En Sıcak Konular

Komşu şaka gibi bahaneyle ihracat damarımızı tıkadı!

25 Kasım 2007 14:52 tsi
Komşu şaka gibi bahaneyle ihracat damarımızı tıkadı! Bulgaristan, gerekli olan transit geçiş belgelerini göndermeyince Avrupa’ya mal taşıyan türk TIR’ları Kapıkule’ye hapsoldu. Mayıs 2007’den beri gelmeyen belgelerin ise ‘matbaada basıldığı’ ve daha ‘mürekkebi kurum

GÜMRÜK Birliği anlaşmasına rağmen bir süre önce Türk nakliyecilerine sürü ve kota sınırlaması getiren Bulgaristan, ihracatçıya sorun çıkarmaya devam ediyor. Bulgaristan son olarak Türk tarafına Mayıs 2007’den beri teslim etmesi gereken transit geçiş belgelerini teslim etmeyerek Türk TIR’larını sınır kapılarında bıraktı. Belge olmaması nedeniyle Kapıkule’de 25 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Teslimattaki gecikmeye gerekçe olarak da ‘matbaada basılıyor’ olması gösterildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), dün itibarıyla sınır kapılarında Bulgaristan transit belgesinin tükendiğini, Kapıkule kapısında kuyrukların uzamaya başladığını belirtti. UND’den yapılan açıklamaya göre şimdiye kadar birçok girişime rağmen Bulgaristan makamları ‘kasıtlı’ olarak belgeleri göndermiyor. Verilen bilgiye göre Mayıs 2007’de Sofya’da gerçekleştirilen Bulgaristan-Türkiye Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda Bulgaristan tarafı 200 bin adet transit belge kotası, 20 bin adet ikili belge kotası 10 bin adet de boş giriş belgesi kotası tanıdı. Bu anlaşmaya rağmen Bulgar tarafı kasım ayına kadar Türkiye’ye sadece 80 bin adet transit, 15 bin adet ikili, 5 bin adet boş girip yük alma belgesi gönderdi. Tüm girişimlere rağmen kalan 120 bin adetlik transit belge alacağından ise se seda çıkmadı. Bunun üzerine UND Sofya Büyükelçiliği nezdinde girişimde bulundu. Bulgar makamlarından net bir yanıt alınmayınca 30 Ekim 2007’de Dış Ticaret Müsteşarlığı’na bir yazı gönderilerek destek istendi. Bu girişim sonucunda Sofya Büyükelçiliği Bulgar makamlarını uyardı. Bu girişim üzerine 8 Kasım 2007’de 120 bin adet transit kota belgesinden sadece 10 bin adedini Türk Büyükelçiliği’ne teslim etti. UND Kapıkule Temsilcisi de aynı tarihte Sofya Büyükelçiliği’nden teslim alarak Kapıkule’de bekleyen araçlara yetiştirdi. Aynı sıkıntının yeniden yaşanmaması için 8 Kasım’dan bu yana UND birçok kez girişimde bulunmasına rağmen Bulgar makamları belgelerin teslimini sürekli erteledi. Dün itibariyle belgelerin tükendiği belirten UND ‘Bulgaristan makamları halen 20 bin adet transit belgenin basımını tamamlayamamıştır. Bulgaristan yetkili makamları son olarak ‘belge basımını en kısa zamanda bitireceğiz’ gibi muğlak bir ifade kullanmaktadır. Son bir girişimde daha bulunduk . Yaşanan kriz ülkemizin Avrupa ihracatını durdurma noktasına getirmiştir. Kamunun konuya çok acil müdahale etmeleri gerekmektedir. Kriz, Türkiye ekonomisini derinden sarsacak durumdadır’ açıklaması yaptı.

BULGARLARIN YAPTIĞI AHLAKSIZ REKABET

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı Türk nakliyecisine sorun çıkaran Bulgaristan’ın Türk ihracatçısına haksız rekabet yarattığını belirterek ‘Aslında ahlaksız rekabet demeliyiz. Bulgaristan karşımıza tarife dışı engeller çıkarıyor’ dedi. Satıcı Türk mallarının zamamında ve uygun fiyatla teslimi için önlem alınması gerektiğin de belirterek ‘Hükümetimiz bu konuda net tavır almalı’ dedi. UND yetkilileri ise ‘ Bulgaristan Türk nakliyecisine ve dolayısıyla Türk dış ticaretine büyük ölçüde zarar vermektedir’ dediler.

100 milyar doların yarısı Euro bölgesinden geldi

İhracatta yıllık 100 milyar dolar çıtasını aşan Türkiye ihracatının büyük bölümünü AB ülkelerine yapıyor. Yıllar itibariyle bu bölgeye ihracatının payını artıran Türkiye AB’ye toplam ihracatının yüzde 56’sını gerçekleştirdi. 10 yıl önce bu rakam yüzde 49’lar düzeyindeydi. AB’ye üye olduktan sonra tarife dışı engeller çıkaran Bulgaristan’ın da bu pazara dönük üretim yaptığı biliniyor. Bu arada Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 1 Ekim 2006-30 Eylül 2007’yi kapsayan bir yıllık dönemde 100.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ihracatın 50.1 milyar dolarla (37.7 milyar Euro) yüzde 50 dolayındaki bölümü Euro ile yapıldı.

İHRACATTA Euro’nun payının artması Türkiye’nin ihracatına da katkı yapıyor. Son 1 yılda Euro’nun değer artışından dolayı Türkiye ihracatta parite nedeniyle 2 milyar dolar kara geçti. Eylül 2006 ortalamasında 1.2744 olan Euro/dolar paritesi bu yılın aynı ayında ortalama 1.3864 düzeyinde oluştu. Euro/dolar paritesi Eylül 2006’daki düzeyini korusaydı, bu yılın eylül sonu itibariyle son bir yılda Euro üzerinden yapılan 37.7 milyar Euro tutarındaki ihracatın dolar cinsinden karşılığı 48 milyar dolar; toplam ihracat da 98.1 milyar dolar olacak, 100 milyar dolarlık psikolojik sınırın aşılması yıl sonunu bulabilecekti.

Bulgaristan transit geçiş belgelerini göndermeyince Avrupa’ya mal taşıyan TIR’lar sınırda kaldı. İhracatın ana hattı Kapıkule’de 25 kilimotrelik kamyon kuyruğu oluştu. Acil uyarılara rağmen Bulgarlar belge gönderememelerinin sebebini ‘Matbaada basılıyor’ bahanesiyle açıklıyor.

GÜMRÜK Birliği anlaşmasına rağmen bir süre önce Türk nakliyecilerine süre ve kota sınırlaması getiren Bulgaristan, ihracatçıya sorun çıkarmaya devam ediyor. Bulgaristan son olarak Türk tarafına Mayıs 2007’den beri teslim etmesi gereken transit geçiş belgelerini teslim etmeyerek Türk TIR’larını sınır kapılarında bıraktı. Belge olmaması nedeniyle Kapıkule’de 25 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Teslimattaki gecikmeye gerekçe olarak da ‘matbaada basılıyor’ olması gösterildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), dün itibariyle sınır kapılarında Bulgaristan transit belgesinin tükendiğini, Kapıkule kapısında kuyrukların uzamaya başladığını belirtti. UND’den yapılan açıklamaya göre şimdiye kadar birçok girişime rağmen Bulgaristan makamları ‘kasıtlı’ olarak belgeleri göndermiyor. Verilen bilgiye göre Mayıs 2007’de Sofya’da gerçekleştirilen Bulgaristan-Türkiye Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda Bulgaristan tarafı 200 bin adet transit belge kotası, 20 bin adet ikili belge kotası 10 bin adet de boş giriş belgesi kotası tanıdı. Bu anlaşmaya rağmen Bulgar tarafı kasım ayına kadar Türkiye’ye sadece 80 bin adet transit, 15 bin adet ikili, 5 bin adet boş girip yük alma belgesi gönderdi.

‘MATBAADA BASILIYOR’ DEDİLER

TÜM girişimlere rağmen kalan 120 bin adetlik transit belge alacağından ise ses seda çıkmadı. Bunun üzerine UND Sofya Büyükelçiliği nezdinde girişimde bulundu. Bulgar makamlarından net bir yanıt alınmayınca 30 Ekim 2007’de Dış Ticaret Müsteşarlığı’na bir yazı gönderilerek destek istendi. Bu girişim sonucunda Sofya Büyükelçiliği Bulgar makamlarını uyardı. Bu girişim üzerine 8 Kasım 2007’de 120 bin adet transit kota belgesinden sadece 10 bin adedini Türk Büyükelçiliği’ne teslim etti. UND temsilcisi de aynı tarihte Sofya Büyükelçiliği’nden teslim alarak Kapıkule’de bekleyen araçlara yetiştirdi. Aynı sıkıntının yeniden yaşanmaması için 8 Kasım’dan bu yana UND birçok kez girişimde bulunmasına rağmen Bulgarlar belgelerin teslimini sürekli erteledi. Dün itibariyle belgelerin tükendiği belirten UND ‘Bulgaristan makamları halen 20 bin adet transit belgenin basımını tamamlayamamıştır. Bulgaristan son olarak ‘belge basımını en kısa zamanda bitireceğiz’ gibi muğlak bir ifade kullanmaktadır. Son bir girişimde daha bulunduk. Yaşanan kriz ülkemizin ihracatını durdurma noktasına getirmiştir. Kamunun konuya çok acil müdahale etmeleri gerekmektedir. Kriz ekonomiyi derinden sarsacak durumdadır’ açıklaması yaptı.

star gazetesi



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs