İlişkiler sallantıda! | " /> İlişkiler sallantıda! | "/>

En Sıcak Konular

Fıstık darbesi: İlişkiler sallantıda!

24 Kasım 2007 10:18 tsi
Fıstık darbesi: İlişkiler sallantıda! Dünyanın en derin, en güçlü, stratejik ortaklıktan da öte ilişkisi, fıstıklar yüzünden zor günler geçiriyor bugünlerde. Tadına doyulmayan, insanın görünce bile ağzının suyunu akıtan fıstıklar, ABD-İsrail ilişkilerini sallıyor.

Ayşe Karabat/Radikal

Fıstıklar, ABD, İsrail ve İran

Dünyanın en derin, en güçlü, stratejik ortaklıktan da öte ilişkisi, fıstıklar yüzünden zor günler geçiriyor bugünlerde. Tadına doyulmayan, insanın görünce bile ağzının suyunu akıtan fıstıklar, ABD-İsrail ilişkilerini sallıyor. Sıkı durun, bu olayda Türkiye'nin de büyük katkısı var. Üstelik fıstıklar, ABD ve İsrail'in ortak düşmanı İran'a ait. Kalbi kırık ABD, bir yandan İsrail-Filistin meselesinde yeni açılıma yol açmayacağı şimdiden belli Annapolis toplantısına hazırlanırken, diğer yandan 'beni İran fıstıkları ile aldatma' serzenişi içinde?

Siz hiç İran fıstığı yediniz mi bilmem ama, pek lezzetlidirler. Bir kere iri iri olurlar. Soyulmaları görece kolaydır. Öyle çok uğraştırmazlar, 'çıt' diye açılıverirler. Emerken ve yerken büyük keyif verirler. İsraillilerinin de fıstık merakı malum. Dünyada belki de en fazla fıstık, fındık ve çekirdek tüketen toplumlarından biridir onlar. Eh, İran fıstıkları da bu kadar güzel olunca, ister istemez dikkatlerini çekiyor. Fakat, İran ve İsrail arasında bir alışveriş beklenemez. Ne de olsa, fıstıklardan gelecek para, İsrail'i 'haritan silmekten' başka amacı yokmuş gibi gösterilmeye çalışılan İran'ın 'nükleer çalışmalarına' gidebilir, değil mi? Fıstık uğruna, haritadan silinmeye değer mi, düşünmek lazım!
İsrail Tarım Bakanı, ABD'li muadilleriyle görüştükten sonra fıstık meselesinin 'büyük öfkeye' yol açtığını söyledi. İsrail Tarım Bakanı'na göre, fıstıkların üçüncü bir ülke yoluyla İsrail'e ulaşabilmiş olması bu öfkeyi artırmış. Adı geçen ülke de Türkiye. Anlayacağınız, İran'dan aldığımız fıstıkları, paketleyip, allayıp pullayıp, bir güzel İsrail'e satmışız. ABD ve İsrail'in tarımdan sorumlu yetkilileri, fıstıkların menşeini tespit etmek için için, laboratuvarlardan da faydalanacakmış. İsrail'deki fıstıkları testlerden geçirip, hangi toprakta yetiştiğini, İran'a mı, yoksa Türkiye'ye mi ait olduğunu belirleyeceklermiş. Ha bu arada İran'dan sonra dünyadaki ikinci büyük fıstık ihracatçısı ABD, daha doğrusu Kaliforniya eyaleti. Hatta orada Kaliforniya fıstıkları koalisyonu bile var. ABD'nin koalisyon merakı malumunuz ne de olsa. ABD Tarım Bakanlığı müsteşarı, İsrail'in fıstık ithalini derhal durdurmasını istemiş. İsrail Tarım Bakanı da diyor ki, "Bu mesele, İran'a ambargonun yanı sıra, Amerikalı ve İranlı fıstık üreticilerinin de kavgası."

Bu fıstık gerilimi arasında, Ortadoğu denilen diyarda hayatı hiç de fıstık gibi olmayan bizler de 'merakla' Annapolis toplantısını bekliyoruz. Başından itibaren, İsrail ve Filistin arasında yeni açılım olsun diye değil de, Hamas'a karşı Abbas'ın elini birazcık olsun güçlendirmek için yapılan bu toplantıdan, 'görüşmelere başlamak için görüşme kararı aldık' gibi bir sonuç çıkması bile mucize sayılacak. Hayatımızda bırakın fıstık tadını, keçiboynuzu kadar bile neşe bırakmayan ABD, Annapolis toplantısına bölgenin Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerinin gazını almak için niyetlenmişti zaten. Çünkü Irak'taki sabıkasıyla köktencilerin elini güçlendiren ABD'ye, İran'a karşı bazı numaralara başlamadan önce, bu ülkelerin desteği lazım. Onlar da ABD'ye, "Önce bir şeyler yap. Şu İsrail-Filistin meselesinden başlayabilirsin ki destek vermeye yüzümüz olsun" havasında. Eh bu şartlarda Annapolis de 'dostlar alışverişte görsün' havasına dönüşüyor.

Ama ABD'nin işi de zor. İran'ı bu kadar kafaya takmışken, baksanıza, en yakın ortağı, canı ciğeri, bir tanesi İsrail bile, fıstıklar nedeniyle öfkelenmiş. Ne diyelim, hep beraber fıstık yesinler.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,540 µs