’görünmezliğin’ sırrına sahip mi? | " /> ’görünmezliğin’ sırrına sahip mi? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ’görünmezliğin’ sırrına sahip mi?

24 Kasım 2007 23:23 tsi
Türkiye ’görünmezliğin’ sırrına sahip mi? Görünmezliği yeniden anımsatan en yakın haber İngiltere'den geldi. Görünmez tankını 'görenler' gözlerine inanamadı. Sonra bir haber de Ankara'dan geldi. Bu habere göre bir üniversite sırrı çözmüştü! Silahlı Kuvvetler de devredeydi!

ODTÜ’lü bilim adamları, radar dalgalarını emerek görünmezlik özelliği sağlayan önemli bir buluşa imza attı. Örneği sadece ABD’de bulunan benzer bir madde, hayalet uçakların kaplamasında kullanılıyor.

Tamamen yerli olanaklarla geliştirilen madde, aynı zamanda yanmazlık özelliğine de sahip. ODTÜ Kimya Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Levent Toppare ve ekibinin diğer önemli buluşu da plastiğin görüntü teknolojisinde kullanılmasına imkan tanıyor.  

1) GÖRÜNMEZLİK ZIRHI

Toppare ve ekibinin ilk buluşu özellikle savunma sanayii açısından büyük önem taşıyor. Buluş, radar dalgalarını emme özelliğine sahip plastik bir kaplama malzemesi. Bu maddeyle kaplanmış 100 metrekarelik bir gemi radarlarda 10 santimetrekare, bir F-16 uçağı ise serçe büyüklüğünde görünüyor. Maddenin yanmazlık özelliği de bulunduğu için araba ve uçakların iç döşemelerinde de kullanılabilecek. Benzer bir malzeme sadece ABD’de hayalet uçaklarda kullanılıyor.

Toppare “Buluş için silahlı kuvvetlerle görüşüyoruz. Onlar da birtakım denemeler yapıyorlar. Bu çeşitli platformlarda kullanılabilir mi bakacaklar kullanmak istedikleri takdirde de silahlı kuvvetlerimize bu teknolojiyi transfer edeceğiz” dedi.

2) SIVILAŞTIRILMIŞ PLASTİKTEN EKRAN

Ekibin ikinci buluşu ise ekran teknolojisinde çığır açacak nitelikte. Plastiğin ekranlarda kullanımını mümkün kılan buluşla, özel bileşime sahip sıvılaştırılmış plastik, sürüldüğü yüzeyi sadece 1,5 voltluk bir akımla ekrana dönüştürebiliyor.

İngiliz ordusu görünmez tankı denedi
 
İngiliz Savunma Bakanlığı, geçen hafta yapılan denemelerde, test edilmekte olan gizli teknolojiyle bir aracın tamamen görünmez hale getirildiğini belirtti.  The Sun gazetesinin haberine göre, testlere katılan bir asker, “Bu teknoloji inanılmaz. Orada olmasaydım inanmazdım. Etrafa baktığımda sadece çimenleri ve ağaçları gördüm, aslında bir tankın topunun namlusuna bakıyormuşum” dedi.

ÇIPLAK GÖZLE NE GÖRÜLÜYOR?

Son derece gizli deneylerin, Savunma Bakanlığının eski araştırma kolu QinetiQ’e bağlı bilim insanları ve ordu mühendisleri tarafından yürütüldüğü belirtilirken, görünmezlik teknolojisi, yansıtma özelliklerinin azamiye çıkarılması için silikonla kaplanan bir tanka, etrafındaki manzaradan alınan görüntülerin yayınlanması için özel adapte edilmiş kamera ve projektörlerle sağlanıyor. Sonuç olarak çıplak gözle sadece tankın arkasındaki görüntü görülebiliyor.

İngiliz Savunma Bakanlığının aynı ilkeyle çalışan bir askeri parkayı da denediği belirtilirken, görünmezlik fiziğinin önde gelen uzmanlarından Londra’daki Imperial College’dan Prof Sir John Pendry, bu teknolojinin 5 yıl içinde savaşlarda kullanılabileceğini söyleyerek, “Teori gerçekleştirildi. Şimdi zor olan bunu geliştirmek” diye konuştu.

ntvmsbnc



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs