En Sıcak Konular

Bush, Barzani'nin yarasına merhem oldu mu?

24 Kasım 2007 19:35 tsi
Bush, Barzani'nin yarasına merhem oldu mu? Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin aniden ortadan kaybolduğu ve bilinmeyen bir ülkeyeye gittiği bildirildi. Ancak sonradan öğrenildi ki Barzani'nin gittiği ülke ABD... Peki bu ziyaretin amacı neydi?

Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin aniden ortadan kaybolduğu ve bilinmeyen bir ülkeyeye gittiği bildirildi. Bu haber iki gündür Kuzey Irak'tan bölgeye yayılıyor. Öyle ki Barzani'nin yaralandığı haberdi bile işitildi ama doğrulanmadı. Sonra da "kişisel" bir mesele için Avrupa'ya gittiği spekülasyonu ortaya çıktı.

Sabah saatlerinde özel bir ziyaret için yurtdışına çıktığı açıklanan ancak hangi ülkeye gittiği gizli tutulan Barzani adına konuşan yerel yönetim sözcüsü, dün yaptığı açıklamada Mesut Barzani'nin yurtdışına çıktığını söyledi.

Sözü, Barzani'nin hangi ülkeye gittiğine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi. Sır gibi saklanan ziyarete ilişkin Barzani'nin partisi IKDP'nin internet sitesinde de şu duyuru yer aldı: “Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesut Barzani'nin özel bir ziyaret için yurtdışına çıktığı bildirildi. Kürdistan Bölge Başkanlığı Sözcülüğü tarafından verilen bilgilere göre Başkan Barzani yurtdışına çıktı. Başkan Barzani'nin hangi ülkeye gittiği ile ilgili olarak herhangi bir bilgi verilmedi.”

Barzani'nin ABD Başkanı George Bush ile görüşmek üzere gizlice Washignton'a gittiği ortaya çıktı.

Mesut Barzani'nin Washigton'da ABD Başkanı George Bush ile Pentagon'da temaslarda bulunacağı ve Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush'un başlattığı 5 Kasım sürecinin bir devamı niteliği taşıdığı kaydedildi.

Kandil'deki terör yuvalarının ikmal yollarını kesen Barzani 3 gün önce ortadan kayboldu. 'Bilinmeyen bir ülkeye gittiği' iddia edilen Barzani'nin ABD'ye uçtuğu ve Bush'tan teröristlerin Türkiye'ye iadesi için talimat aldığı öne sürüldü...

İşin püf noktası şu: Barzani ile sınır ötesi operasyon konusunda ABD ile Türkiye arasında sağlanan koordinasyona vereceği lojistik ve istihbarat desteği konuşuluyor.

Bir sınır ötesi operasyondan söz edilmiyor. Belki 10 kez, belki 15 kez, belki 5 kez girilecek deniliyor. Hedeflerin belirlenmesi ve imha edilmesine bağlı bir olay bu.

Canlı istihbarat, canlı operasyon.

Erdoğan-Bush görüşmesinden sonra PKK konusundaki üslubunda gözle görülür bir değişiklik sezilen Mesut Barzani'nin gözlerden uzak gerçekleştirdiği ABD temaslarından sonra sürecin sonuç almaya yönelik olarak hızlanacağı bekleniyor.

Bu arada Arap basını bir kaç gündür kamuoyu önüne çıkmayan Mesut Barzani'nin bir saldırı sonucu yaralandığını öne sürdü. Arap basını, Barzani'nin tedavisi için gizlice başka bir ülkeye gönderildiğini iddia etti. Haber Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi tarafından yalanlanırken, yerel Kürt yönetiminin Başkanlık Divanı'ndan yapılan açıklamada, “Arap medyası tarafından yayınlanan ve Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin bir saldırı sonucu yaralandığını' iddia eden haberin doğru olmadığı bildirildi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama bulunan Divan Başkanı Dr. Fuad Hüseyin, Arap medyası tarafından yayınlanan haberin gerçeklikten uzak olduğunu belirtirken, Barzani'nin hangi ülkeye gittiğine ilişkin ise bir bilgi vermekten kaçındı.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine yönelik baskısı sonuç vermeye başladı. Mesut Barzani yönetimi, PKK'nın dağ ile şehir bağlantısını kesti. Türkiye'nin sınır ötesi operasyon tehdidi, diplomatik girişimleri ve ABD'nin de devreye girmesiyle, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi PKK'ya yönelik tedbirlerini sıkılaştırdı. PKK'ya karşı askeri anlamda harekete geçmeyen Kürt yönetimi, örgütün hareket kabiliyetini kısıtlayacak, lojistik desteğini kesecek ciddi önlemler almaya başladı. PKK ile bağlantılı başta Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi olmak üzere kent merkezlerindeki parti binaları ile irtibat ofisleri kapatıldı.

Kandil dağı bölgesine çok sayıda Peşmerge sevkedilirken, kontrol noktaları da artırılarak, gıda sevkiyatı durduruldu. Bölgenin stratejik noktalarına uçaksavar, top ve ağır makinalı silahlar yerleştirildiği haberleri gelirken, alınan bu tedbirlerin en az 2 yıl yürürlükte kalacağı açıklandı. Kürt yönetimin bu tedbirleri Türkiye'nin beklentilerini tam olarak karşılamazken, Ankara, terör örgütü liderlerinin de teslim edilmesini istiyor. Bölgede toplanan istihbarat bilgilerinin, doğrudan ABD'nin Irak'taki komutanı Orgeneral David Petraeus'a aktarıldığı da belirlendi.

yeni şafak



Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,569 µs