En Sıcak Konular

Airbus'ın 'dolar korkusu'

24 Kasım 2007 12:23 tsi
Airbus'ın 'dolar korkusu' Amerikan dolarının değer kaybetmesinin Avrupa uçak şirketi Airbus'ın geleceğini tehdit ettiği bildirildi.

Airbus'ın tasarruf planları doların daha güçlü olduğu dönemde hazırlanmıştı

Airbus Yönetim Kurulu Başkanı Tom Enders dün Hamburg'da şirket çalışanlarına yaptığı konuşmada "Doların hızla düşmesi Airbus açısından hayatî tehlike yaratıyor" dedi ve dolar kurunun, Avrupa'nın canını yakacak sınırın da aştığını belirtti.

Airbus, Amerikan dolarının zayıflaması yüzünden maliyeti düşürme planlarının daha da sıkılaştırılması gerektiğini kaydediyor. Airbus şirketi, European Aerospace ile savunma grubu EADS'ın ortaklığıyla yönetiliyor.

Airbus Yönetim Kurulu Başkanı Enders, artık gerçekçi bir uyum sağlama süreci pek mümkün görünmediği için, Airbus şirketinin tümden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Airbus geçen yıl, yeni geliştirdiği A380 süper jumbo jetin tesliminin gecikmesiyle zarara uğramış ve 10 bin dolayında işçi çıkarma ve "Power8 yeniden yapılanma planı" çerçevesinde bazı üretim tesislerini satma kararı almıştı.

Amerikan doları bu hafta da euro karşısında yeniden düşüş rekoru kırdı. Airbus, doların düşüşünün, Amerikalı rakibi Boeing'in işine yaradığını düşünüyor.

Airbus'ın sahiplerinden EADS (Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi) maliyeti düşürme planları, euronun zayıf olduğu dönemde hazırlandığı için, şimdiki durumda daha fazla tasarrufa gidilmesi gerekebileceğini bildirdi.

Geçtiğimiz Eylül ayında, Airbus'ın İşletme Müdürü Fabrice Bregier, doların 1,35 euro olduğu dönemde hazırlanmış olan ilk tasarruf planına 1 milyar euro daha eklenmesi gerekebileceğini bildirmişti.

BBC



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs