En Sıcak Konular

S.Arabistan katılıyor, Suriye 'Golan' diyor

24 Kasım 2007 12:14 tsi
S.Arabistan katılıyor, Suriye 'Golan' diyor Arap Birliği ABD'den, Washington yakınındaki Annapolis'te yapılacak Orta Doğu Konferansı'nın gündemine İsrail ve Suriye arasındaki Golan Tepeleri sorununu da katmasını istedi.

Arap ülkeleri, İsrail'in barış görüşmeleri için gerekli ödünleri vermeye yanaşacağından kuşkulu

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkesinin konferansa katılımını, konferans gündemine Golan Tepeleri sorununun da eklemesi şartına bağladı.

Muallim bu sözleri, Orta Doğu Konferansı öncesinde görüşmelerde bulunmak üzere Arap Birliği dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de söyledi.

Suriye, İsrail'in 1967'de işgal ettiği ve 1981 yılında topraklarına kattığı Golan Tepelerinden çekilmesini itiyor.

Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın da ABD'de yapılacak konferansa katılacağını duyurdu.

Mısır ve Ürdün'ün zaten katılacaklarını açıkladığı konferansa, Suriye ve Suudi Arabistan'ın katılıp katılmayacakları ve koydukları şartların ayrıntıları için Kahire'deki toplantı bekleniyordu.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, konferansa Arap ülkelerinden mümkün olan en geniş katılımı sağlamak istiyorlar.

Özellikle de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın Annapolis'de bulunmasına büyük önem veriyorlar.

Suudi Arabistan, Arap Birliği'nce desteklenen Orta Doğu Barış Planı'nın da mimarı olan ülkeydi.

Bugün yapılacak toplantıda önce Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas konuşacak ve dışişleri bakanlarına İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vermesi bekleniyordu.

Filistinliler ile İsraillilerin Annapolis Konferansı için ortak bir çağrı metni üzerinde anlaşamaması Arap ülkeleri arasında hayalkırıklığı yaratmıştı.

Arap Birliği'nin üst düzey yetkililerinden Hişam Yusuf, "Birçok Arap ülkesi, görüşmelerde makul bir netice alınıp alınmadığına, bunun bir ilerlemenin yolunu açıp açamayacağına bakacak. Böyle olduğuna ikna olurlarsa konferansa katılacaklar" diyor.

Fakat Arap ülkeleri, İsrail'in barış anlaşması için gerekli ödünleri vermeye yanaşacağından gayet kuşkulu.

Ama yine de bazı Arap ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri'ni barış görüşmelerini yeniden başlatması için yedi yıldır zorladıklarını, şimdi konferansa gitmezlik edemeyeceklerini söylüyorlar.

Mısır bunlardan biri ve dışişleri bakanını Annapolis'e göndereceğini açıkladı.

Washington, İsrail ile Filistin arasında barış sürecini başlatmasını umduğu konferansa 40 ülkeyi davet etmiş bulunuyor.

Mısır, Ürdün ve Filistin görüşmelerin gelecek yıl gibi erken bir süre zarfında yeni bir Filistin devletinin kurulmasının kapısını açabileceğini söylüyor.

Suriye daha önce, Arap-İsrail anlaşmazlığı, daha geniş kapsamlı olarak ele alınmadığı takdirde ABD'deki toplantıya katılmayacağını bildirdi. Suriye, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalinin de gündeme getirilmesini istiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan'da 26-27 Kasım'da, Annapolis'te yapılacak konferansa katılmak üzere Pazar günü ABD'ye gidecek.

Hamas davetli değil

Hamas lideri ve eski Filistin Başbakanı İsmail Hanya, Annapolis Konferansı'nın Filistin halkına yararı olmayacağını söyledi.

Gazze'de Filistin Parlamentosu'nun Hamaslı milletvekillerine hitaben konuşan Hanya, "Bu konferans ölü doğdu. Filistin halkının siyasi taleplerinden hiç birini sağlamayacak ve ellerinden alınan haklarını da geri vermeyecek" diye konuştu.

Hamas lideri İsmail Hanya, Filistin halkının, 1948'de İsrail'in kurulması ile kaybettikleri toprakları ve evlerine dönme hakkından hiç bir zaman vazgeçmeyeceğini ve hiç kimsenin bu hakkı pazarlık konusu yapmaması gerektiğini söyledi.

Eski Filistin Başbakanı Hanya, Filistin parlamentosunun dün Filistinlilerin evlerine ve topraklarına dönüş hakkını tanıyan bir yasa tasarısını onayladığını da hatırlattı.

Maryland eyaletindeki Annapolis'de gelecek hafta yapılacak olan konferansta, Filistin Özerk Yönetimi'nin başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas temsil edecek. Hamas ise davetli değil.

BBC



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,948 µs