En Sıcak Konular

Apo sayesinde 6 yıl yatmaktan kurtuldu

25 Kasım 2007 11:46 tsi
Apo sayesinde 6 yıl yatmaktan kurtuldu Eski eşi Uğur Kılıç’ı 1995 yılında öldürttüğü iddiasıyla yargılanan yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Alaattin Çakıcı, bu suçtan bir tek gün bile hapis yatmayacak. Çakıcı’yı cezadan kurtaran isim ise teröristbaşı Abdullah Öcalan oldu! Peki

Yargıtay, Uğur Kılıç’ın “Keşke Abdullah Öcalan ile evlenseydim” sözünü tahrik saydı, Çakıcı’nın cezası indi

İşte çete liderini 6 yıl yatmaktan kurtaran hesap...

’Öcalan daha onurlu’

Davanın görüldüğü Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Çakıcı’yı ilk olarak müebbet hapse çarptırdı. Ancak Alaattin Çakıcı’nın avukatı Muammer Demirtaş, son savunmasında Uğur Kılıç’ın iffetsiz davranışlarda bulunduğunu ve Çakıcı’yı tahrik edecek sözler sarf ettiğini öne sürdü. Kılıç’ın Çakıcı için söylediği “Ruh hastası adamı tedavi için sakin davranmaya çalışırdım, çünkü adam paranoyak. Onunla evlenmem hataydı, keşke Abdullah Öcalan ile evlenseydim. Benim gözümde Abdullah Öcalan bile ondan daha onurlu bir erkek” sözlerinin ağır tahrik sayılması gerektiğini iddia etti.

Müebbetten 19 yıla düştü

Mahkeme de Uğur Kılıç’ın sözlerini ’tahrik’ ve Çakıcı’nın duruşmalardaki iyi halini ’indirim’ nedeni sayarak cezayı 19 yıl 2 aya düşürdü. Yargıtay Başsavcılığı tahrik indirimine karşı çıktı. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, mahkemenin temyiz incelemesinde bu sözleri haksız tahrik saydı ve dün cezayı oyçokluğuyla onadı.

Rahşan Affı da yaradı

Çakıcı, mahkeme ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi yapmasaydı bu suçtan en az 6 yıl yatacaktı. Ancak şimdi 19 yıl 2 ay hapis cezası almasına rağmen bu suçtan tek bir gün bile cezaevinde kalmayacak. Çünkü Çakıcı’nın boşandığı eşini öldürtmesi suçu, 1995’te işlendiği için 4616 sayılı Şartlı Salıverme Yasası yani ‘Rahşan Affı’ kapsamına giriyor. 23 Nisan 1999’dan önce bu yasa kapsamına giren bir suç işleyen hükümlülerin cezalarının infazı şöyle hesaplanıyor:

10 yıl da aftan düştü

Önce, bu cezanın İnfaz Yasası’na göre yatılacak süresi bulunuyor. Daha sonra sanıkların yatmaları gereken bu süreden 10 yıl indirim yapılıyor. Eğer işlediği suç af kapsamına alınmasaydı Çakıcı’nın aldığı 19 yıl 4 ay hapis cezasının infazı yaklaşık 8 yıl olacaktı. Ancak bu süreden Af Yasası uyarınca 10 yıllık indirim yapılınca cezaevinde tek bir gün bile kalmayacağı ortaya çıkıyor. Öte yandan Çakıcı af kapsamına girse bile, mahkeme Uğur Kılıç’ın sözlerini “haksız tahrik” saymasaydı ve “iyi hal” indirimi yapmasaydı müebbet hapis cezası alacaktı. Bu durumda İnfaz Kanunu’na göre cezaevinde yatması gereken süre 16 yıl olacaktı. 10 yıl indirim yapıldığında ise yatacağı süre 6 yıl kalacaktı. Fakat tahrik ve iyi hal indirimiyle bu süre de sıfırlandı.

KONUŞTUĞU İÇİN ÖLDÜRTMÜŞTÜ

Çakıcı, Selim Edes ile arasındaki alacak meselesi yüzünden 19 Eylül 1994’te Emlak Bankası Eski Genel Müdürü Engin Civan’ı adamı Davut Yıldız’a vurdurtmuş, bildiklerini mahkemede açıklayan eski eşi ve Dündar Kılıç’ın kızı Uğur Kılıç’ı da 21 Ocak 1995’te Uludağ’da öldürtmüştü.

TEK BİR ÜYE İTİRAZ ETTİ

Boşanmadan sonraki söz tahrik olmaz

YargItay 1. Ceza Dairesi, Uğur Kılıç’ın Çakıcı için söylediği sözlerinin tahrik indirimi sayılmasına oyçokluğuyla karar verdi. Karara sadece bir Yargıtay üyesi muhalif kaldı. Karşı çıkan üye oy yazısında, “Boşandıktan sonraki davranış tahrik oluşturmaz” dedi ve şu görüşlere yer verdi: “Bu tarihte yurt dışında kaçak yaşayan Çakıcı, görsel basında yayımlanmasını sağladığı bir kasette, öldürülenin kişiliğine ve namusuna yönelik aşağılayıcı, hakaret ve tehdit oluşturan sözler içeren açıklamalarda bulunarak ilk önce olayı kendisi başlatmıştır. Uğur Kılıç, bu açıklamaların yayımlanmasının önüne geçebilme uğraşı vermiş, başarılı olamayınca da hakaret içeren karşı açıklamalarda bulunmuştur. Tahrik uygulaması bakımından aranan ön koşul, tahrik oluşturan davranışın haksız olması gerekmektedir. Gerek öğretide, gerekse yerleşik uygulamada genel kabul gören bir anlatımla, ’önce haksız davranışta bulunan kişi, haksız tahrik altında kaldığını ileri süremez, tahrik hükümlerinden yararlanamaz’. Ancak, etki tepki ilişkisi bakımından, önceki haksız davranışa karşı gösterilen tepki oransız ve daha ağırsa bu oransız tepki tahrik oluşturabilecektir.”

Çakıcı’yı aldattığı ıspatlanamadı

“Mahkeme, ’evlilikleri süresince Kılıç’ın başka bir kişiyle ilişkisinin olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığını belirtmiştir. 1994 tarihinde şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanan sanıkla Kılıç’ın boşanmalarından sonra da ilişkilerini sürdürdükleri anlaşılmaktadır. Karşılıklı hakaret içeren sözler söylendiği, ancak, olay sanık tarafından başlatılmış, ondan sonra kendisine karşılık verildiği ortadadır. Bu durum ceza hukuku uygulamasında bir cezasızlık nedenidir. Böylece karşılıklı hakaretlerde etki tepki dengesi aşılmadığı gibi, önce haksız davranışta bulunan kişi, haksız tahrik altında bulunduğunu ileri süremez, tahrik hükümlerinden yararlanamaz.”

3 davadan 43 yıl 9 ay cezası var

Alaattİn Çakıcı, eski eşini öldürtmekten yargılandığı davadan cezasız kurtuldu ancak daha önce görülen davalardan kesinleşmiş cezaları var. Bebek Parkı’nda 1996 yılında Tevfik Nurullah Ağansoy’u tasarlayarak öldürmeye azmettirmekten 18 yıl 4 ay, borsa danışmanı Adil Öngen’e yönelik silahlı saldırıyı azmettirmekten 10 yıl 10 ay, 26 Mart 2000 tarihinde 15 kişinin yaralandığı Karagümrük Spor Kulübü Lokali’ne yönelik silahlı baskınla ilgili yargılandığı davadan 14 yıl 9 ay 20 gün hapis cezası almıştı.

vatan



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs