu ve terör örgütü liderlerinden Murat Karayılan ile Cemil Bayık'ı yanına alarak İtalya'daki NATO üssüne götürdüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını" söyledi.

Yenişafak'ın haberine göre, Avusturya'nın Viyana kentinde özel bir seyahatte bulunan Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yanına Cemil Bayık ile Murat Karayılan'ı da alarak İtalya'da Nato üssünde bulundukları haberleri Kuzey Irak'ta şok etkisi yaptı. Son günlerde bölge ile ilgili kasıtlı bir şekilde haber yapılarak yayınladığını belirten IKDP Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, bu haberlerin çok ciddi bir suçlama olduğunu ifade etti. Dizai, yapılan bu haberlerle Türkiye ile düzelen ilişkilerin bozulmasının amaçlandığını kaydetti.

Kürt yönetimi, son günlerde bölge ile ilgili kasıtlı olarak yanlış ve yönlendirme haberler yapıldığını belirtiyor ve bunun sorumlusu olarak da Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin düzelmesinden rahatsız olan kesimlerin olabileceğini savunuyor. Yapılan kötü amaçlı bu haberin kaynağını bulmaya çalıştıklarını kaydeden Dizayi, "Türkiye ile bölge arasında gelişen iyi ilişkilerden rahatsız olan birileri gerilimi tekrar artırmak amacıyla yapılmıştır." dedi.

"Barzani ile ilgili haberler aslısız ve yalandır. Kendisi özel bir seyahatte çıkmıştır, şu an Avrupa'dadır. Birkaç gün içinde de geri dönecektir. Bir takım medya tarafından ortaya atılan komik bir senaryodur. Bu çok ciddi bir suçlamadır." ifadelerini kullanan Dizayi, böyle bir dönemde bu tip haberlerini yapılmasının da düşündürücü olduğunu vurguladı.

"BU HABERLERİN ANKARA İLE İLİŞKİLERİN OLUMLU GİTTİĞİ DÖNEMDE YAPILMASI KUŞKU VERİCİ"

Sefin Dizayi, açıklamasında "Bu tür haberlerle neyi amaçladıklarını bir türlü anlayamıyorum. Son gelişmeler. Türkiye ile bölgedeki tansiyon düştüğü bir dönemde bu tip haberlerin ortaya atılarak gerilim yapmaya çalışan çevreler var. Tam Ankara ile bölge arasındaki ilişkilerin iyiye gittiği bir dönemde bu tür haberlerin ortaya atılması kuşkuyla karşılıyoruz. Bunun arkasındaki motif nedir, bu hangi maksatla ve kaynağı nedir bunu öğrenmeye çalışıyoruz. İlişkilere zarar veren bir haber." dedi. Dizayi, bu haberlere kuşkuyla yaklaştığını belirterek, bu haberlerin asıl kaynağını bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Bölgesel yönetim olarak terör örgütü PKK'nın silah bırakmasından yana olduklarını söyleyen Kürt yetkili, Türkiye ile aralarındaki ilişkilerin sadece PKK'ya endekslenmesinin doğru olmadığını dile getirdi. Dizayi, "Türkiye ile pek çok ortak noktamız var. İlişkilerin sadece PKK ile endekslenmesinden rahatsızız. Ortak çok yanımız var. Çocuklarımızın geleceği için çok şeyler yapmalıyız. Bölgede istikrasızlık var. Böyle bir durumda diyalogun kesik olması sorunları çözmez. Diyalog kanalarının açık tutmalıyız. Biz dost elimizi uzattık. Türkiye de elini uzatırsa bu sorunlar çözülür." şeklinde konuştu.

Çıkan haberlerin yaşanan sıcak diyalog zamanında çok maksatlı bulduklarını vurgulayan Dizayi, PKK liderlerinin yakalayıp Türkiye'ye teslim etme gibi bir politikalarının olmadığını vurguladı. Dizayi, "Tutuklanma ve götürülme diye bir şey yok. Bizim böyle bir politikamız da yok. Ancak Türkiye Interpol ve diploması kanalıyla Irak hükümetinden bulunması normaldir. Ancak bizim böyle bir politikamız yok. Biz bir askeri operasyon karşıyız. Sorun siyasi yollarla çözümlenmeli. Türkiye bu konuda olumlu şeyler yapıyor. Türkiye'nin politikası açısından biz konuşacak ve bir şey söyleyecek durumda değiliz. Biz sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yanayız. Böyle bir operasyon bölgede gergiliği daha da artıracaktır. Operasyon durumu daha da karmaşık hale getirecektir. Biz PKK'nın ateşkesi sürdürmesini umut ediyoruz. Umarız silahlarını da bırakırlar, umarım daha yapıcı daha barışçıl sorunlar bulunur." diye kaydetti.



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs