En Sıcak Konular

Babacan Ortadoğu zirvesine katılacak

25 Kasım 2007 09:43 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan 26-27 Kasım'da, Annapolis'te yapılacak Ortadoğu Konferansı'na katılmak üzere bugün ABD'ye gidecek.

Babacan'a ABD ziyaretinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu'nun da bulunduğu bir heyet eşlik edecek.
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan konferansla ilgili geçen gün yapılan açıklamada, "Türkiye, bölgede barış ve istikrar arayışlarına ve bölgemizin ortak geleceğinin inşa edilmesine dönük çabalara aktif katkılarını sürdürecektir" denilmişti.
 
Annapolis Konferansı ile 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine başlanmış olacak.
 
Toplantıya, İran dışında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50'den fazla ülke ve kuruluş davet edildi. Annapolis'te ayrıca BM, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililerin de bulunması bekleniyor.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakındoğu işlerinden sorumlu yardımcısı David Welch, yaptığı açıklamada, konferansın ana amacını, İsrail için daha geniş güvenlik sağlanması ve bir Filistin devletinin kurulması olarak tanımlamıştı.
 
Suudi Arabistan ikna edildi
 
Suudi Arabistan, uzun süren ikna çabalarından sonra 23 Kasım'da önümüzdeki hafta başlayacak Ortadoğu Barış Konferansı'na "katılacağını" açıkladı.
 
Suudi Arabistan, hem masadaki 'Arap Barış Planı'nın en önemli finansal destekçisi hem de Filistin'de, El Fetih ve Hamas arasında uzlaşma sağlayabilecek ülkelerden biri olarak görülüyor.
 
Suriye'nin durumu hala netleşmedi
 
Suriye ise, Golan Tepelerinin gündeme alınmasını istiyor. Aksi takdirde kongeransa katılmayacak. Türkiye Suriye'nin katılımını sağlamak için aktif olarak devrede.
 
Suudi Arabistan ve Suriye'nin katılımı, Arap dünyasındaki iki farklı kutbu İsrail'le aynı masada buluşturması açısından önemli.
 
Annapolis'teki toplantının ana konusu, İsrail-Filistin sorunu olacak. Ancak Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail ile konferans öncesi ortak bir belge üzerinde anlaşamadı.
 
Arap ülkeleri bu konferansın, başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun uzun vadede krize yol açabileceği kanaatinde.
 
Toplantı 27 Kasım'da
 
Toplantı 26 Kasım'da bir akşam yemeğiyle açılacak. Asıl oturum ise 27 Kasım'da yapılacak. Konferansı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. ABD Başkanı George W. Bush, zirvenin açılışında bir konuşma yapacak.

cnnturk



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs