En Sıcak Konular

Barzani bilinmeyen uzak bir ülkede!

25 Kasım 2007 09:04 tsi
Barzani bilinmeyen uzak bir ülkede! Salı günü Kuzey Irak'tan ayrılan Mesut Barzani'nin 5 gündür nerede olduğu bilinmiyor. Barzani'nin yanına PKK liderleri Karayılan ve Bayık'ı da alarak İtalya'ya gittiği ileri sürüldü. Ancak bu haber jet hızıyla yalanlandı. Barzani ile ilgili son bilgi

Barzani ile ilgili son bilgi ise “Fransızca konuşulan ülke ya da bölgede” olduğu.

Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin sır gibi ortadan kaybolması beşinci gününü dolduruyor. Barzani'nin Salı günü Irak'tan hareket ettiği belirtiliyor. IKDP liderinin ülkeden ayrılması önce gizleniyor. Daha sonra bazı Arap kanallarının bilgisi olduğu öğrenilince bu kez "Peyamner" isimli internet sitesinde bir ülkeyi ziyaret ettiği şeklinde muğlak bir açıklama konuluyor. Ancak bu açıklama kuşkuları daha da artırıyor.

SER VERİYOR SIR VERMİYORLAR

Burası Ortadoğu ve söz konusu olan kişi Barzani olunca, sır gibi saklanan ziyaret iyice gizemli bir hal alıyor. İlk gelen bilgiler Barzani'nin Avrupa turuna çıktığı yönündeydi. Daha sonra silahlı saldırı sonucunda yaralandığı ve bir ambulans uçakla bilinmeyen bir ülkeye götürüldüğü söylendi. Tam da Ortadoğu'ya özgü bir durumdu bu. Bu arada “İsrail'de” iddiası ortaya atıldı. Ancak Barzani'nin resmi sözcüsü Fuat Hüseyin ile ulaştığımız Neçirvan Barzani ve Dr. Abdüsselam bu iddiaları yalanladılar. Barzani'nin nerede olduğuna dair en yakınları dahi ser verip sır vermiyorlar.

'ABD'YE NİYET KANADAYA KISMET!'

Dün gece Kanada'da olduğuna ilişkin bilgiler geldi. İddiaya göre Barzani ABD'ye gitmek istiyor, ancak ABD iye arası Beyaz Saray'da ağırlandığı günlerdeki gibi değil. Bu nedenle ABD'ye değil, Amerika'nın bu tür görüşmeler için arka bahçe olarak kullandığı Kanada'ya yönlendirilmiş Barzani. Bunun nedeni olarak Başbakan Erdoğan'ın 5 Kasım'daki görüşmede Başkan Bush'a "Türkiye mi Barzani mi dersem nereyi tercih edersiniz?" sorusuyla başlayıp, gelişen süreç gösteriliyor. Sonuçta Beyaz Saray tarafından ziyaret uygun bulunmuyor.

FRANSIZCA KONUŞULAN YERDE

Barzani'nin Kanada olduğu üzerinde dururken, bir haber kanalımız onu Erbil'den önce İncirlik'e sonra İtalya'ya götürdü. Bu haber üzerine tekrar Kuzey Irak'taki ve Ankara'daki kaynaklarımıza yöneldik. İki PKK'lının Barzani ile birlikte olmadığını söylediler. Bunu söyleyenler Barzani'yi uçağa kadar bindiren iki önemli isimdi. Barzani'nin 1.5 ay önce bir Avrupa ülkesine ziyarete gideceğini ancak Türkiye ile yaşanan gerginlik nedeniyle ziyaretin ertelendiğini, ortam yumuşayınca ziyaretin gerçekleştirildiğini anlattılar.

Erdoğan'ın Washington ziyareti sonrası önemli gelişmelerin yaşandığı ve istihbarat örgütlerinin cirit attığı bu coğrafyada doğru habere ulaşmak çok zor oluyor. Örnek şu iki gündür Barzani konusunda yaşadıklarımız. Önce Avrupa'ydı, sonra ABD oldu bir gece yarısı Kanada bilgisi geldi. İş tekrar Avrupa'ya dönerken bu arada Fransızca konuşulan bir ülke ya da bölge notu da eklendi. Yani Kanada, Fransa ve Belçika son seçenekler.


İtalya'ya 'iki paket'le uçtu iddiası ilişkileri bozma amaçlı


Barzani'nin nerede olduğuna dair dün gün boyu çelişkili haberler geldi. PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ı yanına alan Barzani'nin ABD'ye ait askeri bir uçakla İncirlik'e indiği buradan da İtalya'ya geçtiği iddia edildi. İHA mahreçli haberde, Barzani'nin ABD ve iki teröristle PKK'nın tasfiye sürecini görüştüğü ileri sürüldü. Ancak haber Kuzey Irak'taki kaynaklar tarafından yalanlandı.

Barzani'ye yakın kaynaklar, PKK'nın iki yöneticisinin Barzani ile birlikte Avrupa'da olduğu ve PKK'lıların paketlenerek Türkiye'ye teslim edileceği yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirttiler. "Kürt Kürt'ü yakalayıp Türk'e teslim etmez" diye konuşan kaynaklar, Türkiye ile Barzani arasındaki ilişkilerin yumuşamaya başladığı bir sırada bu tür haberlerin ortaya çıktığına dikkat çektiler. Bir yetkili, "Türkiye ile ilişkilerimiz düzelmeye başladı. Bunu bozmak için Barzani'nin Karayılan ve Bayık'ı paketleyip Türkiye'ye teslim edeceği yönünde bir beklenti oluşturuluyor. Daha sonra ise Barzani'nin elinde PKK yöneticileri vardı ama paketleyip Türkiye'ye teslim etmedi denilerek ilişkilerimizin yeniden bozulması amaçlanıyor"dedi.


Sözcüsünden suikast girişimine yalanlama

Kürt yönetimi Başkanı Barzani'nin sözcüsü Fuat Hüseyin, Irak medyasında Barzani'nin suikaste uğradığına ilişkin çıkan haberlerin doğru olmadığını savundu. Hüseyin, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin sitesine yaptığı açıklamada, "Bazı Irak medyasında çıkan Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin yurt dışında tedavi gördüğüne ilişkin haberler doğru değil. Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, yurt dışında özel bir ziyaret gerçekleştirmektedir ancak bu ziyaretin ne bir suikast girişimi ile ne de tedavi ile ilgisi yoktur" dedi. Hüseyin'in açıklamasında, Barzani'nin hangi ülkeyi ve ne amaçla ziyaret ettiğine ilişkin bir bilginin yeralmaması dikkat çekti.


Karayılan Bağdat'ın yeşil bölgesinde

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, PKK yöneticisi Murat Karayılan'ın Bağdat'ın yeşil bölgesinde olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, Parti Genel Merkezi'nde, yaptığı açıklamada "Şimdi anlaşılıyor ki, Barzani yavaş yavaş bizlere sempatik hale getirilecek ve o arada birkaç tane defolu PKK yöneticisinin de teslim edilmesi sağlanmış olacaktır. Karayılan kanser hastası, şu anda Bağdat'ın Yeşil Bölgesinde olma ihtimali yüksek. Sadece o değil, diğer bazı üst düzey yetkilileri de aynı yerde bulunuyor” dedi.

yenişafak



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,843 µs