En Sıcak Konular

İran petrol fiyatından hâla mutsuz

24 Kasım 2007 19:58 tsi
İran, petrol ihracatından bu yıl, 60 milyar dolar gelir bekliyor. İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, ''ham petrolün varil fiyatının 100 dolara yaklaşmasına rağmen gerçek değerini bulmadığını'' söyledi.

Geçen hafta meclisten güvenoyu alan Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, düzenlediği basın toplantısında, ''ham petrolün varil fiyatının 100 dolara yaklaşmasına rağmen gerçek değerini bulmadığını'' söyledi.

Gerçek petrol fiyatının, ''dolardaki aşırı değer kaybı nedeniyle 47-48 dolar civarında'' olduğunu kaydeden Nozeri, dünya petrol piyasasındaki fiyatın bu şekilde devam etmesi durumunda, İran'ın ham petrol satışından bu yıl 60 milyar dolar gelir elde edeceğini belirtti.

Nozeri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim artışı yapıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine, kendileri açısından piyasadaki petrolün yeterli olduğunu, dolayısıyla üretim artışına ihtiyaç duymadıklarını ifade etti. OPEC kararı doğrultusunda günlük 4 milyon 145 bin varil petrol ürettiklerini belirten Nozeri, 4 milyon 300 bin varil üretebilecek kapasiteye sahip olduklarını vurguladı.

İran, mevcut üretimiyle, dünyanın en büyük dördüncü, OPEC üyeleri arasında ise ikinci büyük petrol üreticisi durumunda. İran Petrol bakanı, benzine kota uygulanmasına ilişkin soruyu yanıtlarken de, ''Eğer benzine kota koymasaydık, bu yıl 8 milyar dolarlık benzin ithal etmek zorunda kalacaktık'' dedi.

Zengin petrol kaynaklarına rağmen, rafineri eksikliği nedeniyle benzin ithal eden İran, geçen haziran ayında benzine kota uygulamasına geçmişti. Uygulamaya göre, özel araçlara aylık 100, ticari taksilere 600, resmi araçlara ise 300 litre benzin veriliyor. Sürücülere kota dışında benzin satışı yapılmıyor. Uzmanlar uygulamanın, benzin kaçakçılığını ve karaborsayı artırdığını belirtiyor.
 
sabah



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs