En Sıcak Konular

Lagendjik'ten Türk'e: PKK ile aranıza mesafe koyun!

25 Kasım 2007 15:00 tsi
Lagendjik'ten Türk'e: PKK ile aranıza mesafe koyun! Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'le yaptığı görüşmede kendisini uyardı. Lagendijk, DTP'nin PKK ile arasına mesae koymazsa, terörün kurbanı olacağını belirtti...

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'le yaptığı görüşmede kendisine, “PKK tarafından kendinizi sabote ettirmeyin. PKK'yla aranıza mesafe koyun. Bunu yapamazsanız, partiniz PKK saldırılarının kurbanı olacaktır” mesajını ilettiğini söyledi.

Kanal 7'de yayımlanan “Başkent Kulisi” adlı programda Mehmet Acet ve Hürriyet Ankara temsilcisi Enis Berberoğlu'nun sorularını yanıtlayan Lagendijk, terörün ne anlama geldiği ve Türkiye'de olup bitenler konusunda Avrupa'da geçmişe göre önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, on yıl önce Avrupalıların çoğuna terörizmin çok uzak olduğunu, ancak bu algılamanın 11 Eylül, Madrid ve Londra saldırıları gibi olayların ardından köklü bir biçimde değiştiğini kaydetti.

Lagendijk, “Şimdi terör konusunda insanların aklı başına geldi. Sıradan insanlar bile artık terörün herkes için tehdit olduğunu anlamaya başladı” dedi.

Türkiye konusunda ve terör örgütü PKK konusunda kendisi ve bütün Avrupa için 2003 ve 2004 yıllarında yapılan reformlardan sonra birçok şeyin değiştiğini ifade eden Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürtlere kendi dillerini konuşma hakları sağlandı, kendi dilleriyle yayın yapabilmelerinin önü açıldı. Tabii mükemmel düzeyde değil, bunun geliştirilmesi lazım, ama bu konularda herkesin görebileceği ölçüde çok önemli ilerlemeler sağlandı. Bunu Türkiye'deki Kürtlerin kendileri de görüyor zaten. Sonra DTP parlamentoya girdi. Bence bu iyi de oldu. O bölgenin temsilcilerinin meclise gelmeleri olumlu bir şey. Hala da olumlu olarak değerlendiriyorum. Ama işte tam da bu noktada, yani bu kadar reform yapıldıktan sonra, üstüne üstlük DTP de parlamentoya girdikten sonra, tekrar terör başlıyorsa, bunu anlamak mümkün değil. Yani PKK'nın bu şartlarda terör eylemlerine başlamasının hiçbir mazereti, hiçbir kabul edilir tarafı yok artık. Bu durumda insanlar Avrupa'da PKK'nın bir çözüm istemediğini, aksine çözüme giden yolu yıkmaya çalıştığını anlamaya başladı. Bu nedenle artık durumu daha iyi anlıyor ve geçmişe oranla kendimizi daha açık bir şekilde ifade edebiliyoruz.”

“AVRUPA'DA GÖRÜŞLER ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞTİ”

Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan bütün raporlarda ya da tasarılarda, son birkaç yıldır PKK'nın açık bir şekilde terör örgütü olarak kabul edildiğini vurgulayan Lagendijk, son birkaç yıldır Avrupa'da terör örgütü PKK konusundaki görüşler önemli ölçüde değiştiğini yineledi.

Lagendijk, şu anda Kürtlerin önüne, demokrasi çerçevesi içinde kalmak suretiyle çeşitli hakları elde etme konusunda önemli bir fırsat çıktığını belirterek, “Dediğim gibi DTP meclise girmiştir ve böyle bir ortamda şiddete başvurma, silah kullanma konusunda hiçbir mazeret kalmamıştır. Ben bu tarafından bakıyorum meseleye” diye konuştu. Irak'ın kuzeyine sınır ötesi bir operasyon olursa, Türkiye'nin başka sorunlarla karşılaşabileceğini bildiren Lagendijk, ancak böyle bir durumda AB'den negatif eleştirilerin çok sınırlı düzeyde olacağını ifade etti.

“DTP'yi destekliyorum, ama PKK'yı bütünüyle reddediyorum” diyen Lagendijk, DTP içinde siyasi bir çözüm istemeyen, PKK'yı güçlü bir şekilde destekleyenler bulunduğunu ve bunları sertlik yanlısı olarak tanımladığını, diğer yandan da soruna demokratik ve siyasi çözüm isteyen bir kanat da olduğunu bildirdi.

Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“PKK neden şimdi saldırıya geçti, çünkü onlar meseleye siyasi çözüm istemiyor. PKK, hiçbir zaman DTP'nin meclis içinde olmasını istemedi. DTP'lilere 'Sakın meclise girmeyin, çünkü Türklere güvenilmez' diyorlar. Ahmet Türk'le görüşmemde de kendisine bunu söyledim. 'PKK tarafından kendinizi sabote ettirmeyin' dedim. DTP kapatılırsa bundan kimin mutlu olacağını biliyorum. PKK, bundan mutlu olacaktır.” DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'e, PKK'yla aralarına kesin bir çizgi koymalarını istediğini belirten Lagendijk, onların da kendisine kapatma davaları ya da benzeri nedenlerden ötürü baskı gördüklerini söylediğini kaydetti.

Lagendijk, “size PKK tarafından da baskı gördüklerini söylediler mi?” yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

“Bu benim izlenimim. Onlar bunu söylemiyorlar. Ama siyasi çözüm isteyen Kürtler var ve bunların içine Ahmet Türk'ü de dahil ediyorum. Ona ve arkadaşlarına hep şunu söyledim: 'PKK'yla aranıza mesafe koyun. Bunu yapamazsanız, partiniz PKK saldırılarının kurbanı olacaktır.'” “Avrupa'da PKK tehdidi bizden uzak” anlayışının artık bütünüyle ortadan kalktığını vurgulayan Lagendijk, Avrupa'da terör örgütü PKK'ya sağlanan mali desteğe ilişkin bir soruya, PKK'nın Avrupa ülkelerinden sağladığı finans desteğini kesmenin, bu yolları kapatmanın da yollarını bulmak zorunda olduklarını söyledi.

“HEDEFLER İYİ BELİRLENİRSE KİMSE KINAMAZ”

Terör örgütü PKK'yla mücadele edilirken iki şey yapılması gerektiğini, birincisinin, askeri yöntemler olduğunu belirten Lagendijk, “Bu konuda Avrupa'nın görüşü de söylediğim gibi net. Eğer hedefleri iyi belirler ve ona göre uygun bir operasyon yapılırsa, bunu kimse kınamayacak” dedi. Diğer konunun ise, terörü ortaya çıkaran sorunların kaynağına inmek olduğunu belirten Lagendijk, bu konuda Türkiye'yle bazı ortak çalışmalar yapabileceklerini, ancak sorunun basit olmadığını kaydetti. Lagendijk, bölgenin durumunun iyileştirilebileceğini, kültürel haklar ve dil konusunda başka yeni ilerlemeler sağlanabileceğini ifade etti.

 

"301. MADDE DÜZENLEME BEKLİYORUM"

 

TCK'nın 301. maddesi konusunda ise Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan başta olmak üzere çeşitli yetkililerle konuştuğunu belirten Lagendijk, bu konuda bir şeyler yapılacağı mesajı verildiğini, ancak aynı şeylerin geçen bahar ayında da kendisine söylendiğini ifade etti.

Lagendijk, “301. madde kaldırılır ya da özlü bir biçimde değiştirilirse, bu bizim işlerimizi çok kolaylaştıracak. Bu yüzden bu konuda ısrar ediyoruz. Türk hükümeti de bunu giderek daha iyi bir şekilde anlamaya başladı. Bu yıl içinde 301 konusunda bir düzenleme yapılmasını umutla bekliyorum” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta, Türkiye'nin 301. maddeyi Avrupa ülkelerindeki örneklerden yola çıkarak yasalara aldığı sözlerinin hatırlatılması üzerine, Lagendijk şunları söyledi:

“Açıkçası, Sayın Başbakan'a büyük saygı duyuyorum, ama 301. maddenin Avrupa'dan aynı biçimde alındığı iddiası doğru değil. Bu konuda biz de araştırma yaptık. Kendi ev ödevimizi yaptık yani. Polonya, Fransa ve İtalya'da benzer düzenlemeler var. Örneğin Fransa cumhurbaşkanına hakaret etmek, İtalya parlamentosuna ya da Polonya hükümetine hakaret etmek gibi ifadeler var. Çok nadiren uygulanıyor, ama bunlar var. Ama hiçbir Avrupa ülkesinin ceza hukukunda, örneğin Fransızlığa, Polonyalılığa ya da Hollandalılığa hakaret etmek gibi bir ifade bulunmuyor. Türkiye'deki sorun, 'Türklüğe hakaret' ifadesinin istismara ve yanlış yorumlamaya müsait olmasından kaynaklanıyor. Bizim talebimiz, bu ifadenin 301. maddeden çıkarılması yönünde.” Lagendijk, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin 7 ila 10 yıl sürebileceğini sözlerine ekledi.



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs